Hoe zorg je voor een fijne work life balance als je op workation bent?
23 februari 2020 
4 min. leestijd

Hoe zorg je voor een fijne work life balance als je op workation bent?

Als je remote kunt werken heb je de vrijheid om te werken waar je maar wilt. Een exotisch eiland bijvoorbeeld. Of wellicht heb je meer zin in een interessante stad. Tijdens mijn laatste workation werkte in vanuit Barcelona. Maar als je daar dan bent dan wil je uiteraard ook iets van de stad zien en genieten van alles wat de stad te bieden heeft. Hoe doe je dat als je ook gewoon moet werken? Hierbij een aantal tips die mij helpen om aan de ene kant mijn werk gedaan te krijgen en aan de andere kant te genieten van waar ik ben.

  1. Neem voldoende werk mee
   Wat je wilt voorkomen is dat je stress hebt van het feit dat je op het moment dat je in het buitenland zit niet genoeg werk hebt en als een malle aan acquisitie aan het doen bent. Acquisitie kost vaak veel tijd en energie. Het geeft daarom veel meer rust als je tijdens de workation een project hebt waar je aan kunt werken
  2. Zoek verschillende spots om te werken
   Ook als je elke dag wat werk moet doen, kun je de stad ervaren (en proeven!) Zo kijk ik bijvoorbeeld of ik ergens in de buurt een koffietje en ontbijtje to go kan scoren bij een gezellig bakkertje of zaakje. Van te voren heb ik al uitgezocht welke fijne lunchspots, koffiebar of hotel ik wil bezoeken. Daar ga ik dan de rest van de dag werken. Tussen het werken door lunch ik daar. Als je dit een aantal keer doet tijdens je workation dan heb je stiekem toch veel leuke hotspots bezocht en wat van de stad geproefd!
  3. Bepaal van te voren doelstellingen en planning voor je workation
   Voordat ik weg ga heb ik altijd een aantal doelstellingen die ik tijdens de workation graag af wil hebben. Vaak zijn dat eigen projecten waar ik thuis niet aan toe kom. Verder is dat betaald werk – lopende projecten van klanten. Ik bekijk van tevoren welke werkzaamheden er in de workation af moeten. Alles wat ik later zou kunnen oppakken, maar wat niet direct nodig is “laat ik thuis.” Alleen op die manier kun je tijd voor jezelf creëren.
  4. Manage verwachtingen en communiceer 
   Dat brengt mij direct bij het volgende punt: verwachtingenmanagement. Ik laat mijn klanten altijd weten dat ik vanuit het buitenland aan het werken ben en ik deel een planning met ze. Daarin staat precies wanneer ik wat op lever en ik geef aan op welke momenten in telefonisch beschikbaar ben. Verder geef ik ook aan dat als er spoedjes zijn dat die altijd op de app gecommuniceerd kunnen worden. Wanneer ik kan reageer ik daar op. Manage ook duidelijk de verwachtingen van de dingen die je niet oppakt en dat je die na terugkomst, eventueel vanaf een geplande meeting, oppakt. Blijf tijdens je workation duidelijk communiceren. Stel vragen, blijf betrokken en houd je aan je gestelde deadlines. Doe je dit niet dan beschadigt het vertrouwen en dan zal plaatsonafhankelijk werken vervolgens moeilijker gaan.
  5. Sta vroeg op
   Een aantal jaren geleden heb ik ooit een helweek gedaan. Ik heb toen ervaren hoe fijn het is om elke dag om 05:00 op te staan. Het creëert zoveel extra tijd en je hebt alle rust aangezien de rest van de wereld nog slaapt. Daardoor kan ik ongestoord en vol goede energie (dat laatste komt wellicht door de koude douche die ik pak) aan de slag. Doordat ik vroeg begin kan ik eerder stoppen. Mijn werkdagen duren tijdens een workation vaak niet langer dan 12:00/14:00. Dat gezegd hebbende: het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er een vraag of spoedje van een klant voorbij komt en dan gebeurd het wel eens dat ik later in de middag of in de avond dit op pak.
  6. Huur een fiets
   In Barcelona was het, net als in vele andere steden, hartstikke makkelijk en snel om je met de metro te verplaatsen. Maar veel leuker is het om ook iets van de stad te zien als je van A naar B reist. Ik probeer altijd minstens één dag naar mijn werkplek te gaan op de fiets. Ik wordt er elke keer weer zo gelukkig van om door de straten van een onbekende stad te fietsen en te zien wat ik allemaal tegen kom. Je bent Nederlander of je bent het niet, hè?

En dat waren ze! Mijn persoonlijke tips om een goede balans tussen genieten en werken te kunnen vinden als je in het buitenland aan het werken bent.

Ik ben benieuwd of jij binnenkort een workation gepland hebt staan en hoe jij zorgt voor een goede work life balance? Heb je wellicht nog een goede tip voor mij? Laat het me weten in de comments!

Over de schrijver
Met een ongezonde dosis enthousiasme en een grote liefde voor de wereld vreet ze uitdagingen als ontbijt. Vrijheid is haar grootste drijfveer. In 2015 verliet ze Nederland om vanuit een Toyota Landcruiser haar eerste bedrijf op te zetten. Ze ging 100 keer op haar bek, maar stond 200 keer op. Deze instelling bracht haar een remote bureau gespecialiseerd in branding en online content. Haar brein werkt 24/7 aan dingen die anderen (nog) niet zien. Het was 7 jaar geleden dat ze een idee kreeg voor een platform wat inmiddels is gevormd tot wat Meetings in the Sun nu is. Haar missie: ultieme vrijheid mogelijk maken voor anderen, zoals ze die voor zichzelf heeft gecreëerd.
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down