Hoe werken bedrijven remote in tijden van Corona?
14 mei 2020 
6 min. leestijd

Hoe werken bedrijven remote in tijden van Corona?

Corona heeft de Remote Revolutie in gang gezet. Want waar bedrijven voorheen vasthielden aan traditionele werksituaties, is men nu verplicht om het personeel thuis te laten werken. Het gevolg? Duizenden mensen in loondienst starten met remote werken en bedrijven vinden oplossingen voor de beren die men voorheen op de weg zag. 

Welke veranderingen voeren succesvolle bedrijven door en hoe reageren werknemers daarop? Wij spraken bol.com, Hike One en Qommunity

Bol.com

Met meer dan 2.000 mensen in dienst, moet onze blauwe winkelvriend door blijven draaien zonder kantoor en met een hoop thuiswerkers. Hoe behoudt bol.com een fijne werksfeer als je zo’n groot team hebt? We spraken customer-journey-specialist Suzan Nievergeld.

Pubquiz

De cultuur van bol.com staat bekend als uniek, jong en spontaan. Maar blijft die cultuur overeind tijdens het thuiswerken? “We hebben een fijne werksfeer bij bol.com en het behoud daarvan is heel belangrijk. Dat doen we door de online omgeving niet alleen in te richten voor werk, maar ook voor leuke dingen. Zo hebben we iedere vrijdag om 16:00 een digitale weekafsluiting in de vorm van een pubquiz of een ander spel zoals Ranking the stars’.

“De cultuur is niet dat we met zijn allen op kantoor moeten zijn, maar dat we verbonden zijn.”

Blinddate

Maar dat is niet het enige dat bol.com doet. Want je blijft als groot bedrijf de gezellige koffiemomenten en de praatjes tussendoor missen. Daarom organiseren zij niet alleen de digitale vrijmibo maar kan je ook meedoen aan Welcome to my crib waar collega’s een digitale rondleiding geven door hun huis. Eet je alleen tijdens de lunch? Dan kan je je opgeven voor een lunchdate. “Op die manier hoeven collega’s niet alleen te pauzeren.” 

Suzan geeft zelfs aan hoe verrassend ze het vindt dat een organisatie die initieel thuiswerken niet perse aanmoedigt, nu er zo goed mee omgaat. “Bol.com houdt iedereen goed verbonden. Naast alle leuke initiatieven komt er iedere dag een interne mailing met informatie en tips die gaan over thuiswerken en allerlei praktische zaken.”  

 

Hike One

Met drie locaties in Nederland, is Hike One een grote speler op de Digital Design markt te noemen. Het is een zelfsturend bedrijf dat regelmatig incompany werkt, oftewel binnen bij andere bedrijven. Hoe gaan zij nu om met thuiswerken? We spraken projectmanager Veerle Verlooij.

“Door met goede online programma’s te werken, creëer je juist meer overzicht.”

Productiviteit

“Omdat we incompany werken hebben we alle tools al waardoor we op afstand kunnen samenwerken. Daarom was de switch voor ons makkelijk te maken. Daarnaast zijn we ervaren in productief werken. Dat komt door de methode Getting things done. Deze manier van werken heeft ervoor gezorgd dat we efficiënt en met hoge kwaliteit ons werk kunnen doen.

Stemming binnen team

Als projectmanager kan het gevoelsmatig peilen van een groep soms een uitdaging zijn.

“Wanneer er spanning is in het team, dan kan ik dat normaal zien of horen. Nu is dat moeilijker omdat je emoties minder snel oppikt.” Daar heeft Hike One een hele goede oplossing voor gevonden, namelijk werken met check-ins. “We zijn met check-ins begonnen tijdens de online vergaderingen waarin je van elkaar kan horen hoe het met iedereen gaat. Wat voor dag je bijvoorbeeld hebt, wordt dan even behandeld. Daardoor weet je met wat voor gevoel je collega’s de vergadering instappen. Hebben ze een rotdag of zitten ze helemaal in hun flow?”

 

Qommunity

Een netwerkborrel voor freelancers, zo is Qommunity ooit gestart. Inmiddels organiseerden ze meerdere evenementen per jaar en lanceerden ze onlangs een online community voor freelancers. Leuk, een netwerkborrel. Maar hoe doe je dat online? We spraken oprichtster Kim Trotz:

“Een virtual event, daar hadden we nog nooit over nagedacht natuurlijk.”

De offline connectie die men voorheen ervaarde tijdens de evenementen van Qommunity waren voor veel bezoekers heel belangrijk. “Op die manier heb je het gevoel ergens bij te horen en de mogelijkheid te hebben om te sparren over je ideeën. Samen kom je verder, daar geloven we heel erg in. Daarom organiseren we de evenementen nu online, samen met online workshops en een online membership”

De veranderingen voor werkgevers

Naast de werknemers moeten we de werkgevers niet vergeten die nu noodgedwongen hun bedrijf vanaf de bank regelen. Hoe doet Kim dit?

“Ik werk nu van negen tot twee en op mijn to-do schrijf ik maar vier dingen op. Dat was voorheen een hele lijst waardoor ik toen geen realistische planning had. Ik begin nu op maandagochtend met een weekplanning maken ipv blokken indelen in mijn agenda. Op die manier kijk ik per dag waar mijn energie naartoe gaat.” 

Naast de veranderende planning zorgt het niet werken op kantoor voor nog meer creatieve veranderingen. “Samen met mijn compagnon hebben we laatst tien km gewandeld en ondertussen vergaderd en het membership in een weiland besproken. Dat geeft een heel ander gesprek.” 

 

Blijven bedrijven straks remote werken?

De grote vraag is of de Remote Revolutie straks tegelijk met Corona wegvliegt, of dat we er met liefde aan vasthouden. Mogen werknemers bij bol.com straks thuiswerken als ze dat willen? Zal Hike One doorgaan met het aanbieden van digitale incompanies en voelen we ons straks nog meer verbonden dankzij de online netwerkevenementen van Qommunity? 

Als je hoort hoe positief thuiswerkers reageren op de vrijheid die ze nu ervaren, hopen we dat wel. Suzan: “Het zou voor veel mensen beter zijn om de werksituatie flexibeler te maken. Werknemers zijn als het goed is blij met hun werkgever en andersom. Dus daarom wil je met elkaar een situatie creëren die optimaal is voor beide partijen. Wat mij betreft zou die ideale situatie zijn dat  mensen die op kantoor willen werken daar terecht kunnen en dat mensen die verder weg wonen of productiever werken vanuit huis, thuis werken wanneer het uitkomt.”

Anderen lazen ook:

5 financiële tips voor locatie-onafhankelijke ondernemers

Het thuiswerken helemaal beu? Boek een dagje hotel!

Op workation naar Marrakech? Ontmoet jouw businesscoach: David

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down