Hoe vind jij je droombaan? Een interview met Ginny Ramkisoen over droombanen, remote werken en haar boek: Ginny Werkt

Ginny Ramkisoen is voor baanzoekend Nederland wellicht een bekende naam. In 2011 lanceerde ze Vacature via Ginny’, een platform waar je iedere dag te gekke banen, stages en freelance-opdrachten in de creatieve sector kunt vinden.  Op haar eigen website, deelt ze verhalen die voornamelijk betrekking hebben op ondernemen. Niet gek dus dat ervaringsdeskundige Ginny net haar eerste boek heeft gelanceerd: “Ginny werkt – De jobguide voor jouw droombaan“. Wij waren bij de boeklancering en stelden een paar vragen over droombanen, plaatsonafhankelijk werken en haar nieuwe (en eerste!) boek. Want wij zijn super benieuwd hoe je een droombaan vind? Hoe weet je überhaupt wat je droombaan is?

Wij waren bij de boeklancering – een erg gezellig feestje en Ginny is minstens net zo leuk als op haar Insta-stories.  en mochten haar wat vragen stellen. En dus hadden we het over droombanen, plaatsonafhankelijk werken en haar nieuwe (en eerste!) boek. Want wij zijn super benieuwd hoe je een droombaan vind? Hoe weet je überhaupt wat je droombaan is? Let’s ask Ginny! 

Foto: Sanne Bakker

Laten we gelijk met de deur in huis vallen: heb jij momenteel je droombaan gevonden?

Momenteel ben ik op zoek naar mijn volgende droombaan. De afgelopen jobs en projecten waren absoluut mijn droombaan. Zowel Vacture via Ginny als het schrijven van mijn boek, maar nu is mijn boek af en ben ik klaar voor een volgende stap, een volgende droombaan.  Ik geloof dat je om de zoveel jaar weer op zoek moet gaan naar een nieuwe baan. Een droombaan is niet voor altijd, net als dat jij nu niet meer dezelfde persoon zal zijn als die je tien jaar geleden was. Bij iedere levensfase horen andere banen (of ondernemingen).

Het steeds wisselen van baan, is iets wat we al een langere tijd zien gebeuren. Generatie Y zoekt sneller veranderingen op binnen het werk, dan de generaties daarvoor. We kunnen steeds makkelijker, steeds beter worden in van alles. Online cursussen en trainingen zijn gemakkelijk te vinden en te volgen bij de huidige werkgever, of een totaal nieuwe baan. Voor sommige maakt deze “je kan alles worden wat je wilt” gedachte, hen ook onzeker. Want, hoe weet je wat je droombaan is?

Ginny, hoe weet je wat je droombaan is? Hoe kom je daar achter?

Eerst mijn boek lezen haha. Je moet goed naar jezelf durven kijken om te weten wat je droombaan is, anders is de kans groot dat je in eenzelfde soort situatie of baan terecht komt, als waar je je al in begeeft.

Laat hieronder ik de reacties weten hoe jouw droombaan eruit ziet. En wie weet win jij een gesigneerd exemplaar van  het boek: Ginny Werkt.

Oke, dat klinkt logisch. Kun je daar verder op in gaan. Hoe vind je je droombaan dan?

Je vindt je droombaan door goed te kijken naar wie je bent, wat je wil en wat je kan. Mijn droombaan was Creative Director zijn van mijn eigen bedrijf. Daar ben ik gekomen door goed te kijken naar wat ik wil, wat ik nodig heb en door veel geduld te hebben. Wat ik gedaan heb om daar te komen? Van nature ben ik creatief en wist dus dat dit zeker een onderdeel van mijn droombaan zou zijn. Voordat ik Creative Director kon worden moest ik ervaring opdoen en daarom heb ik verschillende banen in de creatieve branche aangenomen. Zo werd ik assistent artist manager in de muziek branche. Daarna label manager en PR manager.

Ik leerde in al deze functies erg specifieke skills, maar de overeenkomst tussen deze functies is dat je altijd bezig bent met een groter geheel en een duidelijk doel. Mijn werkzaamheden waren onderdeel van het proces richting die doelen. Deze ervaringen, en dan specifiek het samen toewerken naar een doel, was belangrijk toen ik de rol van Creactive Director van mijn platform op me nam. Zonder duidelijke visie die ik over kan dragen aan anderen kan ik niet verwachten dat het team mij kan helpen bij het behalen van het gewenste eindresultaat. Die ervaring opdoen was dus cruciaal.

Bedenk dus wat je een toffe functie zou vinden en bedenk je welke skills je nodig hebt (en wellicht nog bij moet leren) om uiteindelijk die functie te kunnen dragen. Wanneer je weet wat je droombaan is, betekent dat niet dat je die binnen een dag krijgt.

Dat je verschillende droombanen kunt hebben beaamt ook Elke. In haar verhaal komen er verschillende ‘droombanen’ voorbij. Zo liet ze een goede kantoorbaan achter voor droomjob als tassenontwerpster. Voor die job reisde ze veel naar Marokko. Ze  besloot vervolgens een reisbureau te starten.  Nu organiseert ze unieke retreats in Marokko en is ze blogger voor Meetings in the Sun. Lees haar verhaal hier.

Voor veel mensen is (deels) plaatsonafhankelijk werken een onderdeel van hun droombaan – hoe kijk jij aan tegen plaatsonafhankelijk werken?

Werkdagen waarbij iedereen van 9 tot 5 op dezelfde plek moet werken, vind ik ouderwets. Ik vind dat je veel meer uit je werknemers kunt halen als je kijkt naar ieders persoonlijke behoeften om optimaal te kunnen presteren. Of dat op kantoor is of vanuit een strandstoel in Spanje, dat moet niet uitmaken, als je je werk maar goed doet.

Echter, dat geldt niet voor alle branches natuurlijk. Alleen wanneer het mogelijk is, is het goed om je werknemers die vrijheid te gunnen. Je zult zien dat je daar veel meer voor terug krijgt. In de praktijk blijkt namelijk doorgaans dat het ziekteverzuim omlaaggaat, werknemers gelukkiger zijn en ze evengoed -al dan niet beter- presteren op de werkvloer. Het is een beetje “werken op maat”. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die hier voorzichtig mee durven te experimenteren. Ik zie dat om me heen gebeuren!

Ginny_Ramkisoen

Wat zijn volgens jou voor- en/of nadelen van plaatsonafhankelijk werken?

De voordelen hiervan zijn bijvoorbeeld dat mensen presteren op de momenten dat zij het meest productief zijn en er daardoor meer tijd, aandacht en energie in het werk gestopt wordt. Je hoort vaak dat schrijvers ’s nachts het beste schrijven.  Een schrijver dwingen om tussen 10:00 en 13:00 op kantoor een tekst te schrijven zal het werk waarschijnlijk niet ten goede komen, dus laat iemand dan ook vrij om in zijn kracht te werken.

Met die vrijheden gaat ook een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel gepaard, waaruit vaak blijkt, dat werknemers zich verantwoordelijker voelen voor hoe ze hun tijd besteden en dus meer werk verzetten.

De nadelen zijn dat sommige mensen juist goed gedijen op de structuur van een 9 tot 5 werkweek. Het is dus niet zo dat elke werknemer daadwerkelijk beter presteert wanneer de vrijheid bij de werknemer wordt gelegd. Plaats- (en tijd)onafhankelijk werken moet daarom toegespitst worden op de behoeften van een werknemer. Niet iedereen heeft dezelfde behoeften en vind het werken met veel vrijheid fijn.

Veel mensen denken dat je freelancer moet zijn om vrijheid (van tijd en locatie) tijdens in je baan te ervaren. Maar we horen steeds vaker professionals die werken als Digital Nomad terwijl ze in loondienst werken. Stel, je werkt inderdaad voor een baas en je hebt het super naar je zin. Je werk is uitdagend, je collega’s zijn fijn, maar je wilt meer vrijheid in hoe jij tijd en locatie indeelt.

Heb je tips hoe je dit intern zou kunnen aanpakken zodat je meer vrijheden krijgt binnen je huidige werk?

Je moet van te voren een plan bedenken en een goede reden hebben om dit aan te kaarten. Je kunt niet op je leidinggevende afstappen en zeggen dat je graag vanuit het buitenland werkt, omdat je daar zin in hebt. Probeer een dossier op te bouwen met bewijs waarom het bedrijf meer uit jou kan halen wanneer je tijd en locatie flexibel in kunt delen. Op deze manier kunnen ze niet om je vraag heen en dwing je ze na te denken over de manier waarop jij hen het beste van dienst kan zijn. Als jij mij kunt aantonen waarom jij vier dagen per week thuis wil werken en je laat zien dat je aanzienlijk meer werk verzet wanneer je dat doet, dan is dat voor mij een gegronde reden om dit toe te kennen.

Benieuwd naar welke stappen je kunt nemen om plaatsonafhankelijk te gaan werken terwijl je momenteel in loondienst werkzaam bent? Lees hier hoe je de 5 grootste uitdagingen overwint.

Laatste tip?!

Ga niet te rigoureus handelen door van het ene op het andere moment te stoppen met je werk. Ik heb het al een keer aangegeven, maar het is zo belangrijk: kijk eerst eens naar je doel! Is deze realistisch haalbaar binnen je tijdsbestek om het roer (drastisch) om te gooien? Zorg ervoor dat je weet wat je wilt en weet welke stappen je moet zetten om daar te komen. Dat proces heb ik ook in mijn boek beschreven, omdat het cruciaal is voor het eindresultaat. Met weten wat je wil, bedoel ik niet dat je precies moet weten welke baan je wilt hebben, maar wel in welke richting je het moet zoeken.

Je zult opdrachten moeten maken en vragen moeten beantwoorden waarmee je een duidelijk beeld voor jezelf kunt scheppen over wat je nodig hebt om werk te vinden waar je gelukkig van wordt.  Thema’s die in het boek besproken worden zijn o.a. wat jij verstaat onder succes en geluk, of waarom je nou precies iets zo graag wilt. Dat laatste is een vraag die mensen vaak lastig vinden.

Wil je het boek Ginny Werkt – de jobguide naar jouw droombaan winnen?

Laat hieronder ik de reacties weten hoe jouw droombaan eruit ziet. En wie weet win jij een gesigneerd exemplaar van Ginny Werkt, zodat jij die droombaan werkelijkheid kunt maken. 1 November kiezen we een winnaar. Dubbel kans maken? We geven ook een boek weg via Instagram. Zorg dat je Meetings in the Sun volgt en laat een reactie achter op deze post om dubbel kans te maken!

Lees ook de blog van Sjanett die gaat over dromen, doelen en daadwerkelijk de stap maken naar een remote business. Ze deelt drie simpele opdrachten zodat je vandaag nog kunt beginnen met de eerste stappen zetten naar je droombaan.

11 comments

 1. Kenmerken van mijn droombaan: zelfstandigheid, flexibiliteit, vrijheid, weinig reistijd, parttime met mogelijkheden van onbetaald verlof, open sfeer onder collega’s, een flinke intellectuele (juridische) uitdaging. Vraag ik nu te veel? Ik vind van niet! 🙂

 2. Mijn droombaan is om vanuit een locatie sport en kooklessen te geven en mensen daarmee handvatten te geven voor een gezonde levensstijl.

 3. Ik hoop dat dit boek mij daarbij kan helpen.
  Liefde voor het werk wat ik dan doe. Gelukkig worden van de uitvoeringen. Uitdagen zijn, geen dag is hetzelfde.
  Voldaan van het werk thuis komen #wateenleven 😍
  Hardop tegen jezelf kunnen zeggen; ‘Wat heb ik toch een geweldige baan’

 4. Voor het antwoord op deze vraag kan ik wel wat hulp gebruiken, op dit moment is het nog meer een droomgevoel dan een exacte droombaan. Ik voel me dan vrij, vrij om te gaan en staan en werken waar en wanneer ik dat wil en tergelijkertijd ook zo gedreven en gemotiveerd dat ik dit ook het liefste doe en me zo zeker over mezelf en mijn kwaliteiten voel dat het me niets uitmaakt wat de stemmetjes in mn hoofd zeggen (want die zijn weg), ik denk dus niet meer na over “wat zullen anderen er wel niet van denken”, “doe ik het wel goed genoeg”, etc. Ik ben 100% trouw aan mezelf en hiermee inspireer ik juist anderen weer.

 5. Wanneer ik (bijna) iedere ochtend op sta en vol enthousiasme begin aan een nieuwe dag en ik het geen probleem vind om sommige avonden door te werken heb ik een droombaan! Daarnaast wil ik graag iets doen wat bijdraagt aan een mooiere en groenere wereld!

 6. Ik zit in mijn 3e jaar van mijn studie communicatie en na stage ben ik in twijfel wat ik nou later wil. Dus mijn droombaan? Geen idee!

 7. Mijn droombaan is voor mij (als echte millennial) niet erg constant want ik vind ZÓ VEEL dingen leuk. Maar wat mijn droombaan wel altijd in zich heeft is het volgende: vrijheid voelen, een flow van enthousiasme en inspiratie. Een baan waarin ik leer, mijn creativiteit kwijt kan en andere mensen op weg help zonder mijzelf (en mijn gezondheid) te verliezen.

 8. Mijn droomjob is een baan waar ik kan bijdragen aan een betere wereld, internationaal en uitdagend. Zo’n eentje dat je super blij je bed uit springt omdat het weer een nieuwe werkdag is! 🤩 Enne als recent afgestudeerde heb ik dit boek nodig als een nieuwe bijbel 😍 Van #ginnywerkt naar #paulinewerkt tot #iedereenwerkt

 9. Wat een fijn interview.

  Mijn droombaan moet voldoen aan mijn kernwaarden en persoonlijk missie. Mijn kernwaarden zijn liefde, vrijheid en groei. Samengevat ik wil uit liefde mijn werk doen en mensen uit liefde kunnen helpen. Daarbij wil ik het gevoel hebben van vrijheid, dit is in elke fase van m’n leven anders. Nu betekent dat locatieafhankelijk werken. Maar als ik dadelijk kindjes heb betekent het waarschijnlijk dat ik de vrijheid heb om bij m’n kindjes te kunnen zijn wanneer ik wil. En groei staat voor dat ik altijd blijf groeien binnen mijn droombaan en andere help om ook t groeien als mens. Wanneer de persoonlijk groei stopt, dan moet ik verder gaan kijken naar een nieuwe droombaan.

  Dit boek gaat zeker op m’n wishlist.

  X x

 10. Ik ben nog zoekende naar mijn droombaan. Aan de ene kant start ik het liefst een kattencafe. 6 knuffelpoezen, boeken van alle soorten en diktes, goede koffie en misschien 1 a 2 keer per maand een therapeutische activiteit. Goed voor de gemoedstoestand. Aan de andere kant wil ik alleen maar de hele dag (en nacht) netwerken, een nog niet ontdekte artiest ondersteunen, te gekke festivals organiseren.. Ik studeer nu Creative Business om er achter te komen wat me nu echt aanspreekt, zolang ik maar creatief bezig kan zijn. Ik ben morgen ook bij de ADE University ‘how to land a job in the music industry’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*