Hoe overwin je een Writer’s Block? 5 Tips voor als je het even niet meer weet

Ja hoor, daar heb je er weer eentje. Zo’n copywriter die jou eens even gaat vertellen hoe het moet. Een blog schrijven in 5, 10 of 27 simpele stappen. Eitje toch? Jup. Soms is het echt simpel. Eenvoudig. En vloeit die inspiratie zó, vanuit je brein, dat papier op. Maar er zijn ook dagen als vandaag. Dagen waarop je het even niet meer weet. Dagen waarop je het liefst naar het verste hoekje van je bank kruipt met een kopje thee en een dekentje. Deze blog is voor die befaamde writer’s block dagen. Dus without further ado, let’s get into the video. Uh. Blog dus.

 

Vijf tips voor wanneer je het even niet ziet zitten.

1.   Verandering van spijs doet eten

De meeste van mijn schrijfsels komen tot stand in mijn kantoor. Veilig verstopt achter mijn laptop en tweede scherm. En hoewel ik het ontzettend leuk heb aangekleed (inclusief boeken én plantjes) is het niet erg inspirerend. Af en toe moet het gewoon even anders. Een andere stoel (ik schrijf dit aan een picknicktafel), een ander koffietentje, een ander land misschien? Je kunt het zo gek niet bedenken.

Nieuwe geuren, nieuwe geluiden en nieuwe omstandigheden wakkeren wat aan in dat hoofd van jou. Wedden dat er straks in no-time een nieuw meesterwerk op de plank ligt? No pressure, verder.

2.   Ga offline

Maar niet te lang, ik wil niet dat je afkickverschijnselen krijgt. Klap die laptop eens dicht en leg je telefoon aan de kant (Instagram kan heus wel een half uur zonder jou). Pak pen en papier, lekker ouderwets. Door het langzamere tempo heb je meer tijd om na te denken en lijkt het stiekem vanzelf te gaan.

Bijkomend voordeel: bij het overtypen van je verhaal kun je je tekst meteen redigeren. En aangezien jouw notitieboekje hoogstwaarschijnlijk geen autocorrect of spelcheck heeft, zal dat geen overbodige luxe zijn.

3.   Schrijf!

“Ik heb geen zin”, “Ik weet niet waarover”, “Mijn hoofd zit vol”. Klinkt herkenbaar, toch?

Wat je op zo’n moment het beste kunt doen is schrijven. Klinkt tegenstrijdig, maar geloof mij, het werkt. Waarover? Joost mag het weten. Zolang je je vingers maar op dat toetsenbord zet en typt. Grote kans dat die ‘writer’s block’, die je jezelf hebt aangepraat, verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Maak je even geen zorgen over zinsopbouw, pakkende titels waarmee je honderden pageviews binnenhaalt of bijpassende foto’s. Dat is voor latere zorg. Kom eerst in die flow, dan volgt de rest als het ware vanzelf.

4.   Twee weten meer dan één

Kom je er nog steeds niet uit? Klamp die ene collega aan, bel een vriend(in) of post een vraagbutton in je Instagram Story. Een nieuwe invalshoek ligt soms letterlijk om de hoek. Dus deel je frustratie en luister eens een keer echt naar het advies. Grote kans dat het je een klein duwtje in je rug oplevert, net wat je nodig hebt.

5.   If all else fails…

Klaar om de handdoek in de ring te gooien? Geen koffietentje in de buurt? Al je pennen leeg? Nergens een vriend of vriendin te bekennen? Ga dan gewoon iets anders doen. Luister bijvoorbeeld naar een podcast of neem een koude douche. Ga sporten of loop een blokje om.

Alles om die creative juices weer te laten flowen. Als je jezelf maar belooft zo weer te gaan zitten en je beste beentje voor te zetten. Ik ben benieuwd naar je verhaal. Deel je het met me?

 

Ik wens je alle inspiratie van de wereld en natuurlijk veel schrijfplezier! Succes!

 

Lees ook het verhaal van Jon, waarin ze vertelt hoe ze is begonnen als tekstschrijver en content creator in Barcelona.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*