arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe mijn leven als Digital Nomad begon in Marokko
2 januari 2020 

Hoe mijn leven als Digital Nomad begon in Marokko

Avontuur heeft me altijd al getrokken. Toch heeft het nog jaren geduurd voordat ik mijn kantoorbaan vaarwel heb gezegd en de stap durfde te zetten naar een volledig vrij bestaan als zelfstandig ondernemer en Digital Nomad! Vorig jaar was het echter zo ver en besloot ik de stap te zetten en in het diepe te springen. Ik nam ontslag van mijn baan en besloot mij volledig te richten op datgene wat ik al zo lang wilde.

“Ik wil reizen naar Marokko organiseren!”

Zeven jaar geleden kwam ik voor het eerst in Marokko en meteen was ik verkocht. Wat een land! De eerste plek waar ik terecht kwam was Marrakech en wat mij meteen opviel was de hoeveelheid energie en creativiteit die deze stad mij gaf. Opeens zag ik overal mogelijkheden!

De creatieve vibe, de chaos, maar ook de rust die je kunt vinden in de vele mooie riads en hotels. Het maakte iets in me los en het was voor mij al snel duidelijk dat ik hier iets mee wilde gaan doen. Bij thuiskomst richtte ik mijn eerste eigen bedrijf op en begon ik met het verkopen van leren tassen die ik liet maken in een atelier in Marrakech. In de jaren die daarop volgden verkocht ik de tassen op lifestyle markten in Nederland en ondertussen leerde ik het land steeds beter kennen.

Wij organiseren een 7-daagse workation naar Marokko! Ga je mee?

Anderhalf jaar geleden begon er een nieuw idee te borrelen en voelde ik aan alles dat ik mijn werkzaamheden als zelfstandig ondernemer graag verder wilde gaan uitbreiden. Werken waar en wanneer ik dat zelf wil, zijn voor mij belangrijke voorwaardes om mijn creativiteit te kunnen laten stromen. Alles in mij zei dat dit is wat ik wil en dat ik niets anders meer kon doen dan mijn kantoorbaan verruilen voor een vrij bestaan waarin ik ook iets moois aan mensen mee kan geven.

 

Ik besloot om te stoppen met het verkopen van tassen en een reisbureau op te gaan richten waarmee ik retreats en rondreizen in Marokko kon gaan organiseren. Het resultaat is Innerdoorway!

 

Bezoekers die naar de retreats komen leren in 6-dagen een bepaalde meditatietechniek.

Voor mij zijn de reizen een manier waarop ik mensen kennis kan laten maken met de schoonheid en kracht die ik zelf in Marokko ervaar. Daarnaast zit er voor mij een diepere betekenis aan de reizen die ik organiseer. Bezoekers die naar de retreats komen leren namelijk in 6-dagen een bepaalde meditatietechniek. Daarmee geef ik hen de mogelijkheid zichzelf echt te leren kennen.

Deze methode heeft mij enorm geholpen om uiteindelijk de keus te maken om voor mezelf te beginnen en hierin volledig op mezelf te vertrouwen. Meditatie heeft mij doen beseffen dat ik niets liever wil dan vrij zijn en dat ik reizen wil organiseren die volledig in lijn zijn met wat ik wil overdragen.

“Ik reis veel op en neer naar Marokko en ontdek steeds weer nieuwe en mooie plekken waar ik de retreats en rondreizen organiseer.”

In december 2016 organiseerde ik het eerste retreat. Op dat moment had ik nog een vaste baan en in de zomer van 2017 besloot ik deze op te zeggen. Het is nu 1 jaar later en ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik reis veel op en neer naar Marokko en ontdek steeds weer nieuwe en mooie plekken waar ik de retreats en rondreizen organiseer. Retreats organiseer ik het liefst aan de kust van Marokko, maar als ik nieuwe inspiratie nodig heb, dan verblijf ik graag in Marrakech. Deze stad ademt voor mij creativiteit en iedere keer verlaat ik hem weer met volop nieuwe ideeën.

Ben jij ook van plan om in Marokko te gaan werken?

Ondanks dat Marokko niet altijd het imago heeft een veilig land te zijn, kan ik vanuit mijn eigen ervaring vertellen dat ik dit echt anders ervaar. Ik vind Marokko een heel ‘makkelijk’ land om in te reizen. Zelfs als vrouw alleen! Soms reis ik een maand alleen rond, op zoek naar nieuwe locaties en contacten. Ik heb me in die periodes nog nooit onveilig of alleen gevoeld. De infrastructuur van het land is goed, mensen helpen je graag, transport is erg goed geregeld en accommodaties, eten en taxi’s zijn goedkoop. Wellicht helpt het ook dat een groot gedeelte van de zuidelijke bevolking in Marokko ook echt nomaden zijn. Reizen zit hier in het bloed!

 

Fijne plaatsen in Marokko

Als je ervoor kiest om te werken in Marokko is het wellicht slim om voor jezelf na te gaan waar jij dit het liefste doet, het land is zo divers! Zo kun je kiezen voor een stad aan de zee zoals Casablanca of bijvoorbeeld Essaouira (persoonlijk mijn favoriet). Of wellicht vind je het fijn om te werken in een bruisend grote stad zoals Marrakech of Fes. Mocht je op zoek zijn naar een klein en authentiek surfdorp, dan is Taghazout in het zuiden van Marokko een aanrader. Er zijn echt heel veel opties! In alle genoemde plaatsen zijn er redelijk veel cafés en hotels met een redelijk tot goede wifi verbinding.

In mijn komende artikelen ga ik jullie nog veel meer vertellen over werken in Marokko! Zo test ik in mijn volgende verhaal een aantal plekken in Marrakech waar je fijn kunt werken en deel ik een aantal tips met je. Wil je meer weten over mij of de reizen die ik organiseer? Neem dan eens een kijkje op mijn website www.innerdoorway.nl of op mijn instagram account.

 

Over de schrijver
Met een ongezonde dosis enthousiasme en een grote liefde voor de wereld vreet ze uitdagingen als ontbijt. Vrijheid is haar grootste drijfveer. In 2015 verliet ze Nederland om vanuit een Toyota Landcruiser haar eerste bedrijf op te zetten. Ze ging 100 keer op haar bek, maar stond 200 keer op. Deze instelling bracht haar een remote bureau gespecialiseerd in branding en online content. Haar brein werkt 24/7 aan dingen die anderen (nog) niet zien. Het was 7 jaar geleden dat ze een idee kreeg voor een platform wat inmiddels is gevormd tot wat Meetings in the Sun nu is. Haar missie: ultieme vrijheid mogelijk maken voor anderen, zoals ze die voor zichzelf heeft gecreëerd.
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.