arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe jouw natuurlijke ritme je beter leert ondernemen
10 april 2020 

Hoe jouw natuurlijke ritme je beter leert ondernemen

In haar derde boek Volg je eigen weg vertelt gastblogger Irene van Gent je alles over hoe je het leven kunt creëren dat het beste bij je past. Na een jarenlange zoektocht naar haar eigen idealen, leerde ze dat jij als enige verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Inmiddels heeft ze haar eigen richting bepaalt door locatie-onafhankelijk te gaan werken en inspireert ze anderen met het volgen van hun eigen pad. 


Sinds we elektriciteit in ons leven hebben, zijn we steeds minder verbonden met de natuur. We leven met het licht aan tot laat in de avond en gaan daardoor voorbij aan het originele ritme van dag en nacht. We maken lange werkdagen en schikken onze tijden snel naar die van de opdrachtgever. Meegaan met het zonlicht en de seizoenen, zou veel logischer en gezonder zijn. Ik leg je in deze blog uit waarom en hoe je dat doet. 

Side-note: als ik deze blog schrijf zitten we midden in de Corona ‘lock-down’. Mensen voelen zich ontheemd en uit balans. Daarom is het dé tijd om op zoek te gaan naar jouw eigen dagritme. Juist nu, sta je los van alles wat moet en kun je ontdekken wat bij jou past. 

Gebrek aan controle

Door steeds weer keuzes te maken die bij je energieniveau passen, kan je je eigen weg volgen. Als je die keuzes namelijk niet bewust maakt, kan het zijn dat jij je aanpast aan de mensen om je heen en je daardoor taken uitvoert op momenten wanneer je daar geen energie voor hebt. Als je het ritme van anderen volgt, kun je het gevoel hebben achter de feiten aan te lopen en helemaal niet het leven te leiden zoals jij dat wilt. Wellicht herken je dan het gevoel van ‘niet in controle zijn’ over je eigen tijd. Dat wil je juist wél, toch? Zie hieronder de drie onderdelen die van invloed zijn op jouw ideale ritme.

Vrijheid Sky

#1. Je natuurlijke ritme

Iedereen heeft een natuurlijk ritme dat goed bij je past. Het is fijn als je daarin kunt meebewegen, zodat je niets hoeft te forceren. Hoe je je eigen flow vindt? Bijvoorbeeld door een tijd je wekker niet te zetten. Waarschijnlijk merk je op vakantie al hoe laat je wakker wordt als er even niets hoeft. Dat is al een eerste stap naar je natuurlijke flow. Zet je dit langer door, zul je uiteindelijk een vast schema ontdekken waarin jij goed functioneert. 

#2. Het ritme van de seizoenen

Elk seizoen heeft een eigen thema en energie. Zo wil je in de winter meer binnen blijven en in de zomer lekker naar buiten gaan. Dat zijn logische en duidelijke tekenen die je lichaam en geest aangeven. Ook zakelijk kun je bepaalde dingen beter niet doen in de winter en andere dingen weer beter wel. 

Winter

In de winter kun je jezelf de ruimte geven om naar binnen te keren, terug te blikken op het afgelopen jaar en voelen wat wil ontstaan. Dit duurt veel langer dan de periode tussen kerst en oud en nieuw. Neem er dus de tijd voor. 

Lente

De lente laat je ontwaken en hier wordt het tijd voor de goede voornemens. Je hebt in de winter namelijk lang genoeg nagedacht en gevoelt wat je wil. Tijd dus om in de lente je plannen te concretiseren.

Zomer

In de zomer word je naar buiten gestuurd om nieuwe dingen te gaan creëren. Het is tijd voor actie. Je ideeën worden uitgewerkt en je bruist van de energie. In combinatie met alle leuke dingen die je buiten kan doen, maakt dat de zomer een periode is waar veel mensen naar uitkijken. 

Herfst

In de herfst is het tijd om te genieten van afgelopen jaar en je weer klaar te maken voor de winter. Er mag een stapje teruggezet worden want de winter komt eraan: tijd om alles weer te laten bezinken dus. Wil je ervaren wat de seizoenen met je doen? Houd dan eens een jaar lang bij hoe je je per seizoen voelt en waar je behoefte aan hebt. Dan ontdek je al snel dat ook jij meebeweegt met de seizoensenergie.  

Vrijheid Meisje

#3. Vrouwelijke cyclus

Vrouwen hebben een maandelijkse cyclus. In tegenstelling tot mannen die wellicht ook een cyclus hebben, maar die uit zich niet zo duidelijk. Vrouwen hebben de gave om vanuit die cyclus kinderen te baren. Maar het geeft ons nog een voordeel. Elke maand weer heb je de tijd om tijdens je menstruatie allerlei oude rotzooi op te ruimen. Dit gebeurt lichamelijk door de bloedingen die je hebt, maar geestelijk gebeurt er ook van alles. Zo kun je je in de dagen voor je menstruatie heel gespannen en boos voelen en zakt dit weer weg als je menstruatie begint of voorbij is. 

Om je eigen cyclus beter te leren kennen, kun je een dagboek bijhouden en bij elke fase van de maand omschrijven hoe je je voelt.  

Stop met vergelijken en doe je eigen ding

Iedereen heeft een eigen energieniveau: een ritme dat het beste bij je past. Op social media zie je veel dag- of jaarschema’s voorbijkomen waardoor je voorbijgaat aan wat echt bij jou past. Als je weet wanneer en hoe jij het beste functioneert, kun je keuzes maken die je leiden naar jouw ideale leven. Als je dat helder hebt, kijk je niet meer naar anderen en doe je alleen nog wat goed is voor jou. 

Wil jij je ideale ritme ontdekken? In haar nieuwste boek gaat Irene hier uitgebreid op in. Tijdens de online boeklancering op 17 april vertelt ze er alles over. 

Anderen lazen ook:

4 manieren om je richting te bepalen als ondernemer

Lifecrafting: 5 tips om te starten met je droomleven

Op workation naar Marrakech? Ontmoet jouw businesscoach: David

Te weinig uren in een dag? 8 tips van een Virtual Assistent

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.