Hoe jij kunt groeien buiten je comfort zone
21 juni 2021 
11 min. leestijd

Hoe jij kunt groeien buiten je comfort zone

We schreven de afgelopen weken over diverse manieren om je productiviteit te verhogen. Hoe je jouw focus verbetert, welke modi je kunt inzetten om meer te doen in minder tijd en hoe time management je helpt om grote doelen terug te brengen naar concrete stappen. We hebben het alleen nog niet gehad over de allergrootste killer van productiviteit: angst. Je kunt nog zoveel werken aan je focus en je planning, maar je moet ook de stappen durven zetten waarmee je dromen en doelen waarmaakt. De stappen die je vindt buiten je comfort zone.

Doe niet langer wat je altijd al deed

Buiten je comfort zone vind je de stappen die vaak doodeng aanvoelen. Dingen die te maken hebben met het loslaten van oude delen van je leven en dat voelt oncomfortabel. En dat oncomfortabele gevoel is precies waarom je vaak blijft doen wat je altijd al deed. Op bekend terrein, daar waar je de uitkomst al kent. Ook al is dat vaak niet de uitkomst waar je van droomt. Anders gezegd, kun je dus kiezen voor die veiligheid of je kunt kiezen voor groei. Groei door te ontdekken, leren en bereiken waar jij van droomt. En om te groeien zal je altijd angsten moeten overwinnen. 

Angst om te falen, niet goed genoeg te zijn, het verkeerde te zeggen, er niet bij te horen… Er zijn talloze angsten die ons in de weg zitten. Misschien ben je bang om te praten tijdens vergaderingen of om jezelf te evalueren. Bang om beslissingen te nemen of voor intimiteit, bang om te veranderen van baan of om alleen te zijn. We zijn bang om te beginnen en bang om te beëindigen. Bang voor verandering, maar ook bang voor stilstand. We zijn bang voor successen en bang voor nederlagen. En zo zijn we bang voor het leven, maar ook voor de dood. Angst is dan ook als een ziekte in onze maatschappij die ons weerhoudt van eindeloos veel mooie dingen. Om die ziekte te bestrijden is het belangrijk je angsten in de ogen te kijken en vaker uit je comfort zone te stappen.

uit je comfort zone

Wat is je comfort zone?

Je comfort zone is kort gezegd de fysieke of mentale ruimte waar je je in begeeft, die comfortabel voelt. Maar de comfort zone heeft ook een diepere laag. We hebben namelijk allemaal twee versies in onszelf. De geconditioneerde versie die door ouders, vrienden, de maatschappij, ons werk en gebeurtenissen is gevormd op basis van patronen en emoties. Deze versie vormt ons ego. Daarnaast hebben we nog een versie van onszelf, de versie die we diep van binnen echt zijn. Je onderbewuste, je intuïtie, je levensenergie, je ziel. Deze termen betekenen niet allemaal exact hetzelfde, maar ze duiden stuk voor stuk op de diepere versie van jezelf die tegenover de versie van je ego staat. 

De twee versies van onszelf hebben ieder hun eigen comfort zone. De comfort zone van je ziel of je hogere zelf, kan er heel anders uitzien dan de comfort zone van je ego. Keuzes voor jezelf maken kan bijvoorbeeld slecht voelen voor je ego, maar voor je ziel juist heel goed. Het kan voor je ego als negatief en uit je comfort zone voelen om je excuses aan te bieden voor een fout die je gemaakt hebt. Het ego wil namelijk niet toegeven dat je een fout hebt gemaakt. Tegelijkertijd voelt het in je diepste versie van jezelf juist goed om vanuit liefde iets te delen en de schade te herstellen. 

Wat als je te lang in je comfort zone blijft?

Vraag je eens af: wat gebeurt er met jou als je in je comfort zone blijft en niet achter je belangrijkste dromen aangaat? Wat gebeurt er als je te lang alles van wie je echt bent onderdrukt? Dat gaat vast een lange tijd goed. Je blinkt misschien niet uit, maar behaalt hier en daar een klein succesje en het leven kabbelt voort. Je onderdrukt wie je bent en maakt jezelf wijs dat het allemaal wel goed is zo. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ wordt er vaak gezegd. Totdat er een moment komt dat je het te lang hebt onderdrukt en dan is de kans groot dat je ineens helemaal uit de bocht schiet en gaat overcompenseren. Misschien ga je drinken, feesten, geld uitgeven of ineens extreem hard sporten. Dingen die niet goed voor je zijn en dat weet je wel, maar op zo’n moment voelt het fijn en lijkt het precies wat je nodig hebt. Je reageert als een kat in het nauw of een wild dier in een kooi. Het moment dat je losbreekt komt vanzelf, maar doordat je te lang onderdrukt bent, maak je ineens extreme sprongen. 

Angst om te falen

Een tweede gevaar is dat je zelf gaat geloven dat je niet méér kunt dan je altijd hebt gedaan. Neem bijvoorbeeld de twijfels die mensen hebben om mee te doen met onze Hell Week From Home. Twijfels over het vroege opstaan, de nacht doorhalen, of het te combineren valt met een gezin, of ze hun werk wel kunnen doen, etcetera. Onderliggend is eigenlijk de twijfel: kan ik dit wel? Je hebt ergens in je leven het idee opgedaan dat je iets niet kunt of dat jij niet goed genoeg was en je ego gaat nu de bevestiging zoeken. Dat idee kan zijn ontstaan uit de kleinste dingen en al lang geleden. Bijvoorbeeld door die beste vriendin die ineens niet meer met je wilde spelen. Of je kleine broertje of zusje waar je na lange tijd ineens de aandacht van je ouders mee moest delen. Het lijkt misschien niet relevant, maar het heeft je doen geloven dat jij niet goed genoeg (meer) was. Dat je niet leuk genoeg was en dat je niet gezien werd. Wat je ego doet is bevestiging zoeken voor die overtuigingen, omdat je ego niet wil toegeven dat iets misschien niet klopt. En dus houdt jouw ego je vast in je comfort zone, want alles daarbuiten ‘kun je niet’. 

Een voorbeeld van Alex, founder van Meetings in the Sun:

“Toen mijn eerste business begon te lopen, zat de angst zo diep dat ik niet kon geloven dat het goed ging. Dat ik geld verdiende en dat er klanten binnen stroomden. Ik kreeg daarbij last van het ‘imposter syndrome’, de angst dat anderen jou te hoog inschatten. De angst dat mensen er vroeg of laat achterkomen dat je eigenlijk maar wat doet en geen idee hebt. Je kent dit gevoel misschien wel van die keer dat je promotie maakte, een hoog gegrepen baan kreeg of een nieuwe relatie begon. Je was daarvoor al onzeker over jezelf en als alles dan ineens toch goed gaat, zal het wel aan de ander liggen dat zij niet doorhebben dat jij het niet waard bent. Zo ook bij mij, ik was ervan overtuigd dat het vroeg of laat wel mis zou gaan.”

Stap uit je comfort zone

Angst om te stralen

Naast de angst om te falen worden heel veel mensen ook belemmerd door de angst om te stralen. Deze angst belemmert je vaak om voor jezelf te kiezen en te gaan voor jouw idealen, omdat we bang zijn wat anderen van ons vinden of om de aandacht naar ons toe te trekken. Misschien denk je zelfs wel dat je die aandacht dan ‘afpakt’ van een ander en zo uit de angst om te stralen zich ook vaak in een schuldgevoel. Het resultaat: mensen gaan zich conformeren aan de rest, aan het gemiddelde. Ook als dat veel minder is dan ze eigenlijk zijn. En dat terwijl je juist gemaakt bent om jouw persoonlijke uniekheid te delen met de rest van de wereld. De waarheid is namelijk dat jij uniek bent. Dat je prachtig bent. Dat je alles kunt bereiken wat je droomt en dat je hier bent om dingen te doen die anderen weer verder kunnen helpen. 

Comfort zone van je ziel

Wanneer jij het podium durft te pakken en uit de comfort zone van je ego durft te stappen dan stap je in de comfort zone van je ziel. Wat er dan gebeurt is dat alles aangaat, dat je energie krijgt en dat je gaat vlammen. Het lastige is alleen dat de opbouw naar dat gevoel hetzelfde gevoel geeft als angst. Je ervaart dezelfde spanning en onrust in je lichaam die je het idee kan geven dat je bang bent, dat je iets wilt vermijden, terwijl het juist exact is wat jouw ziel wil en wat je nodig hebt. Om de eerstvolgende keer dat je dit gevoel ervaart te voorkomen dat jij je erdoor laat belemmeren raden we je aan het volgende te doen. 

Check eens bij jezelf in: wat gebeurt er in je lichaam? Voel je het in je buik, in je hoofd, in je hart? Besef je bewust: jij bent niet bang. Je ego is bang. Jij voelt alleen de spanning in je lichaam, maar wat je in je lichaam voelt is de opbouw van energie. Voordat je iets gaat doen wat fantastisch is, krijg je hetzelfde gevoel dat je hebt als je iets gaat doen waarvan je denkt ‘hell no, mij niet gezien’. Het gevoel dat je hebt, kan twee betekenissen hebben. ‘Hell no’ of juist ‘hell yes’. We denken vaak dat het ‘hell no’ betekent, maar het is veel vaker een ‘yes’. Er zijn maar heel weinig momenten in het leven dat je echt terecht ‘hell no’ denkt. Die ‘hell no’ stamt namelijk uit de tijd dat de mens echt nog fysiek op de vlucht moest voor gevaren en dat is bij de meesten van ons natuurlijk zelden meer het geval.

Gewoontes beïnvloeden je leven

Hoe kom je van je angsten af?

Nu je weet dat de lichamelijke reactie niet wil zeggen dat je moet vluchten, maar vaker betekent dat het precies is wat je nodig hebt kun je jouw angsten gaan overwinnen. Dit doe je door vaker uit je comfort zone te stappen. Ga je angsten niet uit de weg, maar ga er dwars doorheen. Stel doelen die je spannend vindt. Plan dingen waarvan je weet dat je keihard je best moet doen om het te halen, maar waar je ook ontzettend veel zin in hebt. Zorg dat je dingen doet, leert en ervaart die je nog niet kent. Neem die dingen mee in je jaarplanning. Leg ze vast. Plan ze in, zodat je er niet meer omheen kunt. Of kies ervoor om vaker ja te zeggen tegen spontane uitdagingen. Minder twijfelen, meer doen. 

Ga je die stappen zetten? Wees daarbij dan eens alert op de uitdagingen die je voelt. Zie je de uitdagingen als een belemmering waardoor iets niet kan of juist als uitdaging om te kijken naar wat wel kan? Angst komt namelijk voort uit het focussen op wat we niet hebben en denken te kunnen en juist dat is wat jou in zo’n situatie verlamt. De oplossing is, zien wat je wél kunt en wat je wél hebt. Hoe beter jij ziet dat er van alles genoeg is, hoe minder je wordt tegengehouden door angst. Besef je dus vaker dat er genoeg tijd, geld, liefde, zelfvertrouwen, creativiteit en oplossingen zijn. En ga dwars door je angsten heen om de schitterende wereld buiten je comfort zone te ontdekken.

Stap uit jouw comfort zone

Ben je klaar om stappen te zetten buiten jouw comfort zone? En wil je ontdekken wat er voor moois op je wacht als jij je niet door je angsten laat leiden? Meld je dan nu aan voor de Hell Week From Home! Daarin doorbreken we 7 dagen lang al onze routines, nemen we belemmerende gewoontes onder de loep en stappen we samen uit onze comfort zones. Durf jij het aan?

Over de schrijver
Werkte 10 jaar bij de radio, maar begon voor zichzelf met als doel meer vrijheid. Wil de hele wereld over reizen. Leest alles wat los en vast zit. Houdt van (street)art en is zo vaak mogelijk te vinden bij concerten en op festivals.
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down