Hoe je met rust jouw productiviteit verhoogt
09 juli 2021 
7 min. leestijd

Hoe je met rust jouw productiviteit verhoogt

Rusten is energie opdoen, je batterij opladen en herstellen. Door te rusten wordt je creatiever, leer je sneller en krijg je meer overzicht en perspectief. De beste ideeën ontstaan dan ook vaak in rust. En toch gunnen we onszelf die rust vaak niet. We denken dat we vooral hard moeten werken, druk bezig moeten zijn. Maar wat gebeurt er als jij jezelf die rust wel gunt? En hoe zorg je dat je kwalitatief rust? 

Onmisbaar ingrediënt

Veel mensen onderschatten het nut van rust. En dat terwijl juist de allerbesten bewust rusten. In plaats van constant op een lager percentage aan aandacht en inzet te blijven doorbeuken, kun je beter met regelmaat een goede rustpauze inlassen en daaromheen vol focus werken. Zo lever je vaker topprestaties. Wil jij de beste versie van jezelf zijn? Dan is rust dus een onmisbaar ingrediënt. 

Meer rust levert je betere resultaten op in alle gebieden van je leven. Wil je beter sporten? Dan is rust belangrijk voor herstel. Maar ook als je een betere moeder wil zijn of bijvoorbeeld een betere baas, is rust van belang. Het maakt je onder andere alerter, creatiever en fitter. Allemaal eigenschappen die bijdragen aan hoe jij je voelt en daarmee wat je uitdraagt naar je omgeving.

modus

Bewust rusten

Rust moet je inplannen en kwalitatief maken. Los van de uren die je in bed ligt, komt het namelijk niet vanzelf. Zorg dat het deel uitmaakt van je dag, je week, je maand en je jaar. We hebben het vaker over bewustzijn als onderdeel van je ontwikkeling en ook rusten is daarbij iets dat je bewust moet doen. Maak het dus een bewust gekozen onderdeel van je leven en zorg dat je heel bewust rust.

Hoe moet je dan rusten? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. De hoeveelheid rust die je nodig hebt is voor ieder mens anders. En de manier waarop je kwalitatief rust is ook persoonlijk. Maar de antwoorden heb je vaak zelf. Neem daarom eens de tijd om het voor jezelf na te gaan. Wanneer laad jij echt op? Op of na welke momenten voel jij je echt beter? En hoe vaak heb je die momenten nodig? Rust je al vaak genoeg of zou je jezelf vaker de ruimte mogen geven om te herstellen? 

Manieren om te rusten

De een vindt rust in meditatie, terwijl de ander juist oplaadt tijdens een rondje mountainbiken. Beide kunnen voor jou een manier van rusten zijn. Je hoeft namelijk niet in bed of op de bank te liggen om te rusten, integendeel. Vaak zijn juist activiteiten als wandelen in de natuur, dansen, mediteren, bewegen, de beste manier om op te laden.

Contrast helpt daarbij vaak om de balans te vinden voor jezelf. Heb je de hele dag achter je laptop gezeten? Ga dan juist naar buiten voor een wandeling om te ontspannen. Bestaat jouw werk uit de hele dag staan, lopen of sjouwen? Misschien is meditatie dan wel de ideale vorm voor jou. Als het je maar helpt om je gedachten totaal van werk of andere bezigheden af te halen en te richten op iets wat fijn voelt voor jou. Zet je telefoon, laptop en andere apparaten uit en kies dat moment voor jezelf. Misschien ben je bij je partner, je gezin of je vrienden. Of misschien ben je gewoon even bij jezelf. 

Stap uit je comfort zone

Meditatie

Steeds meer mensen zetten meditatie in om te rusten, maar nog steeds zijn er ook veel mensen die meditatie maar 'ingewikkeld' of 'zweverig' vinden. Maar als je weet dat ook mensen als Bill Clinton, David Lynch, Freud en Leonardo da Vinci meditatie gebruikten om naast slaap op een andere manier kwalitatief te rusten, is het misschien toch iets dat je eens (opnieuw) wilt overwegen. Het schijnt dat Leonardo da Vinci in een bepaalde periode zelfs elk uur vijftien tot twintig minuten zijn ogen sloot om maximaal te rusten. Maar ook vijf tot twintig minuten per dag kan je al heel veel brengen. Het is dus maar net hoe ver je wilt gaan. 

Buutvrije momenten

In een eerdere Hell Week From Home vertelde focusexpert Mark Tigchelaar over het nut van 'buutvrije momenten'. Momenten waarop je even alles naast je neerlegt. Telefoon, laptop, tv, alles zet je uit. En dan is het aan jou of je bijvoorbeeld in huis iets gaat doen zoals de was opvouwen of dat je even naar buiten gaat. Als het maar zonder afleiding van muziek, podcasts of anderen is. Zo geef je jouw brein de ruimte om te dwalen en op te laden. En de kans is groot dat juist in die momenten je inzichten ontstaan. Voor je het weet komt het antwoord in je op, waar je al de hele ochtend naar zocht. Of krijg je ineens een briljante creatieve ingeving die je weer verder helpt. 

Hoe rust jouw productiviteit verhoogt

Fysieke en mentale rust

In haar tijd als topsporter en gouden medaillewinnaar leerde Suzanne (co-founder van Meetings in the Sun) alles over het belang van fysieke en mentale rust. Suzanne: "Het spreekt voor zich dat je als (top)sporter je lichaam de tijd en rust moet gunnen, zodat je spieren kunnen herstellen. Maar om de juiste keuzes en inschattingen te maken is het belangrijk ook te kunnen luisteren naar je intuïtie. En dat lukt je beter als je fit en uitgerust bent."

Creatieve mastermind Alex (founder van Meetings in the Sun) zet rust onder andere in om haar creativiteit alle ruimte te geven. "Rust geeft mij de ruimte om mijn gedachten te laten dwalen en inspiratie op te doen. Mijn beste ideeën ontstaan dan ook in momenten van rust. Bijvoorbeeld tijdens het wandelen, in een meditatie of wanneer ik een duik neem in de koude zee."  

Kies je momenten

Om je rustmomenten nog kwalitatiever te maken, is het goed om heel bewust te kiezen voor je rust. Zie het als een manier om je focus te verleggen. Ben je na je werk onderweg naar huis? Wees je dan bewust van het feit dat je jouw werk achter je laat en dat je zo thuis bij je gezin of partner met volle aandacht aanwezig wilt zijn. Ga je tussen het werken door naar buiten? Zie dan bijvoorbeeld het moment dat je de deur uitstapt als het moment dat je werk loslaat en je een nieuwe wereld instapt. Een wereld waar jouw focus even helemaal gericht is op jezelf of je nieuwe omgeving. 

In de Hell Week From Home leren we je hoe je naast hard werken, vroeg opstaan en sporten genoeg rust pakt. Zo leer je om niet alleen in die week, maar ook in de rest van je leven jouw balans te optimaliseren. Waardoor je, mede door kwalitatief te rusten, keihard kunt knallen op de momenten dat het nodig is. Benieuwd wat dat jou kan brengen? Meld je dan nu aan voor de volgende Hell Week From Home!

Over de schrijver
Werkte 10 jaar bij de radio, maar begon voor zichzelf met als doel meer vrijheid. Wil de hele wereld over reizen. Leest alles wat los en vast zit. Houdt van (street)art en is zo vaak mogelijk te vinden bij concerten en op festivals.
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down