Persoonlijk verhaal: Hoe ik door een stilteklooster een Digital Nomad werd

Persoonlijk verhaal: Hoe ik door een stilteklooster een Digital Nomad werd

Zo’n twee jaar geleden verbleef ik een week in een stilteklooster in Thailand. Een plek waar je door volledig stil te zijn naar binnen keert en leert mediteren. Ik had er van tevoren veel over gelezen en had daarom wel verwacht dat dit mijn leven enigszins zou veranderen, maar dat het zoveel impact zou hebben? No way! Die week besloot ik namelijk mijn kantoorbaan op te zeggen om een Digital Nomad te worden.

Hoe heeft het stilteklooster mij veranderd en hoe kom jij erachter wat je wilt in je leven?


Mijn leven twee jaar geleden

Rewind naar twee jaar geleden. Ik had een hele leuke fulltime kantoorbaan, als hoofdredacteur van een website over actualiteit en zelfontwikkeling. Gezellige collega’s en een werkgever die me heel vrij liet waardoor ik veel leerde. Maar toch knaagde het al een tijdje. Het was, na zo’n zeven jaar in totaal, wel tijd voor een nieuwe uitdaging, maar ik had geen idee wat. Aangezien voor mij reizen altijd het antwoord is (op alles), stapte ik in het vliegtuig voor een solo-reis van drie weken door Thailand, waarvan één week in een stilteklooster in Chiang Mai.

Je komt erachter of je blij bent met het leven dat je leidt, en wat je nog meer belangrijk vindt.

Het stilteklooster

Daar volgde ik een Vipassana stilte-retraite, wat ook wel inzichtsmeditatie wordt genoemd. Het is de bedoeling dat je stil bent, en niet leest, schrijft en sport. Hierdoor kun je jouw gedachten extra scherp waarnemen. Want dat jij stil bent, betekent niet dat het stil is in je hoofd. Er is een constante stroom van gedachten: altijd al, maar als je ineens langer stil bent lijkt die erger te worden. Dat kan confronterend zijn, omdat je er niks mee kunt en dat ben je niet gewend.

In het dagelijkse leven zou je al snel je telefoon pakken om iemand te appen of op een andere manier afleiding te zoeken. Maar juist door hier doorheen te gaan, kun je op een afstandje naar je leven kijken. Je komt erachter of je blij bent met het leven dat je leidt, en wat je nog meer belangrijk vindt. Het is dus in principe niet gek dat je na zo’n ervaring grootse veranderingen gaat doorvoeren in je leven.

Mijn ervaring in het stilteklooster

Bij mij leidde dit tot een enorme beslissing over mijn werk. Hoe erg ik daarvoor ook twijfelde over mijn toekomst, hoe duidelijk ik het daar ineens voor ogen had. Mijn gedachtes werden door de stilte gestructureerd en veranderd in logische richtingen. Want in de twee weken vóór het klooster, reisde ik door Thailand en ontmoette ik voor het eerst Digital Nomads. Een term waar ik nog nooit van had gehoord, maar die zeker bleef hangen. Zo erg dat ik in het stilteklooster besloot: ik word er zelf één! De week in stilte heeft mij dit inzicht gebracht en me de tijd gegeven om na te denken over hoe ik dit aan wilde gaan pakken. Ik zou freelance tekstschrijver worden én een blog opzetten over het worden van een Digital Nomad. Want dat deze lifestyle een mogelijkheid is, moesten meer mensen weten!

Eenmaal thuis stelde ik familie en vrienden op de hoogte van mijn plannen. Logischerwijs stuitte dat op weerstand: “Wat als het niet gaat zoals je hoopt? Wat als je niet genoeg geld verdient?”. Geen gekke vragen, en vooral heel lief bedoeld. Maar omdat ik zó duidelijk wist dat de Digital Nomad lifestyle is wat ik wilde en zó duidelijk voor ogen had hoe ik dat ging doen, kon ik op mezelf vertrouwen en doorzetten. En daar ben ik nog elke dag dankbaar voor. Want inmiddels leef ik al bijna 1,5 jaar als Digital Nomad en past alles wat qua werk en privé op m’n pad komt, daar goed bij.

Het hoeft echt niet zweverig te zijn.

Hoe kom jij erachter wat je wilt?

Na het horen van mijn verhaal, reageerden de meeste mensen met “Wow, ik zou echt geen week in een stilteklooster kunnen zitten!”. En gelukkig hoeft dat ook niet: er zijn genoeg andere manieren om erachter te komen waar jij gelukkig van wordt.

Zoek in je dagelijkse leven bijvoorbeeld eens wat vaker de stilte op. Het is tegenwoordig doodnormaal om steeds maar door te gaan en te zeggen dat je ‘drukdrukdruk’ bent. Daarnaast word je elke seconde van de vrije tijd die je hebt, vermaakt door sociale media en Netflix. Probeer dat eens te laten en ga daarvoor in de plaats zo nu en dan een kwartiertje voor je uit staren op de bank. Het hoeft echt niet zweverig te zijn.

Meer tips over rust vinden in je online leven (klik hier) of erachter komen want je wilt en hoe je dat gaat aanpakken (klik hier)?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*