Hoe de helweek je een verbeterde versie van jezelf laat worden
16 maart 2021 
19 min. leestijd

Hoe de helweek je een verbeterde versie van jezelf laat worden

Erik Bertrand Larssen beweert dat je je leven in 7 dagen kunt veranderen als je een zogenaamde helweek doormaakt. Een statement die in 2017 de nieuwsgierigheid van Alex raakte en waardoor ze besloot om zich direct de eerstvolgende week volle bak in het avontuur te storten. Het was een van haar zwaarste weken ooit, maar het is ook de week waarin ze het meest heeft geleerd over haarzelf, haar productiviteit en haar grenzen. Ze verzette bergen werk, was verbaast over wat ze eigenlijk allemaal in zich had en heeft de veranderen meteen in haar leven geïntegreerd. 

Wat is de helweek precies? Wat kun je verwachten? En wat gaat het je brengen? Alex deelt haar ervaringen in deze blog:

Workation nederland


Hoe 7 dagen je leven kunnen veranderen

Wat als je één week, elke dag, elk uur en elke minuut bewust bezig bent om de beste versie van jezelf te leven? Hoeveel zou je dan in slechts 1 week kunnen bereiken? Dat is de vraag die Erik Bertrand Larssen, de bedenker van de helweek, zich heeft gesteld. Toen ik die vraag hoorde was ik direct benieuwd naar het antwoord.

Voordat ik de helweek deed was ik mij nog niet bewust van mijn eigen energie-levels, ik had geen idee wanneer ik het meest of het minst productief was en mijn ritme zorgde niet voor een optimale productiviteit. Daardoor ging er veel tijd verloren en werkte ik niet efficiënt en miste ik een fijne balans.

Toen ik zelf de helweek deed kwam ik net terug van mijn tweede grote reis en had mezelf beloofd dat ik in Nederland ook mijzelf zou blijven uitdagen om buiten mijn comfort zone te stappen. Ik was vastbesloten een nieuw ritme te gaan leven wat beter bij mij zou passen dan een 9-5 en wilde me niet langer conformeren aan de norm. Maar waar moest ik mee beginnen om mijn dagen te gaan indelen op mijn voorwaarden? De perfecte stap bleek voor mij een radicale week waarin ik mezelf op een andere manier zou leren kennen. Waar zitten mijn uitdagingen en beperkingen? Waar kan ik verbeteren? Wanneer werk ik het beste? In welke modus werk ik lekker en hoe behoud ik focus? Allemaal vragen waarop ik het antwoord zou gaan leren, maar daarvoor moest ik me wel aan een aantal regels houden..  


Wat zijn de regels van de helweek?

De helweek werkt met de golden rules waar je je gedurende de hele week aan dient te houden. Het zijn regels die er voor zorgen dat je meer tijd creëert door efficiënt te werk te gaan, meer energie krijgt en jezelf uitdaagt om doelen te stellen en te halen. Dit zijn de regels: 

 • Start maandagochtend om 05:00 en stop zondagavond om 22:00
 • Sta elke ochtend om 05:00 op.
 • Ga elke avond om 22:00 naar bed.
 • Werk de hele week extreem hard, wees gefocust, bewust en plichtsgetrouw.
 • Blijf trouw aan je plan.
 • Wees je te allen tijde bewust van je modus en focus.
 • Wees je bewust van je verschillende rollen die je in de loop van een week vervult en vervul ze met glans.
 • Probeer de hele tijd gelukkig, positief en oplossingsgericht te zijn.
 • Wees daadkrachtig en proactief.
 • Neem weloverwogen, kwalitatieve rust.
 • Besteed extra aandacht aan kleding en uiterlijk.
 • Laat alle privéaangelegenheden tot de avond wachten.
 • Gebruik geen social media onder werktijd.
 • Beperk praatjes met collega’s tot het minimum.
 • Train minstens één keer per dag, het liefst ’s ochtends.
 • Eet de hele week uitsluitend gezond.
 • Laat de tv, Netflix en Youtube uit.

Naast deze golden rules heeft elke dag een thema om je stil te laten staan bij jouw persoonlijke beperkingen en blokkades. Zo staat maandag in het teken van gewoontes doorbreken, dinsdag ben je bezig met jouw modus en focus en woensdag gaat om efficiëntie en time-management. Op donderdag begint het echt zwaar te worden, want dan wordt je uitgedaagd om uit je comfort zone te stappen. Dit is de dag waarbij je de nacht overslaat en doorwerkt. Op de vrijdag leer je rusten en herstellen van de heftige nacht. Op zaterdag wordt er gekeken naar de innerlijke dialoog en zondag integreer je alles wat je die week geleerd hebt door een plan voor de toekomst te maken.  

Meedoen met onze ‘Helweek from Home’ van 4 t/m 11 april kan via deze link >>> 

Waarom zou je een helweek overwegen?

“Waarom?!” is een veelgestelde vraag vol verbazing als ik vertel over de helweek. Inmiddels kan ik jaren later zeggen dat de claim die Erik Bertrand Larssen maakt klopt; het is inderdaad een week die je leven compleet veranderd. Ik heb mezelf uitgedaagd, ben buiten mijn comfort zone gestapt en heb mijzelf verbetert. Ik heb geleerd welk ritme het beste past bij mij en heb geleerd om efficient en productief te werken. Waar ik eerst dacht dat ik een slechte focus had en een te korte spanningsboog, ben ik gaan leren dat mijn brein prachtig en goed is zoals hij is; creatief en in staat om verbanden te zien. Daar hoort inderdaad een minder goede focus bij, maar in plaats van dat willen veranderen, heb ik nu een ritme gevonden waarin ik dat erken. Ik ben minder gefrustreerd over wat ik niet kan en ben meer in de kracht gaan staan van waar ik wel goed in ben. Iedere ochtend sta ik opgewekt en vol energie op, omdat ik heb geleerd hoe ik mijn eigen energiemanagement kan regelen en ga tevreden slapen, zelfs als ik minder heb gedaan dan ik van te voren gepland had. Ik ken mezelf op verschillende levels en heb mijn leven aangepast op wie ik echt ben. Daarnaast voel ik me over het algemeen vrijer en gelukkiger. Er is meer balans en ik kan sprints van actie afwisselen met welverdiende, kwalitatieve rust.

Terugblik op de eerste helweek

De opzet van de week heeft me lessen geleerd die ik anders nooit zou leren en dan moet ik je eerlijk zeggen: ik had nog zoveel meer uit mijn helweek kunnen halen! Dit was de eerste keer, er was geen begeleiding op de thema’s en ik had het boek maar half gelezen. Wel had ik een stok achter de deur doordat ik de helweek samen deed met een groep collega’s van de co-working space waar ik toen werkte. 

Zoals inmiddels duidelijk is heeft de helweek mij veel gebracht. Daarom besloot ik de helweek ook mogelijk te willen maken voor anderen en dan op een manier dat je zeker weet dat je er alles uithaalt wat er in zit!  

Wat je moet doen als je een helweek wil ervaren

Als je aan het overwegen bent om een keer het experiment van de helweek aan te gaan dan wil je het ook in een keer goed doen, lijkt me. Nadat ik zelf de helweek had gedaan vroeg ik mij af hoe ik er het maximale uit had kunnen halen. Alle wensen en eisen schreef ik op: “ik wil professionele begeleiding per thema, ik wil kunnen reflecteren op de opdrachten die ik maak en de gedachten die ik heb en ik wil graag ondersteuning bij het sporten en het gezond eten, zodat ik mij volledig kan focussen op mijn persoonlijke groei.”

Mijn wensen werden de basis van de helweek die we nu zelf organiseren bij Meetings in the Sun. Het is fantastisch om te merken dat de wensen die ik zelf had ook de meerwaarde is geweest van onze deelnemers: 

Ben je benieuwd naar hoe de dagen van de helweek ingedeeld zijn? Ik deel mijn ervaringen van mijn eigen helweek met je en ik vermeld hoe wij deze dag vorm geven in onze georganiseerde helweek! 

bosworkation

De indeling van de helweek per dag

Maandag – het doorbreken van gewoontes

De maandag staat in het teken van je gewoontes doorbreken en je trapt de helweek direct af met het doorbreken van een eerste gewoonte door direct maandagochtend om 05:00 op te staan, iets wat je waarschijnlijk (nog) niet dagelijks voor hun plezier doet.

Drie jaar geleden schreef ik in mijn journal: “De wekker gaat om 05:00. Het liefst wil ik nu al opgeven, want ik ben absoluut geen ochtendmens.” Ik moet lachen als ik deze tekst terug lees, want als je mij nu kent dan weet je dat ik bijna elke dag tussen 05:00 en 05:30 op sta, zonder wekker. Wist je trouwens dat 80% van de mensen een ochtendmens is? 80% van de mensen is het meest productief in de ochtend. Toch hebben veel mensen het gevoel geen ochtendmens te zijn, omdat ze in de ochtend moe en futloos wakker worden, maar dit heeft alles werkelijk te maken met slechte energiemanagement en het niet in staat zijn om weloverwogen en kwalitatief te rusten.

Welke gewoontes wil je doorbreken?

Op de eerste dag wordt er verlangt dat je in kaart gaat brengen wat al je slechte gewoontes zijn. Zelf  had ik twee kantjes vol: dingen niet afmaken, veel op mijn telefoon kijken, social media scrollen, rekeningen te laat betalen, niet direct opruimen na het eten, door enthousiasme mensen niet uit laten praten, te weinig sporten, te weinig drinken, te lang werken, geen nee durven zeggen, te laat komen en ga zo maar door.

Welke gewoontes wil je doorbreken? En hoe ga je dat doen? Dit is iets wat ik zelf heb proberen uit te vinden tijdens mijn helweek, maar in de georganiseerde helweek van Meetings in the Sun wordt je hierin begeleid. We starten de dag met energie opwekkende oefeningen en vervolgens zijn er verschillende sessies om je bewust te maken van jouw slechte en goede gewoontes. De slechte gewoontes leren we je minimaliseren. De goede gewoontes leren we je te erkennen en vergroten.

Dinsdag – Modus en focus

Als creatieveling en ras chaoot is focus bij mij altijd een punt van onzekerheid geweest. “Focus” is daarbij het meest gegeven advies wat ik ooit heb gekregen. Ik vind het fijn om met 101 dingen tegelijkertijd bezig te zijn. Dat geeft mij energie en nieuwe ideeën, waardoor ik dingen opzet die anderen niet bedenken. Ik kan snel schakelen en daarom vind ik me lang concentreren op een ding al gauw saai. Toch heb ik geleerd dat focus houden belangrijk is en daarom heb ik mij vaak focus proberen aan te leren. Altijd ter vergeeft. Ik lang gedacht en geloofd dat er iets mis is met mij, omdat het mij niet lukte om met te focussen, zoals anderen dat wel leken te kunnen. Totdat ik de helweek deed en leerde over modus en focus. 

Wat is het verschil tussen modus en focus?

Modus is voor Bertrand een gemoedstoestand. Wanneer je de juiste modus hebt gevonden die past bij de taak die je doet vergroot je je efficiëntie. Interessant is dus om van jezelf te weten welke modus je nodig hebt per taak. Is dat een creatieve modus, een modus van rust of hoog in je energie? Vervolgens kun je je bewust worden van hoe je jezelf in een bepaalde modus kunt krijgen. Focus gaat vervolgens over de concentratie en de aandacht waarmee je iets doet. Door focus op die manier te bekijken leerde ik dat ik met 101 dingen tegelijk bezig mag zijn op een dag, want het zorgt voor een energieke modus die ik prettig vind, maar vanaf de helweek ben ik ook anders gaan werken. Om mijn concentratie en aandacht te vergroten voor de taak waar ik op dat moment mee bezig ben, werk ik met deep- en shallow werkblokken. Verder werk ik in korte focus-sprints, waardoor ik veel meer gedaan krijg.

De grootste win zat voor mij overigens in mijn perceptie en definitie op focus die veranderde. Waar ik op dag 1 nog dacht dat ik mijn slechte gewoonte van te weinig focus moest afleren, leerde ik op dag 2 mezelf en mijn manier van werken te zien voor wat het is en vanuit daar verder te bouwen. Dat gaf zoveel ruimte in vergelijking tot mezelf keer op keer pushen om het te doen zoals anderen het doen. 

Woensdag – Time management

“Een mens die het aandurft om een uur van zijn leven weg te gooien, begrijpt niet hoe waardevol het leven is.” ~ Charles Darwin ~

Deze dag gaat over hoe jij je dagen optimaal kunt structureren. Om je dagen te kunnen structureren is er een bewustwording nodig over de taken die je hebt.  Je hebt maar een beperkt aantal uren in de dag en de meeste mensen hebben onrealistisch veel te doen in die tijd, waardoor ze het gevoel hebben altijd achter de feiten aan te lopen. Het in kaart brengen van je projecten en taken is daarbij een eerste belangrijke stap.

Welke werkstructuur past bij je?

In onze helweek hebben wij een oefening op deze dat die ik ooit samen met Suzanne heb gedaan bij onze eigen business coach op dat moment. Deze oefening zorgt in de helweek altijd voor een hoop commotie en ik snap het, want toen ik deze oefening zelf deed stond het huilen me nader bij dan het lachen. De oefening geeft je inzicht in de hoeveelheid projecten en taken en laat je vervolgens schrappen wat niet direct bijdraagt aan je doelstellingen. Voor mij betekende dat stoppen met heel veel projecten waar ik potentie in zag en al de nodige tijd en liefde in had gestoken. Het voelde zwaar, maar uiteindelijk heeft het me ontzettend veel gebracht.

Vanuit die eerste stap ben ik in staat geweest om de taken die ik nog over had in te delen op een manier die bij mij paste. De woensdag van de helweek heeft bij mij voor grote doorbraken gezorgd. Juist omdat ik niet planmatig en georganiseerd ben, was deze dag voor mij bepalend in hoe ik een structuur kon vinden die echt bij mij past. 

Donderdag – Uit je comfort zone

Voor velen is dit de zwaarste dag van de week en dat is niet zo gek, want deze dag staat in het teken van je angsten opzoeken en je grenzen verruimen. Daarbij is dit de langste dag van de helweek, aangezien je dat nacht overslaat, om ook in de nacht door te werken aan jouw doelen.

In de helweek die we met Meetings in the Sun organiseren doen wij er alles aan om er achter te komen waar de triggers en grenzen van onze deelnemers zitten. Sommigen vinden het moeilijk om controle los te laten, zijn bang voor het donker of hebben moeite met gezag. Angsten die bijna iedereen herkent zijn angsten voor het onbekende die zorgen voor stilstand, maar ook faalangst is voor veel mensen herkenbaar. Ons programma is gemaakt om op donderdag mensen in de weerstand te krijgen, want vanuit daar kunnen we samen gaan kijken hoe die weerstand kan zorgen voor groei.

Een ander bijzonder element aan deze dag is natuurlijk de nacht niet slapen en doorwerken. Tijdens de nacht zorgen we voor energie opwekkers, waardoor de nacht voor veel van onze deelnemers is meegevallen en zelfs voor heel wat extra productieve uren heeft gezorgd! Denk jij dat je een hele nacht door kan vlammen? 

Vrijdag – Rust en herstel

“If you get tired, learn to rest, not to quit.”

Of je zit in actie-modus of in rust-modus. Daartussen zou niet veel moeten zitten. Heb je het gevoel dat je niet echt aan het rusten ben, maar ook niet echt aan het leveren bent? Dan doe je iets verkeerd, want dan haal je geen maximale output uit je actie of kwalitatieve rust uit je pauze. Een balans vinden tussen actie en rust is dan ook een kunst op zich.

Tijdens mijn eigen helweek heb ik achteraf onvoldoende begeleiding gehad op deze dag. Rust en herstel is voor veel mensen een moeilijk thema. We lijken altijd het gevoel te hebben “iets” te moeten doen. Kwalitatief rusten blijkt moeilijk te zijn.

Tijdens onze georganiseerde helweek besteden we daarom extra aandacht aan hoe je lichaam en geest kunt laten rusten, zonder vroegtijdig te gaan slapen. Vrijdag gaan we, net zoals op elke andere dag om 22:00 slapen en niet eerder. Toch leren we de deelnemers rusten door verschillende oefeningen, meditatie, yoga, massage en wandelen. 

Zaterdag – Innerlijke dialoog

Bertrand noemt deze dag de Happy Day. Het moeilijkste gedeelte hebben we nu gehad en zowel lichamelijk als geestelijk zijn zware beproevingen doorstaan. Vandaag staat in het teken van mindset en de kracht van positieve gedachten. Om daar mee te testen wordt je uitgedaagd om uitsluitend positief te denken. Over jezelf, over anderen, over situaties die zich voordoen. Oplossingsgericht, positief en zonder kritiek of oordeel. Een dag die een belangrijke impact kan hebben op je leven als je deze dag serieus aanpakt. Het is moeilijk om na de zware donderdag en vrijdag de aandacht niet te laten verslappen, maar uiteraard houden wij daar in ons programma rekening mee en pakken we hem op zaterdag gewoon lekker door! 

Een extra sessie die wij hier in de mix hebben gegooid is een sessie over geld, omdat geld een onderwerp is waarbij veel mensen een innerlijke dialoog ervaren. Geld is een thema met zo ontzettend veel conditioneringen en overtuigingen dat de innerlijke dialoog pijnlijk blootgelegd kan worden. Juist je mindset rondom geld positief maken kan enorme gevolgen hebben in de succes van je leven! 

Zondag – Plaats je leven in perspectief

Op de laatste dag van de week gaan we terug naar het begin. We gaan terug naar waarom je wilde meedoen aan de helweek en we reflecteren op de inzichten en lessen. Op zondag heb je geen strakke planning waar je je aan hoeft te houden, maar er wordt slechts van je verwacht dat je een aantal uur de tijd neemt om na te denken, te voelen en te reflecteren. Ook  dit is voor veel mensen nieuw, want wie neemt er nou daadwerkelijk de tijd om echt te voelen?

Zo zou je je vermoeid kunnen voelen na de helweek en een eerste reactie is om te gaan slapen of om op de bank Netflix te kijken, maar was als je de vermoeidheid echt voelt? Wat zit daar onder? Je voelt dat de helweek voorbij is. Het geeft je een gevoel van trots en voelt wat het met je doet om een week te hebben ervaren die anders is dan al je andere weken. Een week die je heeft uitgenodigd en die je heeft anders doen leren denken. Wees trots, lach naar jezelf en voel wat het met je doet dat je dit hebt gehaald!

Het is een bijzonder ervaring die je heel veel kan brengen als je er volle bak induikt. Ik weet dat het mij enorm veel heeft gebracht en ik weet dat het onze deelnemers zo mogelijk nog meer heeft gebracht. Elke helweek die ik zelf weer doe met onze deelnemers leert mij ook weer nieuwe dingen en het is dan wel een helweek, maar het is ook echt een feestje om samen in een korte tijd zo snel en veel te leren en groeien. 

Meedoen met onze ‘Helweek from Home’ van 4 t/m 11 april kan via deze link >>> 

Ga mee op Helweek Workation: buiten je comfort zone in Nederland

De helweek heeft Alex dus enorm veel gebracht en haar ervaring is de basis geweest van onze helweek workation; een week vol uitdagingen om zo tot inzichten en nieuwe goede gewoontes te komen. Ontdek jouw eigen ritme en laat je niet langer leiden door de norm. Kies voor een leven en een dagindeling die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeftes. Ga mee en laat deze 7 dagen jouw leven veranderen!

“IF IT DOESN’T CHALLENGE YOU, IT WONT CHANGE YOU”

Over de schrijver
Met liefde voor het leven, vrijheid én ondernemerschap geloof ik in de kracht van remote werken en leven op mijn voorwaarden. Combineer dit met mijn passie en werkervaring in de event industrie, en je snapt waarom Meetings in the Sun mijn 1+1=3 is!
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down