Overnachten op bijzondere plekken: Hoe combineer ik work & fun?

Liv Krake (1989) is freelance (eind)redacteur & copywriter én in te huren voor social media en marketing. Ze werkt overal en nergens, zolang ze haar laptop en een internetverbinding heeft, zou bijna de hele wereld over reizen, maar komt altijd terug voor kaas, is dol op het ontdekken van nieuwe muziek en prachtige plekken in de natuur.

Jij hebt toch eigenlijk altijd vakantie?” Of, “Maar jij bent altijd weg!” zijn twee uitspraken die ik vaak genoeg te horen krijg. Ik snap dat het voor veel buitenstaanders lijkt dat ik altijd ergens bij een bijzondere overnachting ben of dat mijn vriend en ik de caravan weer mee hebben genomen, om op een mooie plek te gaan kamperen. Wat ze vaak niet weten of zien, is dat ik op de dagen en momenten dat ik vrij ben, hard werk om überhaupt te kunnen leven. Ook werk ik vaak op locatie; zolang ik een internetverbinding en mijn laptop heb kan ik werken waar ik wil. Voor mij is die combinatie voor nu echt perfect: geld verdienen, vrijheid en op magische plekken komen, wat wil je nog meer?

Volledig freelance aan de slag

Ik ben nu ‘nog maar’ twee jaar als fulltime freelanceschrijver/copywriter bezig. Tot die tijd had ik naast mijn eigen bedrijf een bijbaan. Op het moment dat ik opdrachten af moest wijzen voor dat bijbaantje wist ik, nu moet ik de stap maken. Dat was ontzettend spannend: met slechts enkele opdrachtgevers ‘op zak’ waagde ik de sprong. Tot vandaag gaat dat prima: het is niet dat ik bakken met geld verdien, maar ik kan er van leven. Er ging een wereld van vrijheid voor me open: werken wanneer ik wil zonder iemand boven je te hebben. Natuurlijk maak je afspraken met je opdrachtgevers over wanneer het werk af moet zijn, maar over het algemeen ben je daar zelf vrij in en kun je naar eigen wens deadlines plannen in samenwerking met de andere partij.

Op het moment dat ik opdrachten af moest wijzen voor dat bijbaantje wist ik, nu moet ik de stap maken.

Voor mijn maandelijkse mailing Natuurbriefje: tips van Liv en voor blogs The Boho Guide en Expeditie Kram, ben ik regelmatig op pad om mooie content te verzamelen. Mijn focus hierbij ligt op (bijzonder) slapen in de natuur en kamperen. Op de meest fraaie natuurplekjes zit ik dan ook vaak genoeg vanuit een cabin, de caravan of een dome/pipowagen/boomhut te werken. Het enige wat ik nodig heb is een internetverbinding, die ik veel via mijn smartphone tot stand zet. Ik vind het ontzettend fijn om op groene plekken in alle rust aan de slag te gaan. Dergelijke spots geven me juist inspiratie om te schrijven. Meestal sta ik vroeg op en werk ik een paar uur in de ochtend om de rest van de dag leuke dingen te gaan doen. Is er toch een keer een artikel nog niet af, dan werk ik in de avond nog even door.

Perfectie combi work & fun?

Vrienden en vriendinnen zeggen me vaak dat zij zo’n werkritme niet zouden kunnen doen en dan met name omdat ze zichzelf niet kunnen motiveren om aan de slag te gaan. Het is voor mij eigenlijk heel simpel: werk ik niet, dan krijg ik ook geen geld. Laat ik dat laatste nou net nodig hebben om onder andere de huur van mijn woning en atelier te betalen. Dat feit en het feit dat ik over het algemeen mijn opdrachten ook gewoon leuk vind, helpen mij om werk en fun met elkaar te kunnen combineren. Tegenover een middagje leuke dingen doen, staat bijvoorbeeld een avond werken en andersom. Zo werkt het, voor mij althans, perfect. Daarnaast doe ik ook vaak leuke dingen vóór werk, dus wat dat betreft heb ik niks te klagen.

Als dat betekent dat ik een maand wat minder geld heb, dan is dat maar zo.

Wat ik de laatste tijd wel geleerd heb en wat ik zo prettig vind aan eigen baas zijn, is dat je je eigen grenzen leert kennen. Een opdracht die me een tijd terug heel veel stress opleverde omdat alleen de communicatie al niet lekker liep, sla ik liever af. Ik vind het heel belangrijk om gelukkig te zijn in werk en leven. Als dat betekent dat ik een maand wat minder geld heb, dan is dat maar zo. Dit betekent trouwens niet dat ik alléén maar fantastische opdrachten heb hoor. Ik doe vaak genoeg standaard schrijfklussen die me goed afgaan om wat extra geld te verdienen, maar zodra ik echt ongelukkig van iets word, probeer ik altijd te zoeken naar een oplossing.

Ooit fulltime on the road

Mijn grootste kostenpost (waar ik nu voor werk) is de huur van mijn huis en werkplek. Soms is het jammer dat, wanneer je zo vaak weg bent, je zoveel geld steekt in een plek waar je toch niet iedere dag bent. Ik vind het echter wel heel fijn om een eigen plekje te hebben dat als thuis voelt. Wat me daarom heel tof lijkt is om ooit langere tijd met de caravan, of wellicht een busje, weg te gaan om overal en nergens mijn werk te kunnen doen zonder terug te hoeven. Ik merk nu al dat ik vaak heimwee heb als we terugkeren naar huis, iets wat anders vaak andersom is. Een andere droom is om later als ik groot ben een tiny house of een ander huisje/kleine boerderij met heel veel dieren te hebben, ergens in een mooi natuurgebied. Daar moet ik nog even flink voor aan de slag met werk, maar dromen kan altijd toch?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*