Het grote Titicacameer: de grens tussen Bolivia en Peru

Met een camper  reis ik in 3,5 week vanuit het Noorden van Chili, dwars door Bolivia naar Peru. De afgelopen weken nam ik je mee op mijn werkreis door het paradijs voor roadtrippers. Ik ben bijna negen maanden on the road en mijn nomaden bestaan bestaat sinds dag  één uit avontuur, onverwachte bestemmingen en de mooiste ontmoetingen. Als laatste klus maak ik met Holiday Rent een droomreis samen met een vreindin; een camper trip door Zuid-Amerika!!

Vanuit een verlaten Bolivia, off the beaten track zoals nooit tevoren, reis ik door naar de grens van Peru. Na inmiddels bijna negen maanden on the road, maak ik een van de mooiste reizen van mijn leven; een camper trip door Zuid-Amerika. We hebben al fantastische dingen gezien en komen nu aan bij het prachtige Titicacameer.

Bergachtig en vol kleur

Eén van de plekken die absoluut deel uit moest maken van onze route was het adembenemende Titicacameer, wat zich uitstrekt in de punt van Bolivia en deels in buurland Peru ligt. Het is het grootste meer van Zuid-Amerika en de inheemse bevolking die eromheen leeft, maakt deze plek een mooie mix tussen het gevolg van toerisme en een onaangetaste cultuur. De route naar grensplaats Copacabana is er één om je ogen bij uit te kijken. Het landschap verandert vanuit Bolivia richting de grens, van lege en uitgestrekte vlaktes naar bergachtig en vol kleur. Overal banen de wegen zich kronkelend door deze bergen heen. Dat betekent dat je adem je om elke ‘hoek’ weer wordt ontnomen door de vele vergezichten over de bergen en het meer zelf. Al rijdend richting Copacabana kun je gemakkelijk even uitstappen om van het uitzicht te genieten.

Het landschap verandert vanuit Bolivia richting de grens, van lege en uitgestrekte vlaktes naar bergachtig en vol kleur.

Van San Pablo naar San Pedro

Bij het plaatsje San Pablo de Tiquina moet je oversteken met een ferry naar San Pedro de Tiquina. Dat gaat op een heel bijzondere manier, want je moet je camper op een soort drijvend vlot zetten die door kleine bootjes vervolgens naar de overkant gebracht wordt (30 Bolivianos* per voertuig). Zelf stap je in een kleiner en sneller bootje (2 Bolivianos per persoon) dat je in ongeveer vijf minuten naar de overkant brengt. Daar wacht je op je auto om je reis weer te vervolgen. De weg gaat hier flink omhoog en bereid je voor op heel wat haarspeldbochten. Bovenaan word je uiteraard beloond met wederom een prachtig uitzicht over het meer.

*1 Bolivianos = 0,12 Euro cent

  

De oversteek is een toeristische trekpleister

Het Titicacameer is een veel bezochte plek op doorreis van Bolivia naar Peru en veel mensen steken hier de grens over. Vanaf La Paz is het ongeveer 2,5 uur rijden naar Copacabana en de grens ligt een half uurtje verder. In ongeveer 3 uur rijd je dan door naar Puno in Peru, de andere drukbezochte plek aan het Titicacameer. Puno is iets meer toeristisch en drukker dan Copacabana, dus wil je genieten van wat meer rust, dan is Copacabana een fijne plek om even op adem te komen. Veel te doen is er niet: in een klein uurtje struin je door de kleine straatjes met gekleurde huizen om vervolgens op een van de terrassen neer te ploffen voor een drankje. Restaurant Totora heeft een gezellig dakterras waar je uitkijkt over de haven van Copacabana.

In een uur tijd vaar je naar Isla del Sol, waar je ondertussen kunt genieten van mooie uitzichten over het meer en de koele bries.

In Copacabana kan je op één van de vele bootjes stappen die je naar de verschillende eilanden brengen die verderop in het meer liggen. De bekendste is Isla del Sol, een belangrijk eiland voor de Inca’s omdat hier volgens de legende de zonnegod Inti werd geboren. In een uur tijd vaar je naar Isla del Sol, waar je ondertussen kunt genieten van mooie uitzichten over het meer en de koele bries. Breng wel een trui mee, want op het water kan het flink afkoelen.

Puno, Peru

Isla del Sol

Eenmaal aangekomen op Isla del Sol kun je een stuk over het eiland lopen, langs Inca ruïnes en de kleine huisjes van de mensen die op het eiland wonen. Het doet erg toeristisch aan, er lopen veel kinderen rond met lama’s en alpaca’s die constant aan je vragen of je met de dieren en het kindje op de foto wilt. Leuk natuurlijk, maar wil je de mensen écht helpen, koop dan één van de mooie handgeweven doeken die ze verkopen bij hun eigen huisjes. Omdat het meer op een flinke 3800 meter boven zeeniveau ligt en je best een stukje klimt op het eiland, is het een pittige wandeltocht. Dus doe vooral rustig aan en geniet van de rust en het uitzicht over het meer, want dat is spectaculair!

In principe kun je Isla del Sol in 1 dag bezoeken, maar overnachten kan ook. Er zijn enkele hostels op het eiland. Let wel op dat je een lange trap omhoog moet lopen met je bagage, en dat kan met de hoogte een uitdaging zijn.

De grens over

Wanneer je vanuit Copacabana de grens naar Peru wilt oversteken, neem dan vooral de tijd en zorg dat je alle benodigde papieren bij de hand hebt. Bij binnenkomst in Bolivia heb je, als het goed is, een reisformulier moeten invullen, dit kaartje moet je ook weer inleveren als je Bolivia verlaat. Hier zijn ze erg streng op. Probeer bij een groep aan te sluiten om de grensovergang voor jezelf zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen.

Nadat alle papieren gecheckt zijn en we aan de grens een ‘go’ krijgen om door te rijden, maken we ons op voor een nieuw land. We passeren toeristen en Bolivianen bij de grens die te voet, met al hun bagage, oversteken.

Copacabana

Aangekomen in Peru

De trip door Bolivia met onze 4×4 heeft mij stil gekregen, dankbaar en vol van nieuwe dromen. De ervaring met eigen vervoer heeft grootse invloed gehad op waar we terecht kwamen en hoe we dit hebben beleefd. Magisch.

Een door toeristen veel bezochte stad in Peru is Puno. Vanuit daar kun je je reis door Peru verder voortzetten, door bijvoorbeeld koers te zetten richting Cusco: het hart van het oude Inca rijk. Let wel op, steden worden niet aangeraden met een camper wegens de smalle straten. In het verhaal van volgende week vertellen we je alles over hoe je toch een bezoek kunt brengen aan Cusco. Er was ook nog eens een heel leuk festival  dat wij hebben bijgewoond. Stay tuned!

Wil jij je eigen camper trip maken? Kijk dan op www.holidayrent.cl

Fotografie: Marnienke van der Maal 

 

Benieuwd naar alle verhalen van Hannah haar roodtrip door Chili, Bolivia en Peru? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*