Emigreren is makkelijk met deze voordelen
“Sas, het is echt tof wat jij hebt gedaan!” “Eh, dank u, maar wat precies?” “Nou, emigreren naar Berlijn, terwijl je in Nederland huis en haard had.” Ik besefte alleen hoe groot en moedig die stap was, als iemand het nadrukkelijk tegen me zei.
Ik dacht nooit in de term ’emigreren’, maar zag het luchtiger. Dat kwam doordat het proces gemakkelijk verliep. Een baan vond ik online en de sollicitatie ging via Skype. Mijn kamer vond ik op Facebook en mijn ticket was ook zo geboekt. Ik was al snel klaar om te vertrekken.
Na twee keer emigreren heb ik voor jou de grootste voordelen van verhuizen naar het buitenland.
Ervaren emigrant
Freelancen in Berlijn
In Nederland had ik me eerder in dit jaar ingeschreven bij de KvK, dus ik ging als freelancer aan de slag. En zo ving ik een eerste glimp op van het Digital Nomad bestaan. Ik heb 4 jaar in Berlijn gewoond, goede freelance-klussen gedaan, maar ook fulltime gewerkt en daar geen seconde spijt van gehad!
Hola Barcelona!
All by myself was ik niet gegaan, maar als je in Berlijn op een knappe Spanjaard stuit, kunnen er mooie dingen gebeuren. Na beiden, jaren in Berlijn te hebben doorgebracht, en een aantal tripjes Barca te hebben gedaan, dachten we allebei na over een switch. Ik werk momenteel fulltime in Spanje en klus bij als freelancer voor Nederlandse opdrachtgevers in Amsterdam en Berlijn. En dat gaat prima!
Wat je vanuit Haarlem en Berlijn kan, gaat vanuit Barcelona ook.
Vijf bijkomende voordelen van emigreren
Het enige dat Berlijn en Barcelona met elkaar gemeen hebben, is de letter B. Ja, flauw, aber ist halt so. Op het moment van schrijven, wonen we bijna een half jaar in Barcelona en voel ik me meer thuis. Ik mis Berlijn wel, maar Barcelona was een goede stap. Als ik even rust heb, besef ik me hoeveel ik heb geleerd van emigreren naar Berlijn, en hoeveel kansen Barcelona biedt. Dit zijn de voordelen van emigreren:
1. Nieuwe talen
Na 4 jaar Berlijn, spreek ik nu vloeiend Duits. Ik had ook geen idee, maar dit werkt enorm in mijn voordeel in Barcelona. Je zou denken dat ik het zo gepland heb. Als relatieve Barna newbee, spreek ik nog geen Spaans, maar daar wordt aan gewerkt.
Dus: Sta open voor het (proberen te) leren van een nieuwe taal. Elk begin is lastig, maar sla jezelf er doorheen. Wees daarbij vooral niet te streng voor jezelf. Ik heb 5 jaar geleden Spaans gestudeerd en struggle nu ook nog met de taal, omdat ik mezelf bijvoorbeeld niet meer (goed) kan uitdrukken.
Omring jezelf met behulpzame natives en dan moet jij eens kijken wat die nieuwe taal je oplevert.
2. Aanpassen aan nieuwe culturen
Nederland – Duitsland was geen switch voor mij. Duitsland – Spanje wel. Van de pünktlichkeit und gründlichkeit naar tranquilo y mañana, is nog steeds wennen. Ik vind het fijn, want Spanjaarden zijn enorme levensgenieters, closer met de familie en heel vriendelijk. Apart is het wel: Spanjaarden hebben andere gewoonten dan ik gewend ben en daar komt van mijn kant zeker een dosis aanpassingsvermogen en flexibiliteit bij kijken.
Dus: Als je merkt dat de cultuur totaal anders is dan je gewend bent, besef dan dat jij de cultuur niet kunt veranderen, maar je eigen instelling wel. Probeer je niet vast te bijten in: ‘hoe het vroeger was en hoe jij het altijd gewend bent.’ Kijk hoe jij beter kan worden van deze change of scenery. Wat me op het volgende punt brengt…
3. Je leert loslaten
Continue lawaai op straat, vaak bij de familie zijn (waarmee ik nog niet goed Spaans kan praten), andere openingstijden, andere gewoonten, ik moet er erg aan wennen. Alles op zijn tijd. Spanje is nu eenmaal anders en het is zoveel fijner om je niet druk te maken. Ik kan toch niets veranderen, alleen mijn eigen instelling en houding.
Dus: Spreken ze luidruchtiger dan je gewend bent? Noemt iedereen je de hele tijd “guapa/guapo” (knapperd) en vind jij eigenlijk dat ze hun vriendelijkheid niet zo moeten overdrijven? Je leert door het emigreren uiteindelijk je onzekerheden en angsten over jezelf, je werk en over je omgeving beter los te laten. Op een gegeven moment ga jij je beseffen dat je druk maken om je ergernissen, niets helpt.
4. Mensenkennis
Door jezelf in internationale sferen te plaatsen, leer je nieuwe mensen kennen.
Veel blijven bij je tijdens goede tijden, anderen zitten niet op minder goede tijden te wachten en stappen daardoor op. Ondertussen voel ik mensen beter aan, weet ik zelf beter wat ik wil en hoef ik niet meer door iedereen leuk gevonden te worden. Ik heb fijne mensen om me heen en ik weet precies wat ik aan ze heb. Heerlijk!
Dus: Je ontmoet zoveel nieuwe mensen, dat je ze uiteindelijk beter gaat leren lezen. Dat is handig qua werk én sociaal leven. Je kan zomaar via-via iemand tegenkomen waardoor zich nieuwe kansen voordoen.
5. Levenservaring
Je leert op jezelf én je eigen oordeel te vertrouwen. Als je emigreert, begin je (vaak) met niets en dan heb je alleen jezelf om op terug te vallen. Dat klinkt confronterend en dat is het ook, maar wel op een goede manier! Dat hele geëmigreer is fantastisch, maar heus niet allemaal rozengeur en wodkalime.
Dus: Je komt jezelf soms hard tegen, zo ook ik. Je leert jezelf kennen op een manier die je waarschijnlijk niet in je thuisland zou ervaren. En dat is juist heel goed. Duik maar in die emotie, je wordt er sterker van.
4 jaar Berlijn en 5 maanden Barcelona later, weet ik één ding: er is niets zeker en het leven loopt vaak anders dan je plant.
Als je niets probeert, zul je nooit weten welke kansen er komen en gaan.
Sta jij voor de beslissing om wellicht te kunnen emigreren, of heb je vragen? Let me know in de comments!