Effectief netwerken, hoe doe je dat? 7 Tips

Effectief netwerken, hoe doe je dat? 7 Tips

Als Digital Nomad moet je zelf je klussen binnenhalen, vooral als je een startende ondernemer bent. Netwerken is dan ook heel belangrijk, zowel in het Nederland als in het buitenland. Hoe netwerk je dan precies? Waar moet je opletten en hoe vind je dat gouden contact? Ik heb zeven tips op papier gezet die jou gaan helpen met het leggen en onderhouden van netwerken. Als je na het lezen van dit artikel nog andere tips hebt, voel je vrij om deze onderaan in de comments te delen!

Aan de slag met jouw netwerk!

1. Verkoop niet je product

Netwerken is het opbouwen van relaties, je moet het eigenlijk zien als het opbouwen van een vriendschap. Daarbij wel de kanttekening; houd het zakelijk. Het is belangrijk dat je niet het product verkoopt, maar het idee. Je laat zien dat je betrouwbaar bent en dat je veel kennis van zaken hebt. Bijvoorbeeld: een wijnhandelaar verkoopt geen wijn op een zakelijke borrel, hij verkoopt het idee dat hij verstand heeft van wijnen. Als zijn gesprekspartner over een maand een feestje heeft en op zoek is naar een paar lekkere wijnen, dan moet onze wijnhandelaar top of mind zijn.

Tip: ook als die persoon niet direct een link heeft met jouw product kan dit een toegevoegde waarde zijn aan je netwerk. Een klik met iemand hebben is heel belangrijk, je weet nooit wat daar uit kan komen. Welk idee past bij jouw product? En vertel je dit vaak genoeg via mails of social media? Dat zijn allemaal manieren om je netwerk indirect met je product te verbinden.

2. Laat jezelf zien, wees zichtbaar – letterlijk

Stel jezelf altijd voor, geef mensen een hand en kijk ze in de ogen aan. Wees niet verlegen maar stap op mensen af, vaak is dit een behoorlijke barrière, maar wat kan er nu gebeuren? Als je de mogelijkheid hebt, bied aan om op een bijeenkomst van je beroepsvereniging of ondernemersgroep een praatje te houden over jouw specialiteit. Weer gaat het er niet om dat je een product verkoopt. Het gaat erom dat mensen kennismaken met jou en geïnteresseerd raken. Zo val je in één keer op bij een groep mensen die er zakelijk toe doet.

TIP: Wees ook niet te bescheiden. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat mensen onder de indruk zijn van sprekers die beginnen met vertellen dat ze veel verstand hebben van het onderwerp dat ze gaan behandelen. Wat je natuurlijk altijd bij je hebt is een businesskaartje. Probeer ook met je businesskaartje op te vallen, maak een authentiek ontwerp, zet er een tekst op die vragen oproept of een foto van jezelf.

3. Luisteren, luisteren en aanhaken.

Als je verlegen bent sla je dicht of je ratelt aan één stuk door. Tja, beiden gevallen zijn niet zo heel handig. Netwerken in een andere taal is vaak een extra drempel. Maar laat jezelf niet tegenhouden, wat heb je te verliezen? Als je geen problemen hebt met praten, let er dan op dat je niet teveel en over jezelf praat. Als je luistert, hoor je mogelijke aanknopingspunten voor een zakelijk aanbod. Probeer open vragen te stellen en vraag door. Ga op zoek naar de pijns en de oplossingen. Laat je gesprekspartner bijvoorbeeld vertellen of zij geïrriteerd is over een toeleverancier, wellicht heb jij de oplossing. En anders inspireert het wellicht tot nieuwe ideeën.  

4. Een wijntje, twee biertjes, 3 shots

Netwerken is geen borrelen. Het nuttigen van een wijntje is geen probleem, maar je bent niet in de kroeg met je vrienden. Houd je hoofd erbij en bedenk waarom je er bent: om zakelijk een goede indruk achter te laten. Het nuttigen van een drankje zorgt wel vaak voor een wat informele sfeer, wat prima is en vaak de gunfactor naar voren laat komen (verder in het artikel daarover meer). Ook hier weer luister en houd je privéleven er buiten.  

5. Social media, vergemakkelijkt de contacten in binnen en buiten Nederland

Tegenwoordig kan je via vele verschillende manieren in contact komen met bedrijven en personen. Social media heeft dit natuurlijk een stuk makkelijker gemaakt. En ja, contacten die via social media zijn ontstaan kunnen net zo sterk en goed zijn als face to face. Door de vele digitale mogelijkheden die er nu de dag zijn, is het ook een stukje moeilijker om direct indruk te maken. Dus denk na over hoe je het contact wilt leggen en wat het doel is.

Ook na afloop van een evenement, lezing of netwerkborrel vergemakkelijkt de social media om in contact te blijven. Zo maak je van een vluchtige ontmoeting wellicht een langer durende relatie. De wet van herhaling (niet stalken) geldt hier zeker, maar met nuttige zakelijke informatie. Probeer altijd aan te haken op een onderwerp dat tijdens je ontmoeting naar voren is gekomen.

6. Wees jezelf

Wees jezelf en ben trots op je bedrijf. Ga niet overbluffen! Wees ook niet bang om te vertellen dat je net bent begonnen, het zal je verbazen hoeveel mensen dat sympathiek vinden en je proberen te helpen. Iedere ondernemer is daar geweest. Ze weten wat je doormaakt.

Ga je niet groter en imposanter voordoen dan je bent. Zeker in deze tijd van internet en social media zijn mensen er zo achter hoe de vork echt in de steel zit. Ben je in het buitenland en heb je te maken met een totaal andere cultuur, sta dan open en respecteer deze cultuur. Soms is het verstandig om je in te lezen. Zie iedere netwerkbijeenkomst als een leermoment, stel doelen!

7. De Gunfactor vergemakkelijkt

Zaken doen met mensen waarmee je een klik hebt, is prettiger dan handelen met een botte boer. Het creëren van een iets wat informele sfeer helpt hierbij. Zoals hierboven vermeld; houd het zakelijk. Je gaat niet met je vrienden de kroeg in. Wees sympathiek, luister, vraag door en denk mee. Probeer dus vooral een sympathieke (dus geen slijmerige) indruk achter te laten.

Houd het zakelijk, betekent niet dat je alleen maar over zaken moet praten. Laat je kennen als persoon. Alleen praten over zaken kan kil over komen. In het buitenland kan het moeilijk zijn om te netwerken, een barrière van cultuur zit er altijd tussen. Hier kan je niks aan doen. Veel ondernemers doen nou eenmaal liever zaken met iemand van dezelfde cultuur. Het geeft de ondernemer het gevoel dat hij de persoon al een beetje kent, wat natuurlijk onzin is. Je zult je in het buitenland iets meer moeten bewijzen, zie het als een uitdaging! 

Heb je iets aan deze tips? Nou, aan de slag en vergroot je netwerk in het buitenland!

Wil jij tips over hoe je je snel thuis voelt in het buitenland? Jon deelt haar tips over Berlijn, hier!

 

Total
1
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*