Een wonder op zichzelf; Peru & alle informatie op een rij

Peru werd voor mij een land waar ik nog lang niet klaar ben. Door gebrek aan tijd hebben we moeten kiezen en ik weet één ding zeker; mijn volgende trip deze kant op begint in Peru. Wij begonnen deze keer vanuit Santiago, Chili. Wat goed is om te weten, is dat het ook mogelijk is om de camper in het noorden van Chili op te halen, dichtbij de grens van Peru en Bolivia, om dan vanuit hier ook door deze landen gemakkelijk te kunnen reizen. De wekenlange reis komt op zijn eind. Rijden met een camper door Zuid-Amerika heeft mij stil gekregen. Ik adem in en geniet. 

The perfect journey is never finished, the goal is always just across the next river, round the shoulder of the next mountain. There is always one more track to follow, one more mirage to explore.

― Rosita Forbes

 

Na een bezoek aan Cusco, Peru (lees vorige blog), reizen we via de oude stad Arequipa om terug te rijden richting Arica (een plaats in het noorden van Chili). Hier ging ik een dagje heen om te werken aan mijn verhalen en foto’s. Ik laat me graag inspireren door leuke straatjes, fijne cafés en gekke winkeltjes. Het rondlopen in een stad en het bezoeken van nieuwe plekken laat een land tot leven komen.

Arequipa

Waar parkeren?

Tijdens een bezoek aan de stad is het veilig om je camper te parkeren bij “Las Mercedes”. Dit fijne hostel met campingsite en parkeerplekken ligt op ongeveer tien minuten lopen van het grote plein in Arequipa.

Een bezoek aan de Santa Catalina 

Santa Catalina is een oud klooster waar honderden jaren lang ongeveer 400 nonnen hebben gewoond. Het klooster is adembenemend mooi en een fijne wandeling om doorheen te lopen. De plek ademt geschiedenis en ik ben verrast door de prachtige, oude gebruikersvoorwerpen die overal waar de nonnen hebben geleefd liggen. Na het wonen in een community in Mexico kan ik zeggen dat het Inca geloof mij meer en meer interesseert, en de link ontdekken tussen het “geloof”, de spiritualiteit en de geschiedenis die hierbij hoort vind ik leuk. De bewoners van de stad hebben jarenlang niet geweten wat er gebeurde achter de muren van het prachtige gebouw. De gekleurde ruimtes met overal bloemen zijn zeer Instagrammable en een dagtrip meer dan waard.

Echt Peru, zie je hier alleen niet meer, in een stad waar toeristen al jaren een stempel drukken op gebruiken en de levensstijl. Het heeft veel Franse invloeden, kent ontzettend veel oude gebouwen, goede restaurants en in de omgeving van de stad, bijzondere plekken in de natuur, zoals Colca Canyon

 Colca Canyon

Een bezoek aan deze onwerkelijke plek is niet weg te denken uit je reis door Peru. Een bezoek behoort echt tot de hoogtepunten! Je staat oog in oog met de prachtige natuur die dit kleurrijke land kent en ontmoet veel van haar bewoners. Deze canyon is ruim twee keer zo diep als de Grand Canyon. Eindeloze terrassen, akkers en ontluikende bergtoppen zijn hier je uitzicht en met veel geluk vliegt de Andes Condor, de grootste vogel ter wereld met 3 meter spanwijdte, in je uitzicht voorbij. Bij het uitkijkpunt Cruz del Condor heb je de meeste kans om deze vliegende reus te spotten.

Het moment om in de canyon te zijn is in de ochtend, als het net een beetje warm begint te worden, dan laten deze indrukwekkende beesten zich mee voeren op de warme luchtstromen.

Colca Canyon

Colca Canyon is goed te bereiken met de camper en op ioverlander.com zijn meerdere locaties beschreven waar wildkamperen mogelijk is. Er zijn ook verschillende hostels in de buurt, vaak hebben ze parkeergelegenheid en mag je er tegen betaling staan en/of overnachten. Een camping die goed aangeschreven staat is El Granja del Colca. Door ontzettend veel pech heb ik deze plek zelf niet kunnen zien, maar mocht ik mijn trip nog eens overdoen dan zou ik hier zeker met camper, heen gaan.

Meer natuur 

Niet ver van de stad af ligt ook Salinas Salt Lagoon. Een tof stuk om naartoe te rijden. Een nieuw off-road avontuur, inheemse flora en fauna, verschillende vogelsoorten en natuurlijk wilde lama’s! Als er genoeg water in de lagune is kun je ook de Salinas Salt binnengaan.

Reizen is een werkwoord. Op routes als die van ons, vanuit Noord-Chili via Bolivia naar Peru, kom je in allerlei onvoorziene situaties. Het onverwachte meemaken, op stukken in de wilde natuur, geeft een onwerkelijk gevoel; je bent je zo bewust dat je leeft en in het nú blijven is dan makkelijker voor mij.

Wat moet je weten over een campertrip? 

Route terug naar Chili 

Vanaf Arequipa is het nog 426 kilometer naar Arica, de stad waar wij naartoe zijn gereden om onze trip af te sluiten. In ongeveer 8 uur rijd je via de kust en prachtige wegen (lees: met veel bochten!) naar de kleine stad aan de zee in het Noorden van Chili. Er staat 6 uur aangegeven op mapps.me maar zoals eerder verteld; houd er rekening mee dat je door onverharde wegen langer onderweg bent. Op dit stuk valt het overigens best mee, maar voor een ontspannen reis hielden wij telkens aan dat alles +2 uur is.

Volgende week lees je een dromerige terugblik op mijn reis. Staat deze trip al op je lijst? Heb je vragen over je reis naar Zuid-Amerika? Holiday Rent volgen op Instagram is de moeite waard: ze geven trips weg & er komen vette acties voorbij! Stay tuned!

www.holidayrent.cl

Als poëet in de dop, met de wind in mijn haar, mijn handen aan het stuur de ruige wildernis tegemoet. Zo zag ik het voor me, de beleving van de trip die ik met dit één-na-laatste verhaal afrond maar nooit zal vergeten. Als kind droomde ik weg bij het boek de ongelooflijke reis, van drie dieren die hun weg naar huis vinden en telkens in een nieuw avontuur terecht komen. Ik verslond boeken, werd ondernemer, verloor mijzelf toen in het reizen en vond terug wat ik zo voel; schrijven. Als mijn hoofd mijn kussen raakt, waar dat ook is ter wereld, begint het verhaal. De zinnen houden me wakker, ontroeren me en verwerken wat ik tijdens mijn holiday rent reis zoal heb gezien. 

Volgende week mijn laatste verhaal. Wil je meer lezen over mijn reis? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*