Een gezond bedrijf dankzij een gezonde levensstijl met deze 4 tips
02 augustus 2020 
5 min. leestijd

Een gezond bedrijf dankzij een gezonde levensstijl met deze 4 tips

Deze gastblog is geschreven door Lieke. Mijn naam is Lieke de Bever. Ik ben oud topsporter en voeding & mindset coach voor iedereen die gemotiveerd is om het beste uit zichzelf te halen. Het is mijn missie om ondernemers en sporters (en anderen die optimaal willen presteren) het beste uit zichzelf te laten halen door hen de handvatten aan te reiken om topfit te worden. 


Je bent ondernemer geworden en sinds dag één is het het mooiste maar ook het meest intensieve wat je ooit hebt gedaan. Je werkt hard, al blijf je het gevoel houden dat je door kunt blijven gaan. Je hebt veel ideeën maar helaas maar vierentwintig uur in een dag die voorbij vliegen. Hierin vergeet je jezelf en je verschuilt je achter het excuus: als ik straks … heb, dan ga ik weer op mijn voeding letten en meer sporten. Ondertussen tikt de tijd door en dient zich de ene na de andere deadline aan waardoor je maar niet tot rust lijkt te komen. Herkenbaar?

 

De sleutel naar een gezonde levensstijl

In de huidige vierentwintiguurs-economie kun je dag en nacht werken. Tel daar social media bij op en het enige dat je nog hoort en ziet is andere ondernemers die zichzelf een slag in de rondte werken. Bewust of onbewust is dit wat jij als waarheid aanneemt omdat het meerdere malen per dag aan je bevestigd wordt. Wil je echter die ondernemer worden die alle ballen in de lucht kan houden en succesvol is? Dan zit de winst niet in meer werken, maar in meer gedaan krijgen in minder uren door efficiënter te werken. Als je dat lukt, dan ben je pas echt in controle over je bedrijf in plaats van dat je bedrijf de controle over jou heeft. Wat is hiervoor de sleutel? Ik leg het je uit aan de hand van onderstaande vier stappen.

 

Stap 1: maak van jezelf een prioriteit

Je onderneming is het verlengstuk van jezelf. Jij bént je bedrijf. Alle taken en acties die je uitvoert komen voort uit jouw aanwezigheid en met het wegvallen van jou als belangrijkste asset van je bedrijf, zou je bedrijf instorten. Ondernemen is topsport en hierbij geldt: fit lijf = fit bedrijf. Doordat jij topprestaties kunt leveren, zal je bedrijf kunnen floreren. Die topprestaties kun je alleen leveren als jij goed voor jezelf gaat zorgen en een gezonde levensstijl is daarin onmisbaar.

Wees voorbereid

Een kernelement van het toepassen van een gezonde levensstijl is voorbereid zijn. Zorg ervoor dat je maaltijden meeneemt naar werk en dat er ’s avonds eten in de koelkast is. Hiermee voorkom je dat honger je overvalt en dat je naar alles gaat grijpen wat los en vast zit. Ook zorgt dit ervoor dat je minder keuzes hoeft te maken. Dit heeft alles te maken met het fenomeen genaamd decision fatigue: hoe meer keuzes je moet maken, hoe minder goede keuzes je maakt richting het einde van de dag. Zorg dat je je focus kunt behouden op je belangrijkste taken!

gezonde levensstijl remote werken tips

Stap 2: plan slapen en sporten in je agenda

Misschien nog wel belangrijker dan gezond eten en genoeg bewegen is voldoende slapen. Slapen is het fundament waar sporten en gezond eten als pilaren op steunen. Onvoldoende slapen is dodelijk voor je concentratie en productiviteit en heeft daarnaast veel negatieve fysieke effecten zoals: verhoogde bloeddruk, verhoogde kans op hart- en vaatziekten, stressklachten en een verstoorde relatie tussen de hormonen die zorgen voor het remmen van je honger en aangeven van verzadiging. Hierdoor ga je gemakkelijker overeten en valt je harde werken van het sporten ook in het niet.

Hoe pak je dit anders aan?

Plan je slaap! Een goede nachtrust telt minimaal acht uur maar voor sommigen zelfs negen uur. Als je dit weet, is het een kwestie van terugtellen vanaf het moment dat je op moet staan in de ochtend. Dit uren zijn van jou dus zorg er ook voor dat je laatste afspraak (ook al is dit een sociale) niet overlapt met je geplande uren voor je nachtrust. Doe hetzelfde voor sporten. Blok een tot anderhalf uur per sessie in je agenda en houd hier aan vast. Je zult merken dat je je hierdoor een stuk georganiseerder voelt en daarbij fitter en energieker tijdens je werk.

Stap 3: houd je bloedsuikerspiegel stabiel

De bekende after lunch dip, een killer voor je productiviteit en voor je shape. Je lichaam snakt naar suikers die je weer oppeppen tot de volgende energiecrash toeslaat. Een van de belangrijkste dingen om je productiviteit, focus én energie te verhogen is door ervoor te zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Hoe zorg je daarvoor?

Eet minder geraffineerde suikers. Door minder suikerrijke producten te eten en in het speciaal tussendoortjes die rijk zijn aan suikers. Deze laten je bloedsuikerspiegel enorm snel stijgen waarna deze weer hard zal dalen. Zorg ervoor dat je tijdens je ontbijt, lunch en avondeten voldoende eiwitten en gezonde vetten eet. Deze vertragen namelijk de opname van koolhydraten en houden op die manier je bloedsuikerspiegel meer stabiel na het eten van een grote maaltijd. Ook het eten van volkoren granen zorgt voor een vertraagde opname en minder sterke stijging van de bloedsuikerspiegel. Wat eet je dan als tussendoortje? Ga eens voor wat yoghurt met fruit, een gekookte eitje of bijv. rijstwafels met hummus. Gezond en verzadigend! Your body will thank you later.

 

Tip 4: maak het leuk en behapbaar

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je hier mee aan de slag? Top! Maar doe het stap voor stap. De reden dat alle goede voornemens falen is omdat we teveel tegelijk aan willen pakken en vanaf dag één perfect van start willen gaan. Start dus eens met je slaap in te plannen en vaste uren om te sporten. Wanneer je dit onder de knie hebt kun je ook je voeding aan gaan pakken. Zorg ervoor dat je kleine stappen neemt die behapbaar zijn waardoor het ook leuk wordt. De sterkste vorm van beloning voor je brein om een taak uit te voeren is het ervaren van succes. Dit zal ervoor zorgen dat het gemakkelijker wordt om van de taak een routine te maken en dat is nu precies de sleutel naar succes voor het integreren van gezonde gewoontes!

 

Meer tips en trics over remote werken? Download GRATIS ons ebook!

 

Anderen lazen ook:

10 tips om je freelance business een boost te geven

4 redenen waarom bedrijven remote personeel willen aannemen

Ondernemen en reizen combineren? De 7 belangrijkste stappen

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down