Wil je Digital Nomad worden? Dit zijn een aantal feiten en tips die je verder gaan helpen

Natuurlijk, het klinkt te gek: op het strand werken en af en toe mooie foto’s op Instagram plaatsen  waar je in een hangmat ligt met laptop op schoot. Maar zo mooi en idyllisch als het digital nomadleven eruit ziet, is het natuurlijk nooit. Lijkt deze lifestyle je iets? Wil je ook Digital Nomad worden? Let me get your facts straight. Hierbij drie veel gemaakte aannames én tips om ervoor te zorgen dat ook jij een succesvolle Digital Nomad lifestyle kunt creëren.

“Ik begin daar een business en nieuw leven.”

Het is best een klus om te reizen en werken tegelijkertijd. Als je dan ook nog eens een bedrijf moet leren opbouwen, is dat extra lastig. Je moet als startende ondernemer nog zo’n steile leercurve door: leren wie jij bent als ondernemer, een klantenkring opbouwen, een website hebben, marketing doen: allemaal randvoorwaarden die voor de meeste mensen in Nederland al veel moeite, tijd en geld opslokken.

Tip: ga pas weg als het je in Nederland is gelukt om klanten te vinden en rond te komen. Zo bespaar je je heel veel moeite en teleurstelling in het buitenland: je gaat dan er alvast heen met wat fijne vaste opdrachten.

“Ik ga lekker werken op het strand.”

Zand in je toetsenbord, geen wifi, een aanlokkelijke zee die je niet in kan (dan is je laptop weg) en hitte. Echt waar: op het strand kan je niet werken. Zelfs zakelijke telefonische gesprekken voeren met op de achtergrond krijsende kinderen op het strand gaat lastig. Ook al die mooie café’tjes zijn lang niet zo ideaal als het lijkt: onstabiele wifi en een koffieapparaat dat herrie makt als een gek.

Tip: Ik zat dus als digital nomad vooral in co-working spaces: dat zijn ruimtes die je huurt voor een klein bedrag per maand, week of dag, en als kantoor kunt gebruiken. Je vindt er koffie, internet en een dozijn andere digital nomads.

“Ik ga aan iedereen vertellen dat ik wegga”

Ik snap het enthousiasme, maar het is niet altijd slim. Als ik iets heb geleerd is dat jij het wel heel erg stoer en cool kan vinden, maar je opdrachtgevers, eigenlijk fijner vinden als je thuis bent. Ze willen je graag fysiek in de buurt hebben en geven liever een klus aan iemand die in Nederland zit, dan aan iemand die ‘onbereikbaar’ en ‘ver weg op vakantie’ lijkt.

Tip: Zorg er dus voor dat je veel opdrachten al hebt afgesproken, die je in het buitenland vooral uitwerkt. En je hoeft het ook niet van de daken te schreeuwen dat je in het buitenland zit: ik zei heel vaak niet eens dat ik niet in Nederland was. Jij weet wel dat je net zo goed werk aflevert als je in Thailand zit, maar zij weten dat niet.

Ook Mimi geeft aan dat er veel misvattingen zijn rondom het ideale plaatje wat mensen in hun hoofd hebben als ze denken aan Digital Nomads. Benieuwd naar de oordelen waar zij mee te maken kreeg toen ze werken en reizen met elkaar ging combineren? Lees hier haar blog waarin ze ook direct verteld hoe zij omgaat met deze misvattingen.

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*