Een Digital Nomad roadtrip door Chili, Peru en Bolivia – the highlights van onze route

Als reizende visual storyteller heb ik al behoorlijk wat gezien van de bijzondere aarde waar wij dagelijks mogen leren en leven om te beseffen dat we gezegend zijn met een ongelofelijk schepsel, de natuur; het paradijs!

Dat de wereld fascinerende gebieden kent, met verschijnselen die ons brein vaak te boven gaan is voor mij al jaren een bijna dagelijkse bezigheid; ik zoek en ik vind, ik ontdek en beleef en ben gelukkig met ervaringen die mij veranderd hebben, voor altijd. Toen ik te horen kreeg dat één van mijn grote dromen werkelijkheid zou worden sprong ik een gat in de lucht: ik mocht met een 4×4 camper van Holiday Rent trekken door Zuid-Amerika. Samen met vriendin Marienke ging ik dit grote avontuur aan. De adrenaline gierde door mijn lijf bij onze eerste kilometers. De grote camper zou voor meer dan drie weken ons huis worden, alle mooiste, afgelegen plekken waren ineens binnen handbereik en we kregen de vrijheid om zelf te bepalen wat we precies zouden gaan zien!

Route 5 // Chili

Even voorstellen 

Mijn naam is Hannah Sophia. Sinds 2012 reis ik met erg veel plezier de wereld rond. Toen ik tijdens mijn eerste reis begon met het schrijven, had ik nooit gedacht hier ooit mijn werk van te kunnen maken. Pas een jaar geleden kwam ik erachter dat mijn grote passies, reizen en schrijven, perfect te combineren zijn. Zonder planning vertrok ik naar India om na 9 maanden aan te komen in Chili, waar mijn camper trip begon. Reizen is een gevoel, een diepe beleving en dat mogen ervaren op de mooiste plekken op aarde, dat is voor mij een droom die uitkomt.

Digital Nomad roadtrip start vanuit Santiago de Chile

Vanuit Santiago rijden we richting de snelweg naar het noorden en al snel realiseer ik mij hoe gaaf dit is; vanaf nu kunnen we alles helemaal zelf bepalen, niks houdt ons tegen, we kunnen stoppen waar we maar willen en hoe gaaf is het zelf te mogen rijden in een compleet ander continent? Mijn kantoor is altijd bij me, ik kan werken wanneer ik wil en zo rijden we dolgelukkig de vrijheid tegemoet.  Eén van de grootse voordelen van een eigen camper via Holiday Rent is dat zij ook nog eens alles voor je regelen.  De auto is verzekerd, alle papieren krijg je keurig mee in een map en het aller fijnst is dat alle  grensovergangen alvast voor je geregeld zijn. Zo kun je zorgeloos genieten van de magische natuur die op je pad komt.

Lees ook het verhaal van Jon, die als freelance copywriter werkt vanuit Barcelona. 

De route // Door de woestijn van Chili naar Bolivia 

Route 5, die overal goed aangegeven staat op gele borden in Chili, is een perfect bereisbare snelweg. Doordat we reizen in het laagseizoen is het helemaal niet druk op de weg. We rijden in een dag naar La Serena om een stukje verder bij Copiapó aan de kust ergens in het wild ons kamp op te slaan. We krijgen gezelschap van een lieve hond, koken onze eerste maaltijd en kijken uit over de zee. De kustlijn van Chili in het Noorden is robuust en wild, maar prachtig om te zien. Cirkelend vind je hier je weg naar boven om achter elke berg en elke bocht iets nieuws te zien. We hebben genoten van de uitzichten die zich elke keer weer voor ons werden uitgestrekt.

Vanaf Copiapó rijd je door naar Antofagasta om via Calama door te rijden richting San Pedro de Atacama. Wat je hier allemaal tegenkomt is adembenemend. We rijden urenlang zonder tegenliggers dwars door de droge, rode woestijn van dit verrassende land. Verzonken in gedachten onder de warmte van de najaarszon rijden we in twee volle dagen dit gebied door. De woestijn heeft mij altijd getrokken, zij heeft iets magisch en kan, hoe dor zij ook is, met zoveel verschillende cactussen en duizenden kleuren nog steeds vol leven zijn.

Tip: Stop bij Mano del Desierto, een grote hand van steen die uit de woestijn rijkt.

Route 5 // Chili

Valle de la Luna // Chili 

Wij slapen een nacht bij Valle de la Luna, een vallei die zijn naam dankt aan de gelijkenis met de maan. De beige en bruine zandduinen, rotsen en mijnen lijken van bovenaf net een maanlandschap. Je kijkt hier kilometers ver naar de waanzinnige sterrenhemel en rijdt met je eigen camper in een halve dag door de magische vallei heen. Als je wilt kun je overal stoppen en al lopend de vallei verder verkennen. Als je tussendoor stopt om te wandelen, ben je logischerwijs meer dan een halve dag bezig om de vallei te doorkruisen, maar het is zeker de moeite waard!

Via San Pedro de Atacama naar Peru
Vlakbij de vallei ligt het leuke plaatsje San Pedro de Atacama, om vanaf daar verder naar rechts de grens bij Bolivia over te gaan. We waren een beetje gespannen voor dit nieuwe land, nieuwsgierig ook en vooral erg benieuwd naar de verschillen met Chili.

Vanaf San Pedro de Atacama rijd je door de bergen Chili uit, om bij de eerste grenspost officieel Chili te verlaten. Je krijgt hier een stempel in je paspoort, papieren voor de auto, er wordt gekeken naar je documenten waarna je je weg kunt vervolgen. Bij het volgende punt, wat zich dan al in Bolivia bevindt, vul je een immigratie formulier in. Je krijgt standaard een visum voor 30 dagen in Bolivia. We rijden door naar de ingang van één van mijn persoonlijke favorieten van deze hele trip: het Eduardo Avaroa National reserve of Andean Fauna.

“De entreeprijs voor dit park is 100 BS per persoon, wat omgerekend 12,37 Euro is. Met dit ticket heb je in totaal vier dagen toegang tot het park. Tourtjes gaan vaak langs de highlights in twee dagen, maar met je eigen vervoer kun je gerust de tijd nemen om vier dagen lang het hele park te ontdekken.” 

Route 5 // Chili

 

Route 5 // Chili

Grensovergangen // Alles geregeld door Holiday Rent 

Het Eduardo Avaroa National Reserve is één van de meeste fascinerende plekken die ik ooit mijn reisgeschiedenis heb gezien. Omringd door wilde lama’s, bergen en langs prachtige meren rijden we over zandwegen met amper andere mensen om ons heen. Af en toe komt er een jeep voorbij met andere toeristen die waarschijnlijk allemaal vanaf Uyuni een dagtour doen. Er zijn ook tours van twee of meerdere dagen, maar
wij genieten volop van de vrijheid die de camper ons geeft: geen strakke planning en rijden tot waar de zon
ons brengt.

Door de veelzijdigheid van de natuur in deze bizar mooie landen leek elke dag rijden weer een nieuw cadeau; ik heb nog nooit zoveel gezien van een land in slechts drieëneenhalve week tijd!

Onze route gaat dwars door het natuurreservaat richting Uyuni, de stad in Bolivia die vooral bekend is vanwege de kilometers uitgestrekte zoutvlakte. De Salar de Uyuni is de op één na grootse zoutvlakte ter wereld en waanzinnig om te zien. De zon weerkaatst fel op de witte laag zout. Dit is voor mij één van de meeste fotogenieke plekken in Bolivia. Via La Paz rijden we richting Copacabana, we bezoeken het prachtige Titicacameer en steken hier de grens over naar Peru. De natuur blijft je ook hier verbazen, maar verder is voor mijn gevoel alles anders in dit nieuwe land. Via de levendige stad Cuzco maken we een uitstapje naar Aguas Calientes, het meest nabijgelegen dorp van één van de plekken die ik dolgraag wil bezoeken; de Machu Picchu. Deze bijzondere plek krijgt natuurlijk binnenkort zijn eigen verhaal. Net zoals de laatste stop in Peru, Arequipa waar ik de tijd nam om een paar dagen te werken aan de foto’s die ik onderweg had geschoten. 

Route 5 // Chili

 

Route 5 // Chili

Beste reistijd // Voordelen van een roadtrip in het laagseizoen 

Reizen in het laagseizoen is stukken goedkoper en natuurlijk is het te gek als je zonder andere toeristen op bijzondere plekken kunt genieten van de totale stilte. Zo is er, buitenom de honderden flamingo’s, niemand te bekennen bij Laguna Colorado en komen we amper mensen tegen tijdens onze reis door het reservaat. Dat gevoel van alleen op de wereld te zijn is onbeschrijfelijk vet en maakt een avontuurlijke trip als deze helemaal af.

Regenseizoen

In Bolivia kun je het beste reizen in de winter, dit is van mei t/m september. Als je dus bijvoorbeeld in juni met een camper op pad gaat zit je helemaal goed! De zomer betekent in Bolivia het regenseizoen. De natte wegen bemoeilijken de trip aanzienlijk en daarnaast is kamperen in de regen natuurlijk een stuk minder leuk. Het is nou net de charme om na een dagje rijden, heerlijk buiten in je klapstoel, voor je camper te eten.

Temperaturen

April t/m november is de beste tijd om te reizen door Peru. Het koelt in beide landen en ook in Chili flink af als de avond valt. Overdag kun je vaak prima nog in je t-shirt rondlopen, maar  ‘s avonds zit je met een warme trui onder een dekentje voor de camper. Op sommige plekken, zoals bij Salar de Uyuni, kun je overdag snel verbranden door de weerkaatsing van de zon. Ook al is het zonnig, ook hier kan het afkoelen tot -10 en is de wind vaak koud en fris. Zorg daarom voor genoeg warme kleren, kleed je aan in laagjes en blijf je goed insmeren.

Geyser del Tatio & San Pedro de Atacama // Chili

Wat heb je nodig voor deze roadtrip? // Apps & overige tips!

De administratie voor de auto en alle overige papieren worden volledig verzorgd door Holiday Rent. Bij vertrek krijg je warme dekens, keukengerei, gasflessen en alle andere dingen die je nodig hebt tijdens je trip. Ze verzorgen een kaart en bespreken samen met jou globaal de mogelijke route om tips te geven over de plekken die jij graag wil zien. Er is een telefoonnummer wat je altijd kan bellen voor vragen en ze hebben in alle landen contacten die je kunnen helpen in geval van nood. Verder is het natuurlijk belangrijk dat je een wereldstekker mee hebt, genoeg laders, je laptop, je camera gear en vooral comfortabele en warme kleding. Goede wandelschoenen zijn een pré. Een muts is een must. Denk ook aan een fijne (offline) playlist voor onderweg.

Apps

De apps die je nodig hebt voor deze trip zijn maps.me en Ioverlander. Zorg er bij maps.me voor dat je de kaarten van Chili, Bolivia en Peru van te voren gedownload hebt, zodat je altijd offline acces hebt. Tip: markeer waar je gestaan hebt en geslapen. Leuk om later nog eens je route terug te kijken.

Wonen, werken en reizen in een verbouwde camper. Marcella doet het! Lees het interview met Marcella hier. 

Ioverlander is een app met tips waar je kunt staan met je camper; campings, benzinestations en wildkampeer plekken. De meeste reizigers die je voorgingen hebben in de app hun mening of andere waardevolle informatie over de kampeerplek achter gelaten. Houd er rekening mee dat niet alles up to date is. Check dus hoe lang iets rijden is en zorg dat je aankomt op de plek van bestemming als de zon nog op is. Je kunt je voorstellen dat in een lege woestijn, of verlaten natuurpark het erg donker kan zijn en dat een fijne en veilige plek vinden dan lastig is. Het advies is om per dag ongeveer zes uur te reizen, niet meer.

Volgende week vertel ik je alles over het natuurpark Eduardo Avaroa National Reserve, want wat een ervaring was dat! Ik kan alvast verklappen dat dit één van mijn favoriete plekken was van de hele trip. Je leest er hier meer over!

Wild camperen bij Copiapó // Chili

 

Route 5 // Chili

Zelf met een 4×4 camper reizen door Zuid-Amerika ? Kijk voor meer informatie op: https://www.holidayrent.cl/

Wil je meer lezen over deze trip door Chili, Peru en Bolivia? Schrijf je op de homepage in voor de nieuwsbrief en mis geen enkele story in deze serie van 10: Waarom je ooit met een camper door Zuid-Amerika moet reizen!!

Volg meetings in the Sun op Instagram!

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*