Werken vanuit het buitenland: andere culturen zijn positief voor jouw business!

Mijn onderneming heb ik een paar jaar terug tijdens mijn wereldreis opgezet. Inmiddels heb ik al vanuit veel verschillende landen aan mijn business kunnen werken. Door nu al enige tijd te kiezen om reizen en werken te combineren, kan ik inmiddels met zekerheid jullie de volgende tip mee te geven: ga werken vanuit het buitenland. Waarom? Tijdens mijn wereldreis kwam ik in contact met allerlei verschillende culturen en mensen. Zij hebben mij geïnspireerd in hoe ik mijn leven en werk wil inrichten. Ik heb landen en culturen met elkaar kunnen vergelijken en daardoor afwegingen kunnen maken. Hoeveel uren wil ik werken in de week? Wat vind ik nu echt belangrijk in mijn bedrijf en wat wil ik vooral niet? De culturen die ik heb mogen ontdekken hebben mij de antwoorden gegeven op deze vragen.

Daarom in deze blog: Welke culturen hebben mij het meest beïnvloed?

Ondernemers uit de Zuid-Afrikaanse townships

De meeste mensen denken aan golfplaten huizen, armoede en veel criminaliteit als ze aan de townships van Zuid-Afrika denken. Vooral voor dat laatste word je veelvuldig gewaarschuwd. Inmiddels weet ik ook dat je een mening niet alleen kunt vormen op basis van verhalen en waarschuwingen van anderen. En dus was ik enthousiast toen ik hoorde dat je met een gids door de townships kunt fietsen, om zo de echte verhalen uit de meest beruchte wijken van Zuid-Afrika mee te krijgen.

Vastberadenheid en creativiteit in de townships van Zuid-Afrika

En zo fietsten we door Soweto (de townships van Johannesburg) en door Khayelitsha (de townships van Kaapstad) samen met een local. Wat me vooral opviel was hoe vriendelijk en vrolijk we door mensen werden begroet. De verhalen over de geschiedenis, de apartheid, het ontstaan van de townships, de opstanden en de armoede maakten een diepe indruk op mij. Zo ook de vastberadenheid van de locals om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar een duidelijke keuze te maken om er alles aan te doen om een goed en gelukkig leven voor zichzelf te creëren.

Ik was verbaasd over het feit dat een township een upper, middle en lower class kent en dat er inmiddels allerlei micro-economieën zijn ontstaan. Ook hier zijn jonge ondernemers, die ondanks een uitdagende jeugd*, vanuit scratch een onderneming hebben opgebouwd.

*Veel jongeren komen uit gebroken en arme gezinnen. In de townships zijn gangs actief en vanaf 12 jaar worden jongens gescout om het criminele circuit in te gaan. Honger is dagelijkse kost.


Ondernemen zonder angst

Ondernemen is hier letterlijk overleven en daardoor zijn de keuzes en de motivaties niet gebaseerd op angst, maar op een persoonlijke drive, passie en visie.  Ik besefte me dat we zoveel van deze ondernemers kunnen leren. Wat me namelijk opviel aan deze ondernemers was hun creativiteit om een succesvolle business op te zetten met zeer weinig middelen. Dat zij de kleinste kansen zien als enorme mogelijkheden en daar met vol enthousiasme op inspelen, zonder angst, want niet geschoten is altijd mis. Mooie lessen van bijzondere mensen waar ik vanaf het eerste moment een groots respect voor had.

Ik denk regelmatig terug aan de verhalen van deze township ondernemers die mij belangrijke lessen hebben geleerd. Dankzij hen vind ik vaak mijn eigen drive terug om verder te gaan. Als zij het kunnen, dan kan ik het ook!

Meer over mijn ontmoeting met
ondernemers in de townships lees je hier.

Nederlandse expats in Nieuw-Zeeland

Tijdens mijn eerste wereldreis ontmoette ik in Nieuw-Zeeland een Nederlands stel. Mijn laatste baan was bij het bureau waar zij ook had gewerkt en onze oud-collega’s hebben ons aan elkaar gekoppeld. En dus ging ik bij hen op bezoek in onze big world work trip om te leren van hun stap naar het buitenland. Hun dagelijkse ritme in Nieuw-Zeeland heeft mijn kijk op het gangbare Nederlandse ritme blijvend veranderd. Ik zal het verschil schetsen:

Nederlands ritme: waarschijnlijk moet je rond een uur of 09:00 op je werk zijn? Je berekent de minimale tijd die nodig is om op tijd op je werk te zijn, zodat je zo lang mogelijk in je bed kunt blijven liggen. Misschien snooze je zelfs een paar keer de wekker. Je staat op, springt onder de douche, drinkt een kop koffie of grijpt snel ontbijt uit je koelkast. Springt in de bus/op de fiets en probeert zo snel mogelijk op je werk aan te komen, terwijl de rest van Nederland hetzelfde doet.

Als je op je werk aankomt heb je eigenlijk al de hele tijd AAN gestaan om op tijd op je werk te komen. Je pakt nog een bak koffie en kruipt achter je computer. Hier eet je je ontbijt op. Dan open je de mail en agenda, waar je ziet dat er zo’n 80 nieuwe e-mails zijn en je agenda volstaat met meetings. Vervolgens kijk je welke je kunt skippen, maar uiteindelijk accepteer je ze allemaal. Daarna begin je aan je mail en tussendoor doe je de meetings die je vandaag hebt. Rond de middag besef je dat er alweer een halve dag op hebt zitten en je verlangt naar het momentje van rust van de lunch.

Rond een uur of 15:00 heb je tijd voor de werkzaamheden DIE JIJ belangrijk vindt om te doen, maar rond 17:00 ben je daar nog niet mee klaar. En dus werk je (weer) een avond door. Tussen 19:00 en 20:00 verlaat je het kantoor, je doet boodschappen – iets makkelijks, want tijd/zin om te koken heb je niet meer – met een beetje geluk haal je het om nog even de sportschool in te duiken en uiteindelijk beland je total loss rond 22:00 op de bank. Om even te ontspannen kijk je nog wat Netflix. Uiteindelijk val je in slaap rond 00:00. Je bent kapot en als de wekker de volgende ochtend gaat probeer je nog even te snoozen, want je ligt zó lekker.

Vier jaar geleden, voordat ik ontslag nam, zagen mijn dagen er zo uit. Tijdens mijn trip in Nieuw-Zeeland leerde ik over een ander mogelijk ritme.

Ritme in Nieuw-Zeeland: Om 05:00 word je wakker. Het is nog donker en stil buiten. Je hoeft nog lang niet op je werk te zijn en dus heb je de tijd om lekker wakker te worden, rustig (samen) te ontbijten, een boek te lezen of je dag te beginnen met een uurtje sporten. Drie uur later, rond een uur of 8 ga je richting werk, waar je op tijd en ontspannen aankomt. Je checkt je agenda en je mail, maar omdat je één van de eerste op kantoor bent heb je de tijd om eerst de dingen af te maken die jij belangrijk vindt.

Vervolgens ga je mee in het gedruis van de dag. Je hebt nog een paar uur nodig om de rest van je to-do-list verder af te maken. Tussen 16:00 en 17:00 vertrek je terug naar huis. In de avond heb je opnieuw een sociaal moment. Je gaat langs bij vrienden en eet een hapje mee. Of ze komen bij jou. Dat duurt geen uren! Nee, gewoon gezellig samen een hapje eten en rond een uur of 19:30 ga je richting huis. Je drinkt een kop thee, leest nog even wat en gaat daarna relaxt en voldaan rond een uur of 21:30 naar bed. De volgende dag sta je uit jezelf weer fris en fruitig rond een uur of 05:00 op. Zin in de volgende dag!

Productiviteit en relaxt gevoel

Ik beschrijf hierboven bijna letterlijk de dag van het stel wat we in Nieuw-Zeeland leerden kennen. Mijn eigen ritme was op dat moment totaal anders waardoor ik me constant gestrest en moe voelde. Daardoor was de manier van dagindeling in Nieuw-Zeeland een ontzettende eye-opener voor me. Op dat moment woonden wij in een busje en leefden we met de zon. Dus als deze vroeg in de morgen opkwam dan werden we wakker, en als hij rond een uur of 22:00 onderging, dan gingen wij ook naar bed. Een heerlijke manier van leven! Nog steeds sta ik vaak vroeg in de morgen op en begint daardoor mijn dag productief en relaxt. Dat is een wereld van verschil met vier jaar geleden.

Benieuwd hoe je meer vrijheid van je baas in je huidige werk kunt krijgen? Lees de stappen van Arthur.

Digital Nomad hub in Bali

Bali staat bekend als één van populairste en eerste Digital Nomad hubs van de wereld. Van over de hele wereld komen hier reizende ondernemers naartoe om tijdelijk te werken aan of in hun business. Doordat hier veel verschillende ondernemers te vinden zijn, is het niet alleen makkelijk om connecties te maken, maar is het uiterst leerzaam om hier een tijdje te verblijven en je onder te dompelen in de Digital Nomad cultuur.

Balans tussen werken en reizen in Bali

Wat ik zoal leerde in Bali? Dat er 1001 manieren zijn om invulling te geven aan de Digital Nomad lifestyle. Je hoeft geen full-time nomad te zijn, om de voordelen te ervaren van plaats-onafhankelijk werken. Ik leerde hoe andere ondernemers invulling gaven aan hun reizende en werkende leven. Ik leerde meer over verschillende (online) verdienmodellen. Leerde dat co-working spaces bijna altijd op zoek zijn naar waardevolle kennis om te delen en dat je jouw verhaal/kennis kunt delen met de professionals. En ik leerde dat als je tussen het werken door tijd neemt voor jezelf (massages, yoga, mediteren) dat je tijdens je werktijd productiever en creatiever bent.

Start-up cultuur in Barcelona (en Kaapstad)

In steden waar goedkope maar goede krachten te vinden zijn liggen de kansen voor het oprapen. Twee van die steden waar ik zelf recentelijk ben geweest en waar veel kansen liggen zijn Barcelona en Kaapstad. In beiden steden vestigen zich momenteel vele start-ups en scale-ups. De energie die zo’n start-up met zich meebrengt is vaak: energiek, hip, en ambitieus. Deze vibe is in Barcelona en in Kaapstad niet onopgemerkt gebleven door de grote jongens. Uber, Airbnb, Nike, en Amazon zijn een aantal namen die zich recentelijk hebben gevestigd in één of beiden steden. 

Interessante business kansen

Afgelopen jaar werkte ik drie weken in Barcelona en drie weken in Kaapstad. Beiden keren zijn er meerdere samenwerkingen opgezet. Ik heb workshops en presentaties gegeven en hierdoor verdiende ik geld.

Netwerkborrel in Sydney

Netwerkborrels staan over het algemeen bekend als saai en ongemakkelijk. Je kent niemand en moet vanuit het niets gesprekken aanknopen met mensen waar je vervolgens eigenlijk niet zoveel mee kunt. Als het je al lukt om een gesprek aan te knopen, want hoe begin je?

Originele openingszinnen en netwerken

Als je naar een netwerkborrel in het buitenland gaat, is het allemaal een stuk makkelijker. Ik was bijvoorbeeld op een rooftop in Sydney bij een event georganiseerd door het Nederlands consulaat. Er waren een aantal Nederlanders, maar overwegend meer Australiërs. Doordat je in een ander land bent, heb je sowieso al een haakje om een gesprek te beginnen, bijvoorbeeld:

– “Hi, what a cool event! It’s so different as how we organise it in the Netherlands.”
– “We just arrived in Australia. We are so lucky that we are at such an event. What’s your name?”

Je gebruikt dus het feit dat je daar niet vandaan komt als openingszin. En daardoor weet je eigenlijk bijna zeker dat de rest van het gesprek interessant en inhoudelijk wordt. Een vraag die je waarschijnlijk gaat krijgen is: waarom ben je eigenlijk hier? Die vraag geeft je de kans om over je bedrijf te vertellen. Omdat jij daar natuurlijk een knaller van een pitch geeft, heeft jouw gesprekspartner gelijk iets om op in te haken. Dus zal hij/zij waarschijnlijk zich geroepen voelen om ook zijn/haar verhaal in meer detail met je te delen. En boem, pats, ineens sta je op een waardevol netwerk event, alleen maar omdat jij een interessante binnenkomer hebt. 

Conclusie 

Waarom ik het fijn vind om werken en reizen te combineren? Omdat ik veel leer van andere (werk)culturen en andere reizende ondernemers. Het verbreedt mijn blik en geeft mij inspiratie over hoe ik zelf mijn werk wil combineren met andere dingen die ik belangrijk vind.

Ken je dat gevoel van ‘open staan’ op het moment dat je reist? Dat je open staat voor andere invloeden. Dat je veel makkelijker connecties maakt met mensen, dat je ontvankelijker bent voor nieuwe ideeën of ervaringen waar je thuis misschien wel nooit van had durven dromen?  Moet je je eens voorstellen hoe het is als je die open mindset ook in je werk kunt integreren. Als reizen zorgt voor persoonlijke groei, dan is het bijna logisch je werk met je mee zal groeien. Je staat meer open voor ervaringen en invloeden. Ga jij het proberen? 

Ervaar de business cultuur in Kaapstad. En ga mee op workation. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*