Werk in het buitenland: andere culturen zijn positief voor jouw business!

Toen ik begon met ondernemen, heb ik mijn business opgezet terwijl ik aan het reizen was. Inmiddels durf ik jullie de volgende tip duidelijk mee te geven: werk in het buitenland. Waarom? Tijdens mijn wereldreis kwam ik in contact met allerlei verschillende culturen en mensen die mij inspireerde in hoe ik mijn leven en werk wil in richten. Nu, inmiddels 4 jaar later, vind ik het nog steeds heerlijk om uit mijn day-to-day te stappen en met te laten verwonderen door andere steden, plekken, mensen en culturen. Het is fijn om de vrijheid te hebben om werk in het buitenland te doen. Buitenom dat deze manier van werken mijn leven leuker maakt, geloof ik dat de reizen die ik maak en de culturen die ik leer kennen mijn persoonlijke en zakelijke groei verbeteren. Een aantal voorbeelden:

  • Ondernemers uit de Zuid-Afrikaanse townships

De meeste mensen denken aan golfplaten huizen, armoede en veel criminaliteit als ze aan de townships van Zuid-Afrika denken. Voor dat laatste word je veelvuldig gewaarschuwd. Inmiddels weet ik ook dat je een mening niet alleen kunt vormen op basis van verhalen en waarschuwingen van anderen. En dus was ik enthousiast toen ik hoorde dat je met een gids door de townships kunt fietsen om zo de echte verhalen uit de meest beruchte wijken van Zuid-Afrika mee te krijgen.

Vastberadenheid en creativiteit

En zo fietsen we door Soweto (de townships van Johannesburg) en door Khayelitsha (de townships van Kaapstad) samen met een local. Wat me vooral op viel was hoe vriendelijk en vrolijk we door mensen werden begroet. De verhalen over de geschiedenis, de apartheid, het ontstaan van de townships, de opstanden, de armoede maakten diepe indruk. Zo ook de vastberadenheid van de locals om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar een duidelijke keuze te maken om er alles aan te doen om een goed en gelukkig leven voor zichzelf te creëren. Ik was verbaasd over het feit dat een township een upper, middle en lower class kent en dat er inmiddels allerlei micro-economieën zijn ontstaan. Ook hier zijn jonge ondernemers, die ondanks een uitdagende jeugd (veel jongeren komen uit gebroken, arme gezinnen. In de townships zijn gangs actief en vanaf 12 jaar worden jongens gescout om het criminele circuit in te gaan. Honger is dagelijkse kost – pun intended), vanuit scratch een onderneming hebben opgebouwd.


Ondernemen zonder angst

Ondernemen is hier letterlijk overleven en daardoor zijn de keuzes en de motivaties niet gebaseerd op angst, maar op drive, passie en visie.  Ik besefte me dat we zoveel van deze ondernemers kunnen leren! Wat me opviel aan deze ondernemers was hun creativiteit om een succesvolle business op te zetten met zeer weinig resources. Dat zij de kleinste kansen zien als enorme mogelijkheden en daarop vol enthousiasme acteren, zonder angst. Mooie lessen van bijzondere mensen waar ik vanaf het eerste moment een groots respect voor had. Ik denk regelmatig terug aan deze verhalen van deze ondernemers die mij belangrijke lessen hebben geleerd en vind dankzij hen vaak mijn eigen drive terug om verder te gaan. Als zij het kunnen, dan kan ik het ook!

Revolution Slider Error: Slider with alias workation_banner_1 not found.
Maybe you mean: 'hometop' or 'workshops' or 'workshops-voor-ondernemers'

Meer over mijn ontmoeting met
ondernemers in de townships lees je hier.

  • Nederlandse expats in Nieuw-Zeeland

Tijdens mijn eerste wereldreis ontmoette ik in Nieuw-Zeeland een Nederlands stel. Mijn laatste baan was bij het bureau waar zij ook had gewerkt en onze oud-collega’s hebben ons aan elkaar gekoppeld. En dus ging ik bij hen op bezoek in onze big world work trip om te leren van hun stap naar het buitenland. Hun dagelijkse ritme in Nieuw-Zeeland heeft mijn kijk op het gangbare Nederlandse ritme blijvend veranderd. Ik zal het verschil schetsen:

Nederlands ritme: waarschijnlijk moet je rond een uur of 09:00 op je werk zijn? Je berekent de minimale tijd die nodig is om op tijd op je werk te zijn, zodat je zo lang mogelijk in je bed kunt blijven liggen. Misschien snooze je zelfs een paar keer. Je staat op, springt snel onder de douche, drinkt een kop koffie of grijpt snel ontbijt uit je koelkast, springt in de bus/op de fiets en probeert zo snel mogelijk op je werk aan te komen terwijl de rest van Nederland hetzelfde doet. Als je op je werk aankomt heb je eigenlijk al de hele tijd AAN gestaan om op tijd op je werk te komen. Je pakt nog een bak koffie en kruipt achter je computer. Hier eet je je ontbijt op. Je opent je mail en je agenda, waar je ziet dat je weer zo’n 80 nieuwe e-mails hebt en je agenda volstaat met meetings die door je collega’s gepland zijn.  Je kijkt welke je kunt skippen, maar uiteindelijk accepteer je ze allemaal. Je begint aan je mail en tussendoor doe je de meetings die je vandaag hebt. Rond de middag besef je dat er alweer een halve dag op hebt zitten en je verlangt naar het momentje van rust van de lunch. Rond een uur of 15:00 heb je tijd voor de werkzaamheden DIE JIJ belangrijk vind om te doen, maar rond 17:00 ben je daar nog niet mee klaar. En dus werk je (weer) een avond door. Tussen 19:00 en 20:00 verlaat je het kantoor, je doet boodschappen – iets makkelijks, want tijd/zin om te koken heb je niet meer – met een beetje geluk haal je het om nog even de sportschool in te duiken en uiteindelijk beland je total loss rond 22:00 op de bank. Om even te ontspannen kijk je nog wat Netflix. Uiteindelijk val je in slaap rond 00:00. Je bent kapot en als de wekker de volgende ochtend gaat probeer je nog even een keer extra te snoozen, want je ligt zó lekker.

Vier jaar geleden, voordat ik ontslag nam, zagen mijn dagen er zo uit. Tijdens mijn trip in Nieuw-Zeeland leerde ik over een ander mogelijk ritme.

Ritme in Nieuw-Zeeland: Om 05:00 wordt je wakker. Het is nog donker en stil buiten. Je hoeft nog lang niet op werk te zijn en dus heb je de tijd om lekker wakker te worden, rustig (samen) te ontbijten, een boek te lezen of je dag te beginnen met een uurtje sporten. Drie uur later, rond een uur of 8 ga je richting werk, waar je op tijd en ontspannen aankomt. Je checkt je agenda en je mail, maar omdat je één van de eerste op kantoor bent heb je de tijd om eerst de dingen af te maken die jij belangrijk vind. Vervolgens ga je mee in het gedruis van de dag. Vervolgens heb je nog een paar uur nodig om de rest van je to do list verder af te maken, maar dat is niet meer zo veel, want je bent je dag goed en productief begonnen! Tussen 16:00 en 17:00 vertrek je terug naar huis. In de avond heb je opnieuw een sociaal moment. Je gaat langs bij vrienden en eet een hapje mee. Of ze komen bij jou. Dat duurt geen uren! Nee, gewoon gezellig samen een hapje eten en rond een uur of 19:30 ga je richting huis. Je drinkt een kop thee, leest nog even wat en gaat daarna relaxt en voldaan rond een uur of 21:30 naar bed, zodat je volgende dag, uit jezelf weer fris en fruitig rond een uur of 05:00 wakker wordt. Zin in de volgende dag!

Productiviteit en relaxt gevoel

Ik beschrijf nu bijna letterlijk de dag van het stel wat we in Nieuw-Zeeland leerden kennen. Aangezien mijn eigen ritme op dat moment totaal anders was en ik me constant gestrest en moe voelde, was de manier van dagindeling in Nieuw-Zeeland een ontzettende eye-opener. Op dat moment woonden wij in een busje en leefden we met de zon. Dus als deze vroeg in de morgen opkwam dan werden we wakker, en als hij rond een uur of 22:00 onderging dan gingen wij ook naar bed. Een heerlijke manier van leven! Maar niet één dacht te kunnen volhouden thuis in Nederland, totdat ik het verhaal hoorde van deze expats in Nieuw-Zeeland. Nog steeds sta ik vaak vroeg in de morgen op en begint daardoor mijn dag productief en relaxt. Een wereld van verschil met vier jaar geleden.

Benieuwd hoe je meer vrijheid van je baas in je huidige werk kunt krijgen? Lees de stappen van Arthur.

  • Digital Nomad hub in Bali

Bali staat bekend als één van populairste en eerste Digital Nomad hubs van de wereld. Van over de hele wereld komen hier reizende ondernemers en ondernemende reizigers naar toe om tijdelijk te werken aan of in hun business. Doordat hier veel verschillende ondernemers te vinden zijn is het niet alleen makkelijk om connecties te maken, maar is het uiterst leerzaam om hier een tijdje te verblijven en je onder te dompelen in de Digital Nomad cultuur.

Balans tussen werken en reizen

Wat ik zoal leerde in Bali? Dat er 1001 manieren zijn om invulling te geven aan de Digital Nomad lifestyle. Je hoeft geen full-time nomad te zijn, om de voordelen te ervaren van plaatsonafhankelijk werken. Ik leerde hoe andere nomad invulling gaven aan hun reizende en werkende leven. Ik leerde meer over verschillende (online) verdienmodellen. Leerde dat co-working spaces bijna altijd op zoek zijn naar waardevolle kennis om te delen en dat je jouw verhaal/kennis kunt delen met de professionals om op die manier je netwerk te vergroten. En ik leerde dat als je tussendoor het werken tijd neemt voor jezelf (massages, yoga, mediteren) dat je tijdens je werktijd productiever en creatiever bent.

Door zoveel  lessen weet je dat Bali niet voor niets één van de populairste Digital Nomad hubs ter wereld is.

  • Start-up cultuur in Barcelona (en Kaapstad)

In steden waar goedkope maar goede krachten te vinden zijn liggen de kansen voor het oprapen. Twee van die steden waar ik zelf recentelijk ben geweest en waar er veel kansen liggen zijn Barcelona en Kaapstad. In beiden steden vestigen zich momenteel vele start-ups en scale-ups. Hippe nieuwe bedrijven die in hun branche een verschil denken te maken met nieuwe producten, services en toepassingen. De energie in zo’n bedrijf is enorm en als je een stad vult met dit soort bedrijven dan begrijp je dat de energie in de werkcultuur vergelijkbaar is. Deze vibe is in Barcelona en in Kaapstad niet onopgemerkt gebleven door de grote jongens. Uber, Airbnb, Nike, en Amazon zijn een aantal namen die zich recentelijk hebben gevestigd in één of beiden steden. En dat is vet!

Interessante business kansen

Afgelopen jaar werkte in drie weken in Barcelona en drie weken in Kaapstad. Beiden keren zijn er meerdere samenwerkingen opgezet, heb ik geld verdiend met het delen van kennis in de vorm van presentaties en workshops en heb ik kunnen voelen dat er kansen liggen voor de mensen die hier langer blijven om ze met twee handen aan te pakken. Dus, waar wacht je op dan?

  • Netwerkborrel in Sydney

Netwerkborrels staan over het algemeen bekend als saai en ongemakkelijk. Je kent niemand en moet vanuit het niets gesprekken aanknopen met mensen waar je vervolgens eigenlijk niet zo veel mee kunt. Als het je al lukt om een gesprek aan te knopen, want hoe begin je?

Lees meer over hoe je een netwerkevenement goed aanpakt.

Originele openingszinnen en netwerken

Als je naar een netwerkborrel in het buitenland gaat, is het allemaal een stuk makkelijker. Ik was bijvoorbeeld op een rooftop in Sydney bij een event georganiseerd door het Nederlands consulaat. Er waren een aantal Nederlanders, maar overwegend waren hier Australiërs. Doordat je in een ander land bent, heb je sowieso al een haakje om een gesprek te beginnen, bijvoorbeeld:

– “Hi, what a cool event! It’s so different as how we organise it in the Netherlands.”
– “We just arrived in Australia. We are so lucky that we are at such an event. What’s your name?”

Je gebruikt dus het feit dat je daar niet vandaan komt als openingszin. En daardoor weet je eigenlijk bijna zeker dat de rest van het gesprek interessant en inhoudelijk wordt. Een vraag die je waarschijnlijk gaat krijgen is: waarom ben je eigenlijk hier? Die vraag geeft je de kans om over je bedrijf te vertellen. Omdat jij daar natuurlijk een knaller van een pitch geeft, heeft jouw gesprekspartner gelijk iets om op in te haken en zal hij/zij waarschijnlijk zich geroepen voelen (zeker met een paar scherpe counter vragen vanuit jou) om ook zijn/haar verhaal in meer detail met je te delen. En boem, pats, ineens sta je op een waardevol netwerk event, alleen maar omdat jij een interessante binnenkomer hebt. 

Conclusie 

Waarom ik het fijn vind om werken en reizen te combineren? Omdat ik veel leer van andere (werk)culturen en andere reizende ondernemers die ik onderweg tegenkom. Het verbreed mijn blik en geeft mij inspiratie over hoe ik zelf mijn werk wil combineren met andere dingen die ik belangrijk vind.

Ken je dat gevoel van “open staan” op het moment dat je reist? Dat je open staat voor andere invloeden. Dat je veel makkelijker connecties maakt met mensen, dat je ontvankelijker bent voor nieuwe ideeën of ervaringen waar je thuis misschien wel nooit van had durven dromen?  Moet je je eens voorstellen hoe het is als je die open mindset ook in je werk kunt integreren. Als reizen zorgt voor persoonlijke groei, dan is het bijna logisch dat als je je werk mee op reis neemt, je je openstelt voor ervaringen en invloeden, dat je ook zakelijk enorm kunt groeien. Ga jij het proberen? 

Ervaar de business cultuur in Kaapstad. En ga mee op workation. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*