De schat van Bolivia: het Eduardo Avaroa Andean Fauna National Reserve

Samen met een vriendin rijd ik vanuit Santiago de Chili, via Bolivia naar Peru. Deze trip door Zuid-Amerika is de afsluiting van 9 maanden reizen en werken als digital nomad. Ook tijdens deze drie en een halve week combineer ik het reizen met werken. Voor mij een gevoel van ultieme vrijheid!

We zijn inmiddels een paar dagen onderweg met onze camper en rijden richting onze eerste highlight: het Eduardo Avaroa Andean Fauna National Reserve. Via een ruige route die dwars door de bergen loopt, komen we voorbij natuur die volledig beschermd wordt. Dit is misschien wel dé reden dat deze plek zo ongekend mooi is. In de kleine dorpjes die we af en toe passeren wonen wat mensen, maar verder zijn we hier compleet alleen. Met een ticket van 100 Bolivianos (omgerekend ongeveer 12,- Euro) heb je toegang tot het park, vier dagen lang. Er zijn kleine controleposten langs de meest gereden routes. Dit park is de verrassing van Bolivia, een must see bij een bezoek aan dit diverse land. De prachtige Andes, de indrukwekkend rotsformaties, gekleurde meren en hotsprings; Bolvia wat ben je bijzonder mooi!

Het mooiste natuurpark van Bolivia

Het Eduardo Avaroa National Reserve is één van de meest fascinerende plekken die ik ooit heb gezien. We worden omringd door wilde lama’s en passeren de mooiste bergen en meren. We rijden over zandwegen met amper andere mensen om ons heen. Dit is anders dan wanneer ik al backpackend van plek naar plek reis. Het is moeilijk in woorden uit te leggen, maar deze manier van reizen en het bijbehorende gevoel is nieuw voor mij. Het is een te gek en overweldigend gevoel om eens zelf aan het roer te zitten. Letterlijk. Ik heb de volledige controle over mijn reis. Een gevoel van ultieme vrijheid. Een gevoel wat me diep raakt. Als ik achter de bergen op de mulle zandwegen weer een totaal nieuwe kleur zie, de maan langzaam zie verschijnen, de avond voel vallen en ik zelf bepaal waar ik de volgende ochtend wakker wordt, reken ik mij rijk.

Neem ruim de tijd

Het park is gigantisch groot en er is ontzettend veel te zien. Ook al ben je met een camper en kun je het park in vier dagen zien, het is wel verstandig om van te voren te bepalen welke dingen je écht wil zien. Zo gaf Maps.me bijvoorbeeld aan dat de route naar het meer ongeveer ander half uur zou zijn, maar dit bleek in de praktijk, mede door onverharde wegen, twee keer zo lang te duren! Houd hier in je planning rekening mee.

Aguas Termales de Polqeus

Na drie uur rijden over de zandwegen van het Eduardo Avaroa reservaat komen wij aan bij onze eerste slaapplaats van het park; Aguas Termales de Polqeus. Deze plek is niet alleen prachtig qua omgeving, het is ook ideaal om met de camper te overnachten. Op de parkeerplaats bij de hot-springs kunnen we rustig ons kamp opslaan, even bijkomen van de rit en natuurlijk genieten van de heerlijke warme baden. We zetten in de lichte schemer onze camper op zijn plek, pakken onze spullen en lopen met onze warme jas en mutsen richting het bad. Je koopt een kaartje voor 10 Bolivianos en mag gebruik maken van de baden zolang je wilt. Zelfs als dit betekent dat je de hele nacht in het bad blijft liggen. Vlakbij, op zo’n 25-30 meter van de baden af, vind je de gescheiden kleedkamers. Ook mag je je eigen drinken en eten mee nemen, mocht je dat willen.

Na een dag rijden in onze 4×4 op de ruige route door het park is het heerlijk om weg te zakken in het kraakheldere water. De onaangetaste natuur geeft glans aan de plek en terwijl ik op mijn rug in het warme water drijf kijk ik naar de sterrenhemel die ver boven mij schijnt. Ik besluit vanavond vrij te nemen, te genieten van waar ik ben om morgen met frisse energie door te werken aan de projecten waar ik momenteel mee bezig ben.

Om te kunnen werken onderweg vanuit een camper en te ontspannen op plekken als deze; het voelt echt als een cadeau!

Terwijl de volle maan magisch onze omgeving verlicht schenk ik een heerlijke Chileense wijn in het glas van mijn vriendin, “Wat een zegen” denk ik bij mijzelf, om te kunnen werken onderweg vanuit een camper en te ontspannen op plekken als deze; het voelt echt als een cadeau!

Foto: Marnienke van der Maal

Laguna Colorado 

De volgende ochtend besluiten we na het bakken van een eitje op tijd weer door te rijden naar een van mijn lievelingsplekken in dit reservaat: Laguna Colorada. Tijdens het voorbereiden en het bespreken van de route met Holiday Rent werd al vrij snel duidelijk dat dit een plek is die je absoluut niet mag overslaan. Dit meer, het thuis van honderden flamingo’s, is een lust voor het oog. De route vanaf Termas de Polqeus is makkelijk, zolang je de richting die maps.me aangeeft volgt. Je kunt één van de vele sporen kiezen, ze komen elke keer weer samen op het eind.

Oog in oog met honderden flamingo’s

Een paar uur later komen we aan bij het veelbesproken meer. We parkeren onze camper, trekken onze jas nog even goed dicht en lopen vol bewondering een flink stuk naar beneden. Midden in het meer staan er honderden flamingo’s, ze vliegen af en aan, zó het oranje/rode meer in. Ondanks de kou (het is best fris aan het meer) zijn ze nog te zien! Waar het normaal stikt van de mensen, staan wij de hele middag alleen te genieten van het meer en de flamingo’s. Er is wederom niemand om ons heen en dat maakt een plek als deze nog indrukwekkender. Naast lagere prijzen is de rust zeker een goede reden om vlak buiten het hoogseizoen te reizen. Uren genieten we van het prachtige uitzicht. De reflectie van de bergen in het grote meer is overweldigend en ik heb zelden zoveel kleuren gezien in één stuk natuur. Uren na ons bezoek aan deze plek praten we nog na over alles wat we zagen en ik kan je met zekerheid zeggen: dit is mijn lievelingsplek van Bolivia. Laguna Colorada moet op je bucketlist.

 

Onze slaapplek 

Na een volle dag vol natuur, zoeken we een plek vlakbij het meer om ons kamp op te slaan. Het is deze avond kouder dan anders. Op ongeveer twintig minuten rijden van Laguna Colorada ligt Refugio Laguna Colorada, een hostel. We stappen uit en gaan op zoek naar de eigenaar. Een ontzettend vriendelijke vrouw helpt ons verder en staat ons toe op haar parkeerplaats ons kamp op te slaan. We kunnen voor 50 Bolivanos naar de wc, douchen en ons heerlijk opwarmen aan het warme water in de badkamer van dit hotel. We komen voor het eerst weer andere reizigers tegen. We kletsen over onze trip in het park en ik merk hoe geïnteresseerd ze allemaal zijn om te horen hoe wij deze reis hebben aangepakt. Mede hierdoor besef ik mij opnieuw hoe gaaf het is om door Zuid-Amerika je eigen pad te bepalen.

Vond ik het spannend?

Af en toe komt er een jeep voorbij met andere toeristen die waarschijnlijk allemaal vanaf Uyuni een dagtour doen. De chauffeurs van deze trips zijn elke keer weer zichtbaar onder de indruk als we uitstappen uit onze hoge 4×4. Het is voor omstanders elke keer weer een verrassing dat er twee vrouwen uitstappen en zelf deze route rijden. Je wordt veel gewaarschuwd over Zuid-Amerika, maar wij zijn nog geen enkele keer ben bang geweest onderweg.

“Ik heb me geen moment onveilig gevoeld. De mensen in Bolivia zijn vriendelijk en rustig en zelfs als we uren alleen zijn op verlaten plekken is er niks wat ons bang maakt.”

Ik heb me geen moment onveilig gevoeld. De mensen in Bolivia zijn vriendelijk en rustig en zelfs als we uren alleen zijn op verlaten plekken is er niks wat ons bang maakt. Het enige wat ons af en toe een verhoogde hartslag bezorgd is de ruige route die we door het park moeten rijden.

Vier dagen offline 

Naast dat we ontzettend veel zin hebben in de trip naar Salar de Uyuni is het ook fijn om na vier dagen in het natuurpark weer even in de bewoonde wereld te zijn. We kunnen onze mail checken, bellen even met het thuisfront en uploaden meteen alle foto’s die we de afgelopen dagen hebben gemaakt.

Volgende week komen we aan in Uyuni en maken we de trip naar lievelingsplek nummer twee. Er komt een verslag van deze verrassende stad, de eindeloze witte zoutvlakte, een bezoek aan Isla Incahausi met natuurlijk veel foto’s van deze bijzondere plek.

Zelf deze fantastische route rijden in je eigen camper? Kijk voor meer informatie op Holiday Rent. Zij helpen je niet alleen op weg met het vinden van de juiste camper, maar hebben veel kennis over de landen die je gaat zien. Een grote prè vond ik dat alle grensovergangen voor je geregeld worden! Kijk voor meer informatie over reizen met een camper door Zuid-Amerika hier.

 

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*