arrow_drop_up arrow_drop_down
De roadmap: je zakelijke doelen vertalen naar actie, hoe doe je dat?
17 maart 2020 

De roadmap: je zakelijke doelen vertalen naar actie, hoe doe je dat?

Podcast host, online entrepreneur en lifecrafting coach. Sjanett zei een academische carrière als gedragswetenschapper vaarwel. Ze startte LoveFitFood en verkocht haar huis om als digitale nomade op avontuur te gaan. Tegenwoordig coacht ze ondernemers in haar mastermind jaarprogramma’s en geeft ze leiderschapstrainingen in het bedrijfsleven.


In mijn vorige artikel: van dromen, naar doelen naar daadwerkelijk een remote business vertelde ik dat je naast intenties, ook acties nodig hebt om bij je doel te komen. In dit artikel volgt stap twee en leg ik uit welke actie je kan helpen om datgene te bereiken, wat jij wilt. Je hebt inmiddels je doel helder voor ogen en je bent gemotiveerd om deze te gaan manifesteren. Je stip aan de horizon is gezet. Wat nu? Wil je je doel op een efficiënte en doelgerichte manier bereiken, dan is werken met een roadmap cruciaal (en daarom een essentieel onderdeel van de leiderschapstrainingen die ik geef).

roadmap, ondernemen, remote werken

roadmap, ondernemen, remote werken

Een roadmap tekenen

Een roadmap is een schets van de weg die jij af te leggen hebt, tussen waar je nu staat en waar je graag over twee tot vijf jaar wilt staan. Neem een stuk papier en teken links onderin jezelf. Teken rechts bovenin je eindbestemming. Trek nu een lijn tussen beiden. Letterlijk de reis die jij af gaat leggen tussen nu en straks. Voeg er nu bolletjes aan toe. Een bolletje is een project of mijlpaal die je te volbrengen hebt om je doel te bereiken.

Waarom roadmappen?

Je creëert hiermee een overzichtelijk hulpmiddel om te bepalen welke stappen je als eerste moet zetten om je dromen te verwezenlijken. Ik heb mijn roadmap op een zichtbare plek hangen, namelijk mijn werkplek. Het helpt mij om te focussen en geeft mij ook rust omdat ik weet dat ik op koers ben. Ook al lijkt het soms langzaam te gaan. Hiermee weet ik ook tegen welke projecten ik ‘ja’ of ‘nee’ moet zeggen die op m’n pad komen (omdat ik weet of ze wel of niet bijdragen aan waar ik naartoe ga). Op mijn roadmap staan overigens niet alleen lijntjes voor zakelijke doelen. Voeg gerust ook privé doelstellingen en bolletjes toe!

roadmap, ondernemen, remote werken

roadmap, ondernemen, remote werken

Je voortgang bewaken

Ik check mijn roadmap dus regelmatig en ik gebruik deze om te beoordelen hoe bijvoorbeeld mijn maand of kwartaal is gegaan. Heb ik aan mijn doelen gewerkt? Is er al iets dat ik af kan strepen (niks leukers dan dat gevoel van behaalde mijlpalen!). Een roadmap staat overigens niet vast. Ik blijf altijd open staan voor andere inzichten en  daarom teken ik ook regelmatig een nieuwe roadmap. De stip op de horizon verandert niet significant, maar soms komen er nieuwe lijnen bij of vervallen er bepaalde projecten.

Wat staat jou nu in de weg om je roadmap te realiseren?

Ook obstakels roadmappen

Ergens in je achterhoofd is er vast al een stemmetje aanwezig dat zegt: “Ja, ja, allemaal leuk en aardig maar …” Wat staat jou nu in de weg om je roadmap te realiseren? Welke obstakels kan je nu al identificeren? Dit kunnen mensen, dingen, gebeurtenissen en zelfs gedachtes (beperkende overtuigingen) zijn. Voeg deze toe aan je roadmap! Bijvoorbeeld: Ik droom van een bestaan als Digitale Nomad, maar het werk dat ik nu doe kan ik niet plaats onafhankelijk uitvoeren. Dit is maar een voorbeeld natuurlijk, maar onderzoek en noteer al je bezwaren, obstakels en angsten. Nu je dit hebt gedaan, kan je niet alleen gestructureerd werken aan je doelen, maar kan je ook je obstakels aangaan en uit de weg ruimen.

Vind je het moeilijk om je doelen te bepalen? Lees dan hier stap 1.

 

Anderen lazen ook:

Het thuiswerken helemaal beu? Boek een dagje hotel!

7 stappen richting remote werken

Waarin gaat een workation mijn onderneming helpen?

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.