Cusco: Als Digital Nomad in het hart van de Inca’s!

Na negen maanden als Digital Nomad gereisd te hebben maakte ik mij op voor mijn mooiste trip, een camper tour door Zuid-Amerika. Via het noorden van Chili reisde ik dwars door de woestijnen over de weg ruta 5, naar Bolivia. Als laatste schat die werd onthult, reden wij het prachtige en veelzijdige Peru in. Via het adembenemende Titicacameer, rijden wij op het hart van de inca tradities af: de stad Cusco. In deze blog brengen we een bezoek aan de stad en bereiden we ons voor op de grande finale; het zien van de Machu Picchu. Wat een reis…

Zonder camper in Cusco 

Wij kwamen in het centrum van Cusco aan zonder camper. Het is namelijk af te raden om met de camper door het centrum van deze stad te rijden in verband met de smalle straten en het eenrichtingsverkeer. Daarbij zijn er geen geschikte parkeerplaatsen voor zo’n grote camper als die van ons. We parkeren daarom bij een camping in de buurt, Quinta Lala. Het is er niet alleen erg veilig, maar er zijn ook warme douches, goede voorzieningen en de wandeling vanuit hier naar het centrum is prachtig! Als je naar Machu Picchu wilt is het sowieso het overwegen waard om je camper in Cusco te laten. Het stadje Ollantaytambo is hiervoor ook een optie. 

 Wat te doen in en om Cusco

Buiten de toeristische plekken als Plaza de Armas, de Inca ruïnes rondom de stad en de Mercado Central de San Pedro, straalt de stad een hele relaxte sfeer uit en is er overal wat te beleven. Ik was er begin juni, tijdens de carnaval, waar grote groepen mensen van jong tot oud gehuld in traditionele kleding dansen door de straten en op de pleinen. Ik heb urenlang langs de kant van de weg gestaan met mijn camera’s om het feestgedruis vast te leggen en mijn ogen uit te kijken. De veelvoud aan kleuren, trommels en panfluitmuziek is overweldigend en prachtig om mee te maken.

Peruaans eten

Keuze zat wat betreft eten in Cusco. Combineer je bezoek aan de San Pedro markt met je dagelijkse shot vitamines: hier haal je de lekkerste smoothies en sapjes. Voor fijne burgers ga je naar Papachos op Plaza de Armas. Veel besteld hier: de Lamaburger! (van lamavlees) Ontbijt op allerlei manieren en vooral op alle momenten van de dag (ja, ook ‘s avonds!) vind je bij Jacks Café. Of ga voor de volle Peruaanse experience in een van de traditionele restaurants en bestel cuy. Dat is een cavia, ontdaan van zijn haar en compleet intact op je bord. Voor degenen die niet zo avontuurlijk zijn aangelegd: er zit ook een McDonalds, KFC en een Starbucks. 

Werkplekken

In Cusco is net als in de rest van Zuid-Amerika de Wifi niet altijd zo goed als dat wij gewend zijn. Toch zijn er een aantal plaatsen waar je redelijk goed kunt werken. Zo is de Starbucks een veilige optie, maar ook de Bagel Cafe en L’aterlier cafe concept zijn prima plekken om te werken. Je vind hier dan ook andere Digital Nomads met hun laptop. Mocht je liever gebruik maken van een coworking space boek dan een spot bij Gen up Coworking.

Ik vond al deze werkplekken overigens op Nomadlist. Mocht je graag verder willen zoeken dan kun je hier kijken welke plekken nog meer geschikt zijn om te werken.

Het festival van de zon

Als je de kans krijgt, reis dan naar Cusco voor één van de belangrijkste festivals: Inti Raymi, het festival van de zon. Inti Raymi wordt gevierd op 24 juni, het is een eeuwenoud en belangrijk feest van de Inca’s. Op deze dag vieren ze de winterzonnewende, dit doen ze bij de ruïnes van Sacsayhuaman en op de Plaza de Armas in Cusco. Het is één van de belangrijkste religieuze vieringen in Zuid-Amerika en staat symbool voor de start van het nieuwe jaar voor de Inca’s. En aangezien de Peruanen graag iedere gelegenheid aangrijpen om te vieren, is dit ook een goede periode om de stad te bezoeken. In deze bijzondere stad staat overigens ook de Coricancha, de Inca tempel van de zon.

De toerist uithangen

Ondanks de kolonisatie van de stad vlak na de val van het Inca rijk, zijn er nog invloeden van de Inca’s zichtbaar. Wanneer je vanaf Plaza de Armas naar Cuesta de San Blas loopt, zie je dat de muren de karakteristieke bouwstijl hebben van de Inca’s, met daar bovenop een meer koloniale bouwstijl. Ook de stad zelf steekt ingenieus in elkaar, met veel heuvels op en af, en smalle straatjes waar je fijn in kunt verdwalen. Ga vooral ook buiten het toeristische gebied om mooie muurschilderingen en pittoreske straatjes zonder al te veel mensen tegen te komen. De heuvel op lopen in Cusco is overigens een goede oefening als je van plan bent de Machu Picchu te bezoeken: doe het vooral rustig aan en denk aan je ademhaling. Het is aan te raden een paar dagen in Cusco te verblijven alvorens je naar Machu Picchu vertrekt om te wennen aan de hoogte. 

De Inca Ruïnes

Buiten de stad zijn er ook prachtige plekken om te bezoeken. Hiervoor kun je het beste een speciale toeristenkaart kopen (130 soles) die je toegang geeft tot maar liefst 16 verschillende plekken, waaronder de Inca ruïnes rondom de stad en de heilige vallei van de Inca’s. Deze kaart kun je bij de talloze tourbureaus kopen die je onder andere rondom Plaza de Armas vindt. Vind je één ruïne voldoende, loop dan in 20 minuten naar de ingang van Sacsayhuaman, waar je getrakteerd wordt op een mooi uitzicht over Cusco. Een andere optie is om de omgeving te paard te verkennen. Paarden mogen weliswaar niet bij de ruïnes komen, maar wel in de mooie vallei achter de stad. Een fijne plek om te ontsnappen aan de drukte van Cusco.

Highlights omgeving Cusco 

Interessante plekken in de omgeving zijn: de enorme Inca-poort van Rumicolca, op ongeveer 7 kilometer ten zuiden van Oropesa. Deze poort is gebouwd op Wari-fundamenten. Het ruwe Wari-steenwerk contrasteert met de Inca-blokken. Het is interessant om inheemse mensen te zien werken met de modder rond de moerassige meren in het gebied – de productie van adobe (modderstenen) is een van de belangrijkste industrieën in dit gebied. 

Een onontdekte stukje met prachtige ruïnes vind je in Pisac. Wandel door de bergen en kom op een plaats waar 95% van de toeristen die in Peru reizen niet komt. Vanuit Cusco is een hike door deze ruïnes in een dagtrip te doen!

Wil je meer lezen over mijn reis door Zuid-Amerika? Lees dan alle verhalen hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*