Coliving: Sun and Co in Jávea

Half april verbleef ik een week in de coliving Sun and Co in Jávea, Spanje. Wonen en werken met dertien andere Digital Nomads in één huis: ik vond het een geweldige ervaring! Voor mij was het de perfecte manier om letterlijk afstand te doen van mijn leven en business en in contact te komen met inspirerende ondernemers van over de hele wereld. Ik ben veel levenslessen én een mooie vriendengroep rijker!

Wat is coliving?
Een coliving is een plek waar gelijkgestemden, in dit geval ondernemers, (tijdelijk) samenleven met elkaar. Het concept kun je vergelijken met een studentenhuis, alleen is de verblijfperiode bij een coliving vaak wat korter (van 1 week tot een aantal weken). Alle voorzieningen in huis worden gedeeld en het doel is om een inspirerende omgeving te creëren waar ruimte is voor skill-sharing, samenwerkingen en masterminds. Een coliving is dus echt de place to be als je je wilt omringen met mensen die, net zoals jij, geïnteresseerd zijn in remote werk of hier al langer ervaring mee hebben.

Meer over Sun and Co – locatie en vervoer
De coliving ligt in het pittoreske stadje Jávea, waar winkels op zondag gesloten zijn en inwoners zich op het stadsplein verzamelen om een praatje te maken. Het stikt er van de heerlijke tapas bars: La Cajita en La Tasca Rebotica waren bij ons absoluut favoriet! Let er wel even op dat het diner hier meestal niet voor 21.00 uur begint. Sun and Co ligt op 20 minuten lopen van het strand. Je kunt prachtige wandeltochten maken in de buurt, zoals naar Cap Prim. En probeer zeker de homemade horchata een paar deuren verderop van de coliving (naast de groentewinkel). Deze lokale drank van tijgernoten, water en suiker is hier echt de beste!

Jávea ligt tussen Alicante en Valencia in en vanuit deze steden is het anderhalf uur rijden naar Sun and Co. Ik regelde een Blablacar-rit voor ongeveer 9 euro enkele reis en stapte in Valencia bij een local in de auto. Een hele snelle manier om naar de coliving te rijden (de bus doet er bijna twee keer zo lang over) en ontzettend leuk om zo een kijkje te krijgen in het Spaanse leven. Als je zelf met de auto komt dan is er achter de coliving plek om gratis te parkeren.

Het Sun and Co huis
Sun and Co wordt gerund door Jon, Edu, Sienna & Ana. Een super enthousiast en betrokken team, waardoor je je meteen thuis voelt. For the record, de eigenaren verblijven zelf niet in de coliving, maar zijn wel dagelijks aanwezig om gasten te verwelkomen en activiteiten te organiseren. Sun and Co is gevestigd in een 19e eeuws pand met 4 verdiepingen en er kunnen maximaal 20 personen blijven overnachten. Op de bovenverdiepingen zijn de slaapkamers en mannen- en vrouwenbadkamer gelegen. Beneden zijn de woonkamer, keuken, tuin, Skype/meeting room en verschillende werkplekken. Je hebt privé en gedeelde kamers. Zelf sliep ik 7 dagen in een quad room (28 euro per dag).

Wat voor soort ondernemers heb je ontmoet?
Nu vraag je je natuurlijk af: wat voor een soort ondernemers komen er dan naar zo’n coliving? Het is lastig om te generaliseren, want het ligt er aan waar je naar toe gaat en wanneer je zo’n trip doet. Maar om je een beeld te geven van de ondernemers die ik heb leren kennen; er zijn zowel ondernemers die geen vaste verblijfplaats hebben als ondernemers die wel een huis hebben, maar toe waren aan een workation (zoals ik). Qua functies waren er bijvoorbeeld IT’ers, social media experts, coaches en juristen: de werkgebieden varieerden enorm. Maar hoe anders onze ondernemingen en levens ook leken te zijn, nog nooit heb ik me meteen zo thuis gevoeld in een groep.

Volgende coliving ervaring – gewoon hier in Nederland
Een week lang samen wonen en werken met andere ondernemers in één huis: ik vond het een fantastische ervaring die mij ontzettend veel heeft geleerd over hoe ik in het leven sta en welke richting ik met mijn business op wil. En het allermooiste is dat ik er een mooie club nieuwe vrienden bij heb, waar ik nog steeds contact mee heb. Later dit jaar zullen we elkaar weer ontmoeten ergens anders in Europa. Na mijn eerste ervaring kan ik zeggen: ik ben fan van coliving! Sterker nog, ik ben zo geïnspireerd geraakt door deze manier van leven dat ik nu zelf workations organiseer voor ambitieuze vrouwelijke ondernemers. Van 8 -12 oktober 2018 is het volgende coliving avontuur in rijksmonument NorgerStee, mét sauna, hottub en dichtbij de bossen. Gewoon hier in Nederland 🙂

Hoe sta jij tegenover coliving? Is het denk je iets voor jou? Of ben je al fan? Ik ben benieuwd! Laat je ervaringen (of vragen!) achter in de comments.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*