arrow_drop_up arrow_drop_down
Co-working in Noorwegen
10 januari 2020 

Co-working in Noorwegen

Vanaf april 2018 had ik mijn werk zo geoptimaliseerd, dat ik het 100% op afstand kan doen. Vanaf dat moment voelde ik eindelijk de vrijheid die ik zocht in mijn werk. Het gevoel brak na jaren ‘los’ en ik kon datgene gaan doen waarvan ik voorheen alleen nog maar kon dromen; alleen op de motor naar de Noordkaap. Met mijn hoofd in de Noorse wind ging ik op pad, mijn vrijheid tegemoet en mijn laptop op zak. In deze blog lees je mijn ervaringen en dé tip, voor de gaafste co-working in Noorwegen: Arctic co-working.

Hoe startte mijn reis en wat is de vetste co-working in Noorwegen?

Foto: Kian Bourke-Steer

Hoe verliep mijn reis?

De trip begon op mijn motor in mijn woonplaats Haarlem, richting het noorden van Duitsland. Daar aangekomen maakte ik mijn eerste typische Digital Nomad partnership. Ik bood de hoteleigenaar videocontent aan in ruil voor een overnachting met ontbijt. Dat me dit lukte terwijl ik nog maar net weg was, gaf me het gevoel dat ik op het goede pad zat en ik de juiste keuze heb gemaakt om remote te gaan werken.

Nu kon niks mij meer tegenhouden. “Noordkaap, ik kom eraan”, dacht ik en zo begon, na één dag onderweg te zijn, al mijn Digital Nomad avontuur. Ik vertrok over de brug naar Kopenhagen, door Zweden naar Oslo, om uiteindelijk na dagen rijden op de motor en veel gezien te hebben, aan te komen op het noordelijkste puntje van Europa: de Noordkaap.

In de winter? Kijk je naar boven en wordt je meegenomen in een schouwspel van duizenden sterren en het groene Noorderlicht wat er doorheen danst.

In Noorwegen kom je voor de natuur en Arctic-coworking vult daar op aan

Dat ik graag deze co-working benoem, is niet voor niets. Je kent Noorwegen waarschijnlijk al van het Noorderlicht, de vele fjorden, hoge bergen en het gevoel van ‘alleen zijn’ als je er doorheen reist. Net als de andere Scandinavische landen wordt je getemd door de bergen, wilde rivieren en vele watervallen om je heen. Je voelt je er klein en er is duidelijk maar één iemand de baas: de prachtige natuur van Noorwegen.

Ben je hier, dan is dat waarschijnlijk omdat de natuur je aantrekt. Of kom je in Noorwegen omdat je graag geld wilt uitgeven aan (te) dure etentjes, wijntjes en het leven in het algemeen? Want zorgeloos genieten van de mooie natuur gaat hier wel hand in hand met het hebben van een dikke portemonnee. Hoe chill als je hier dus ook geld kan verdienen ipv alleen maar uitgeven?

Arctic co-working faciliteert de beste combinatie tussen genieten van de natuur en ondertussen je business kunnen runnen.

Links: Rolf. Rechts: Stian. Foto: Kian Bourke-Steer

Wat maakt de co-working bijzonder?

De Noorse vrienden Rolf en Stian gingen in 2016 op vakantie in eigen land. Namelijk surfen bij de Lofoten, een eilandengroep in het Noorden van Noorwegen. Na hun eerste bezoek waren ze verliefd geworden op het gebied. De eilanden hebben een andere sfeer dan je op andere plekken vindt in het land. Opvallende gebergtes steken uit het water en vormen zo verschillende eilandgroepen. Het enige wat je er tegenkomt zijn kleine dorpjes, een enkele visser, wat toeristen en heel veel dieren en natuur.

De surfers wilden niet weg van de plek en omdat ze beiden geen vissers waren of iets in het toerisme wilden doen, besloten ze in te spelen op een nieuwe trend; het neerzetten van een co-working, en dan mét geweldig uitzicht.

Wat je kan doen in de omgeving? Denk aan hiken, surfen, snowboarden in de winter en in de zomer genieten van de lange zomerse dagen die je eindeloos veel energie geven. In de winter? Kijk je naar boven en aanschouw je een voorstelling van duizenden sterren als speler en het groene Noorderlicht als hoofdrol dat er tussendoor danst.

Er is hier van alles voor de sport- en natuurliefhebber. Je kan er surfen, snowboarden, hiken en genieten van het enige geluid op het eiland; dat van vogels, de wind en je eigen ademhaling.

Een dag in de co-working…

Omdat de eigenaren zelf regelmatig aanwezig zijn, betrekken zij iedereen bij de community en activiteiten. Zo wordt er gezamenlijk gegeten en gewerkt. Maar hoe je je dag indeelt hangt voornamelijk van één ding af. Arctic co-working heeft namelijk een gezegde: “Als het weer je even niet aanstaat, wacht dan vijf minuten”. Buien zijn zo weer verdwenen door de ligging op zee en tussen de bergen. Nodigt het weer even niet uit om naar buiten te gaan? Dan ga je werken. Schijnt de zon? Dan laat je je spullen liggen en ga je op pad (als je wil natuurlijk).

Dat maakt het de gaafste co-working van Noorwegen in mijn ogen. Er is altijd iets te doen. Of je maakt foto’s van de omgeving en gaat hiken of surfen. Of je duikt in je computer en vinkt al je to-do’s af.

Wil jij weten hoe je een balans kunt vinden tussen een on- en offline leven? Lees dan hier de drie tips van Sandra.

Foto: Sylvain Cochard

Mijn ervaring over mijn eerste Digital Nomad reis

Uiteindelijk is deze reis onvergetelijk geworden. Alleen reizen zorgt voor een opgeruimder hoofd en meer ruimte om je heen om te doen en laten wat je wilt. Je neemt de omgeving beter in je op waardoor je concentratie niet meer te stoppen is. Een land als Noorwegen, met al zijn stilte, zorgt voor een nog leger hoofd.

Vanaf toen is mijn Digital Nomad avontuur begonnen. Een goede start, dacht ik zo. Vervolgens zijn er meerdere reizen geweest. Maar er is er maar eentje, die de eerste blijft. En met mooie herinneringen, kijk ik terug naar dit prachtige land.

Deze blog is geschreven door Mark Daamen en team Meetings in the Sun.

 

Over de schrijver
Met een ongezonde dosis enthousiasme en een grote liefde voor de wereld vreet ze uitdagingen als ontbijt. Vrijheid is haar grootste drijfveer. In 2015 verliet ze Nederland om vanuit een Toyota Landcruiser haar eerste bedrijf op te zetten. Ze ging 100 keer op haar bek, maar stond 200 keer op. Deze instelling bracht haar een remote bureau gespecialiseerd in branding en online content. Haar brein werkt 24/7 aan dingen die anderen (nog) niet zien. Het was 7 jaar geleden dat ze een idee kreeg voor een platform wat inmiddels is gevormd tot wat Meetings in the Sun nu is. Haar missie: ultieme vrijheid mogelijk maken voor anderen, zoals ze die voor zichzelf heeft gecreëerd.
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.