Belasting afdragen, wanneer moet dit vanuit het buitenland?

Belasting afdragen, wanneer moet dit vanuit het buitenland?

Werken in het buitenland begint langzamerhand een trend te worden. Steeds meer mensen hebben en creëren de mogelijkheid om plaats-onafhankelijk te werken. Hierdoor werken en of wonen steeds meer mensen in het buitenland. Maar waarover moet je allemaal belasting betalen als je eenmaal daar zit? Of wat te doen met je AOW en je huis? Er is nog veel onduidelijkheid over deze onderwerpen en vaak weinig duidelijke informatie over te vinden. Heb je nu ook ervaring hiermee? Vertel ons jouw ervaring en hoe je dingen hebt aangepakt onderaan deze blog!

Ik heb onderzoek voor jullie gedaan naar wanneer je belasting moet betalen aan het land waar je in zit.

Wanneer moet ik belasting afdragen in het buitenland?

Wanneer je in het buitenland woont of werkt dan spreken we van grensoverschrijdend werken, dit is alleen van toepassing als je aan één van onderstaande situaties voldoet, namelijk:

  • Je woont in Nederland maar je werkt in het buitenland;
  • Je woont in het buitenland maar je werkt nog steeds in Nederland;
  • je woont en werkt in het buitenland.

Er zijn maar weinig mensen die belasting willen betalen. Maar stel je eens voor dat je dit twee keer doet? Om dit te voorkomen zijn er belastingverdragen tussen verschillende landen (waaronder Nederland) opgesteld. Hierin staat welk land belasting mag heffen bij grensoverschrijdende arbeid.

Wat moet je nu doen als grensoverschrijdend werk?

Als je besloten hebt om het avontuur aan te gaan in het buitenland en daar aan het werk wilt gaan, doe je er verstandig aan om te checken of  Nederland een belastingverdrag heeft gesloten met het land waarin je gaat werken. Dit zijn niet de leukste projecte om uit te zoeken maar wel zeer belangrijk want anders ben je dief van je eigen portefeuille. Is er een verdrag tussen de twee landen? Dan is vaak het werkland het land dat mag heffen over de inkomsten die jij verkrijgt.

Uitzonderingen:

Natuurlijk zijn hier weer uitzonderingen op. Hoe kom je achter die uitzonderingen? Guess what? Door het verdrag te lezen. Er zijn situaties denkbaar dat het woonland mag heffen. De volgende voorwaarden zijn dan van kracht:

  • De 183 dagen-regel. De werknemer verblijft binnen een bepaalde periode niet langer dan 183 dagen in het werkland. Niet alleen je werkdagen tellen maar alle dagen dat je bent verbleven in het land.
  • Het bedrijf die de loon betaalt is niet gevestigd in het werkland. Het bedrijf keert de loon ook niet uit door (of namens) een werkgever in het werkland.  
  • Het loon komt niet ten laste van de winst van een vaste inrichting van de werkgever in het werkland, bijvoorbeeld een filiaal, of van een vast middelpunt van de werkgever in het werkland, bijvoorbeeld een verkooppunt van een fabrikant.

Dit zijn vrij simpele regels en makkelijk te checken. Zijn alle drie de bovenstaande regels van kracht, dan kan men gebruik maken van het feit dat het woonland mag heffen. Dus keep in mind de 183 dagen regeling. Het is aan jou om te bewijzen dat aan alle drie de voorwaarden wordt voldaan. Het is dus jouw verantwoordelijkheid en denk hier niet te licht over want de belastingdienst doet hier regelmatig een check.  

Uitzondering op uitzondering

De regering zou de regering niet zijn als hier ook weer een uitzondering geldt, namelijk;

Er geldt een uitzonderingsregel voor de volgende personen; bestuurders en commissarissen, piloten, stewardessen en mensen die in de transport werken, hoogleraren en docenten, ambtenaren en studenten, pensioengerechtigden.

Val jij in een van deze beroepen en heb je ooit gebruik gemaakt van deze regeling, dan ben ik erg benieuwd hoe dit in zijn werking is gegaan! Want tot hier gaat mijn kennis.

Succes!

Ik hoop dat er iets meer duidelijkheid is geschetst waar je belasting moet gaan betalen en waar deze af te dragen. Heb je nog vragen of onduidelijkheden, let me know!

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen officieel advies en louter informatief en educatief bedoeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*