Als Digital Nomad wonen en werken in het buitenland? Regel dit van te voren

Dat ik iemand ben die altijd alles goed heeft geregeld, wil ik niet per se zeggen. Maar een paar dagen voor vertrek, kan ik toch wel mededelen dat ik alles heb gedaan om zonder zorgen naar Malawi te vertrekken. Een half jaar geleden is dit plan geboren. Nu, zes maanden later, drink ik een goed glas rode wijn om te vieren dat ik -zonder stress- over twee dagen in het vliegtuig zit.

Voor het eerst in mijn leven ga ik erachter komen hoe het is om als Digital Nomad te werken. Nog steeds twijfel ik over een aantal dingen: “ga ik het financieel wel halen? Krijg ik een visum? En dan het internet, hoe los ik het op als er een (te) slechte internetverbinding is of stroomuitval? Dat laatste schijnt nog wel eens met regelmaat te gebeuren in Malawi. Maar toch ga ik met een goed gevoel weg.. Dit zijn de stappen die ik afgelopen half jaar gemaakt heb om hier vandaag met een goed gevoel uit te kijken naar de periode die komen gaat

Hoeveel geld wil/kan ik sparen? Hoeveel uren wil ik freelancen en hoe leer ik de cultuur goed kennen? Door deze vragen te beantwoorden, heb ik een beter beeld gekregen van wat voor reis ik eigenlijk wil gaan maken.

Op wat voor manier ga je wonen en werken in het buitenland?

Er zijn veel verschillende manieren om je Digital Nomad leven vorm te geven. Ik heb mijzelf een paar vragen gesteld: “Hoeveel geld wil/kan ik sparen? Hoeveel uren wil ik freelance? En welke cultuur wil ik beter leren kennen?”  Door deze vragen te beantwoorden, heb ik een beter beeld gekregen van wat voor reis ik wil gaan maken. Mijn doel is niet om oneindig weg te blijven, maar om te kunnen werken op een plek die ik tof vind, in een land wat voor mij totaal anders is dan ik gewend ben.

Culturen ontdekken en -zonder al te veel geldstress- kunnen freelancen hebben mij uiteindelijk bij een plek gebracht waar ik mag werken in ruil voor kost en inwoning. Dit bespaart mij een hoop geld en het is een manier om een land en cultuur op een laagdrempelige manier te leren kennen.

De plek waar ik ga wonen en werken is een Lodge tegen Lake Malawi aan. In ruil voor mijn diensten als communicatiemedewerker, krijg ik gratis accomodatie. Daar ga ik de eerste maanden blijven, om vervolgens door te reizen naar ik weet nog niet waar. Voor mij is dit dus een perfecte manier waarmee ik én geld bespaar, én de cultuur beter leer kennen, én ik nog steeds de opdrachten kan blijven doen voor mijn Nederlandse opdrachtgevers.

Lijkt dit jou ook een goede manier om te beginnen? Ik vond deze spot via www.workaway.com. Hier staan allerlei plekken waar je tegen kost en inwoning kunt wonen en werken in het buitenland!

Afspraken opdrachtgevers

Voordat ik vertrok heb ik aan mijn opdrachtgevers duidelijk gemaakt wat mijn reisplannen zijn en dat mijn doel daarbij is om de opdrachten te kunnen blijven uitvoeren, alleen dan vanaf een andere plek. In dat gesprek hebben we elkaars verwachtingen (positief en negatief) uitgesproken.  Een voorbeeld is dat ik kon voorspellen dat het internet in Malawi niet al te best zal zijn. Daarom heb ik vooraf in Nederland onderzoek gedaan naar hoe ik dit probleem kan omzeilen. Een dongel was een simpele oplossing: een USB-stick waar je internet op kan zetten. Daarmee kan ik nu bijna overal werken.

Ga je naar een land waar het internet mogelijk slecht is? Overweeg een dongel!

Reisverzekering

Een goede verzekering is verstandig, niet alleen voor Digital Nomads, maar voor iedereen die lang weggaat. Je Nederlandse reis- en zorgverzekering vergoed namelijk niet alles als je voor een langere tijd weg bent. Mocht je onverhoopt met spoed terug naar Nederland moeten, dan kan je je hiervoor verzekeren.

Ons huis verhuren

We hebben mensen gevonden die ons huis willen huren. Onze spullen hebben we allemaal in een opslag gestald. Er bestaan verschillende websites waarop je gemakkelijk een huurovereenkomst kan maken. Het afsluiten van zo’n overeenkomst is niet alleen handig om een betaal/verhuur belofte naar elkaar vast te leggen, maar ook om de kleine dingen te regelen: wat doe je met gas/water/licht, waar is die persoon verantwoordelijk voor (misschien een nieuwe huurder als diegene eerder weg gaat), hoe lang duurt de huur, wat als er iets stuk gaat, huurverhoging mocht er meer energie gebruikt worden dan voorheen, en ga zo maar door. Bedenk wel dat huurders veel rechten hebben en je mensen niet zomaar op straat kan zetten.

Organiseer verder een supertof afscheidsfeest, koop een goeie reistas, een schrijfblokje, zorg voor een goede fotocamera en jij bent klaar om te gaan!

Check-list voor iedereen die lang weggaat:

  • Houd je van last-minut? Boek dan je vliegtickets 6 weken voor vertrek op een dinsdag na 15:00. Daarna worden ze vaak duurder. Zoek ze met incognito aangevinkt in je browser zodat je zoekgeschiedenis er niet voor zorgt dat er duurdere tickets worden aangeboden.
  • Check Digital Nomad website nomadlist.com om te kijken welke plaatsen worden aangeraden door andere Digital Nomads. Aspecten als prijs van housing en kwaliteit van internet worden hier vergeleken.
  • Check de website FourSquare voor alle wifi-spots van jouw bestemming. Mensen posten hier de wachtwoorden zodat je niet iets hoeft te betalen. (Doe dit niet altijd, een service is namelijk ook iets waard)
  • Vergeet je bankpas niet op ‘buiten europa’ te zetten.
  • Schaf een dongel aan zodat je altijd wifi hebt.
  • Denk aan een digital ereldstekker voor je laptop, camera’s en telefoon.

 

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*