Hoe persoonlijke ontwikkeling klanten aantrekt (7 tips)
24 november 2021 
6 min. leestijd

Hoe persoonlijke ontwikkeling klanten aantrekt (7 tips)

Deze gastblog is geschreven door Renee Westerbaan. Ze is spiritueel businesscoach wat betekent dat ze ondernemers begeleid in hun persoonlijke ontwikkeling, om op die manier een sterker bedrijf neer te zetten. Benieuwd hoe ze dat doet? Bekijk dan eens haar Youtube-kanaal.


Ondernemen is geen rocket science. Met de juiste strategie en acties haal je met gemak een leuke omzet per maand binnen. Dat is dan ook waar de meeste ondernemers zich volledig op focussen. Jij weet alleen dat het lastige gedeelte van het ondernemerschap je eigen persoonlijke reis is.

Hoe lastig is het bijvoorbeeld om je prijs te verhogen? Hoe vaak komt de gedachte langs of je volgende maand wel genoeg klanten binnenhaalt? Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat een succesvolle onderneming valt of staat met een flinke dosis zelfvertrouwen en geloof in jezelf.

Ik geef je in deze blog zeven tips om te ondernemen én je persoonlijk te ontwikkelen.

Tip 1. Weet wie je bent, wat je kan en wat je wil

Deze tip lijkt een open deur, echter verrast het me hoeveel ondernemers hier geen antwoord op kunnen geven. Zij hebben een onderneming die lijnrecht tegenover hun talenten staat. En dat veel ondernemers niets met hun talenten doen is te verklaren, want ons brein is geprogrammeerd om te focussen op de kennis die we hebben opgedaan tijdens onze studie en keuzes te maken in je onderneming op basis van waar ‘markt’ voor is.

In ons schoolsysteem hebben we voornamelijk geleerd wat we moeten weten en zelfkennis en persoonlijke ontwikkeling is een onderwerp dat de laatste jaren pas in opkomst is. Door jezelf vanuit de kern te leren kennen en te weten wie je bent onder jouw geprogrammeerde brein, zorg je ervoor dat je zelfvertrouwen groeit en weerbaar wordt voor wat je omgeving vindt. Let er bijvoorbeeld op waar jij energie van krijgt en hoe jij je van nature gedraagt in groepen.

 

Tip 2. Besef dat het ondernemerschap een ‘mental game’ is

De meeste ondernemers zijn ondernemer geworden omdat zij mentale en financiële vrijheid wilden ervaren. We hopen dan ook als we omzet X per maand binnen hebben, dat dan de mentale rust toe zal treden. Je blijft echter nieuwe uitdagingen tegenkomen. Door je bewust te worden van de mentale uitdaging die je op dit moment mag overwinnen, zorg je ervoor dat je de groei van je onderneming mentaal kan dragen en niet ondergesneeuwd wordt.

Het ondernemerschap vergelijk ik dan ook altijd met een computerspel. Iedere keer als je een uitdaging overwonnen hebt (lees: mentale les) – zoals omgaan met een lege agenda, omgaan met negatieve feedback, omgaan met een volle agenda, wanbetalers, etc. – ben je in staat om naar het volgende level te gaan.

Tip 3. Weet vanuit een dieper niveau waarom je doet wat je doet

We focussen ons vaak op de bedrijfsmissie die we hebben en dat is een afgeleide van een dieper liggende persoonlijke missie die je hebt. Vraag je dus af waarom jij werkelijk doet wat je doet, vanuit je hart. We zijn ondernemer geworden om anderen te helpen, alleen als ons brein om de hoek komt kijken zijn we veelal gericht op onze omzet binnen halen. Waarom wil jij zo graag mensen helpen? Welk effect heeft jouw product of dienst op de lange termijn op jouw ideale klant?

Weet je (nog) niet goed wat jouw missie is? Meld je dan snel aan voor The Purpose Project. Daarin gaan Alex Malone en Ingèr Vierhout (o.a. bekend uit de Hellweek from Home) samen met jou op zoek naar je missie, jouw purpose. The Purpose Project start op 29 november!

“Ik ben er daarom van overtuigd dat een succesvolle onderneming valt of staat met een flinke dosis zelfvertrouwen en geloof in jezelf.”

Tip 4. Doe werk dat jou persoonlijk moeiteloos afgaat

Om een magneet te worden voor klanten dien je niet zomaar klanten te hebben, maar fans, ambassadeurs. Dat kan je alleen bereiken wanneer je in je volle energie de meeste waarde levert aan klanten waar jij ook heel blij van wordt. Als het je veel moeite kost om je werkzaamheden uit te voeren, vraag je dan af waar het aan ligt en welke werkzaamheden je kan uitbesteden. Er zijn altijd werkzaamheden die minder leuk zijn, alleen daar heb je veel meer energie voor op het moment dat je het grootste gedeelte van je tijd datgene doet wat je moeiteloos afgaat.

Tip 5. Besef dat in de rust de versnelling komt

We zijn als ondernemers geneigd om veel uren te steken in onze onderneming. Veel ondernemers voelen zich schuldig wanneer ze rust pakken en verwachten dat hoe meer acties je uitvoert, hoe meer resultaat ontstaat. Het tegendeel is echter waar. Wanneer jij persoonlijke rust pakt en hiermee mentaal afstand neemt van je onderneming, krijgt je brein ruimte om ingevingen toe te laten. Dat te gekke nieuwe creatieve project waar je al weken op broedt, wordt in een keer glashelder omdat het idee je ‘te binnen schiet’.

Als je niets uit je vingers krijgt, besef dan dat het een signaal is van je lichaam om rust te pakken om vervolgens weer te kunnen versnellen.

Tip 6. De juiste strategie

Ondernemen is geen rocket science. Met de juiste strategie en acties haal je met gemak een leuke omzet per maand binnen. Dat is dan ook waar de meeste ondernemers zich volledig op focussen.

Jij weet – net als ik – dat het lastige gedeelte van het ondernemerschap je eigen persoonlijke reis is. Hoe lastig is het bijvoorbeeld om je prijs te verhogen? Hoe vaak komt de gedachte langs of je volgende maand wel genoeg klanten binnenhaalt? Ik ben er daarom van overtuigd dat een succesvolle onderneming valt of staat met een flinke dosis zelfvertrouwen en geloof in jezelf.

Ben je op zoek naar meer focus, energie en inspiratie om jouw strategie goed neer te zetten? Kickstart dan je maand eens met een van onze Hell YEAH Dagen. Een dag in het ritme van de Hellweek from Home met een sportsessie, kennissessie, werkblokken en een dagafsluiting, laat jou ervaren wat je allemaal kunt bereiken als je de beste versie van jezelf bent. 

Tip 7. Sales funnel

Toen ik mijn onderneming startte was ik vooral gefocust op welke acties ik kon uitvoeren om klanten binnen te halen. Op het moment dat ik bij mijn coach in het groepsprogramma stapte om een strategische basis te leggen en mijn diensten te verkopen, viel het me op dat bij de ene ondernemer deze zogenaamde sales funnel direct z’n vruchten afwierp en bij de andere ondernemer helemaal niet. Dat bracht me tot een inzicht: Je kan alles weten van marketing en sales. Maar, als je niet in staat bent om het uit te voeren dan gaat het je niets opleveren.

Sinds dit inzicht is het mijn missie om ondernemers te helpen vanuit zelfvertrouwen – oftewel een flinke dosis zelfkennis, een heldere missie en een nieuwe denkwijze klanten aan te laten trekken.

Anderen lazen ook:

Tijd voor de eindsprint van 2021 - Zo haal ook jij je doelen dit jaar

Wil jij je productiviteit verhogen? 12 tips die je iedere dag kunt toepassen

Leer leven volgens jouw ritme en haal zo meer uit je dagen

 


Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down