7 stappen richting remote werken
04 mei 2020 
5 min. leestijd

7 stappen richting remote werken

Nadat Jimmy’s relatie van ruim zeven en een halfjaar, in 2017 strandde, besloot hij op vakantie te gaan naar Indonesië. Vanaf het eerste moment dat hij op het strand was en een ijsje kocht bij een lokale strandtent, vroeg hij zichzelf af: wat doe ik eigenlijk nog in Nederland? Tijdens die weken op Bali kwam hij met mensen in contact, die werken en reizen combineren. Iets waar Jimmy zelf nooit van had gehoord. Toen wist hij het meteen: dit wil ik ook!   

Van loondienst naar remote werken in 7 stappen    

Onderzoek

Onderzoek is de basis, zonder onderzoek geef ik een nieuw doel weinig kans van slagen. Wat maakt dat je remote wil gaan werken? Welke regels heeft je werkgever hier al over opgeschreven? Wat is jouw definitie van remote werken? Wees kritisch op jezelf en bepaal of je werkgever het vertrouwen in je heeft om je remote te laten werken. Zoek daarnaast voorbeelden van andere personen die dezelfde stappen hebben doorlopen en kom met ze in contact. Het mooiste is als je een voorbeeld hebt van iemand uit hetzelfde werkveld komt! 

Mindset

Je mindset is jouw kompas. Het bepaalt waar je richting aan geeft en die richting bepaalt onze resultaten. Om je doel te bereiken heb je mentale kracht nodig. Hoe graag wil je remote werken en hoever ben je bereid te gaan? Durf je bijvoorbeeld je baan op het spel te zetten als je werkgever niet bereid is om je remote te laten werken? Visualiseer het doel en werk ernaartoe! Schrijf je gedachten en doelen op en je zult zien dat je de 1e stappen zet naar een remote leven.

Praat er met anderen over

Je hebt voor jezelf de keuze gemaakt dat je remote gaat werken. Je hebt je mindset goed duidelijk, dan is het nu tijd om je doelen te delen met vrienden, collega’s of familieleden. Grote kans dat je enkele kritische vragen krijgt waar je zelf nog niet over na hebt gedacht, zoals: “waar verblijf je als je even in Nederland wil zijn?”. Door het doel te delen met naasten, verplicht jij jezelf om door te gaan. Nu wordt je plan pas echt serieus!

Voorbereidingsgesprek met werkgever

Voordat je het gesprek aangaat met je werkgever, is het ontzettend belangrijk om voor jezelf te bepalen wat je wil bereiken. Wat ga je doen als de werkgever aangeeft dat het niet mogelijk is, of dat de invulling op een manier gaat gebeuren waar jij je niet in kan vinden?
Schrijf daarom voor jezelf scenario’s uit en onderzoek welke alternatieven je hebt. Ga je je baan opzeggen en elders starten waar remote werken wel een optie is? Besluit je door te gaan als zelfstandige? Het gesprek met je werkgever zal voorbereid en krachtig overkomen, je laat merken dat remote werken de enige optie is!

Stakeholders

Uiteraard is het logisch om het gesprek met je manager aan te gaan, maar is hij ook degene die mag beslissen? Om te zorgen dat je niet van 1 persoon afhankelijk bent, is het goed om beslissers in de organisatie in kaart te brengen. Wie is waar verantwoordelijk voor? Kijk daarbij naar projecten die binnen de organisatie worden uitgevoerd, wellicht past je idee van remote werken daarbij. Breng de voordelen, maar ook de nadelen goed in beeld: wat gaat dit betekenen voor hem en de organisatie?

Het gesprek met je werkgever

Remote werken, je wilt het en je gaat het doen! Doordat je bovenstaande punten hebt uitgeschreven ben je goed voorbereid op het gesprek met je werkgever. Je enthousiasme en zelfvertrouwen blaakt van alle kanten, hier zit iemand die het gaat doen! Durf daarbij ook aan te geven dat je bereid bent de organisatie te verlaten, mocht het niet lukken.
Vraag na het gesprek wat de vervolgstappen zijn, met wie wordt het besproken en wat is het advies voor jou? Stel uiteindelijk de vraag: ‘wanneer kan ik een reactie verwachten?’ 

“Decide what kind of life you really want… and then say no to everything that isn’t that!”

Wacht niet af

Het is verleidelijk om achterover te hangen en te kijken hoe het voorstel zich binnen de organisatie ontwikkelt. Vergeet echter niet dat het JOUW voorstel is en JOUW doel. Mocht je werkgever niet met een voorstel komen, kom dan zelf met een voorstel. Mijn advies is om niet direct in het 1e gesprek met een voorstel te komen over hoe het remote werken eruit moet komen te zien. Laat je werkgever daar zelf over nadenken, maar blijf wel dicht op je plan zitten!

Terugkoppeling

GO:

Voordat je het gaat vieren is het goed om te kijken naar de invulling. Krijg je inderdaad de vrijheid om remote te werken zoals je vooraf ook hebt bepaald of moet je concessies doen. Zorg dat de afspraken goed vastgelegd en ondertekend zijn. Organisaties veranderen nog wel eens van koers, dus het zou zonde zijn als je dit vooraf niet hebt vastgelegd. Bepaal ook de startdatum en op welke manier het onder collega’s wordt gecommuniceerd.

NO-GO:

Die kans is aanwezig en dat wist je. Opgeven ga je niet doen, je schakelt door naar nieuwe mogelijkheden! Inventariseer de reden van afwijzing. Welke punten hebben de doorslag gegeven om het uiteindelijk niet te doen? Focus niet alleen op negatieve punten, maar vraag ook naar positieve punten. Kijk naar degene die de beslissing heeft gemaakt en probeer door het inzetten van stakeholders de beslissing te beïnvloeden.
Is het daarna nog steeds een NO-GO, dan kan je altijd nog naar de CEO of directeur stappen.

Succes met het najagen van je dromen!

 

 

Anderen lazen ook:

Als digital nomad verhuizen naar het buitenland regel dit van te voren

Van dromen naar doelen naar daadwerkelijk een remote business mijn digital nomad stappenplan

Op workation naar Marrakech ontmoet jouw businesscoach David

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down