Hoe betaal je de Digital Nomad lifestyle? 7 Financiële tips waar jij mee aan de slag kunt gaan

Zes weken werken vanuit Thailand, een maandje op Bali en nog eens vijf weken in Costa Rica. Soms kan het lijken alsof locatie-onafhankelijk werken een grote kostenpost is. Werken vanuit het buitenland klinkt top, maar hoe betaal je de Digital Nomad lifestyle? Dankzij onderstaande tips hoef je geen miljonair te zijn om een groot deel van het jaar vanuit het buitenland te werken!

1. Startkapitaal / kleine buffer

Beginnen als Digital Nomad is niet zo heel anders dan beginnen als ondernemer. Bij allebei is het goed als je ervoor zorgt dat je geld hebt gereserveerd om het een paar maanden uit te zingen. Zo weet je dat je altijd genoeg geld hebt om je rekeningen te betalen. Sommige mensen adviseren een buffer voor een jaar, maar hoe groter het bedrag, hoe minder noodzaak je hebt om echt te gaan knallen. Een beetje druk op de ketel is in dit geval best een goed idee!

2. Minimaliseer je kosten thuis

Als je de vaste lasten laag houdt, heb je niet veel geld nodig om je rekeningen te betalen. Oftewel, minimaliseer je kosten thuis. Wie fulltime Digital Nomad wordt, kan zijn of haar huis opzeggen en daarmee gigantisch veel geld besparen. Wil je je huis niet opzeggen? Kijk dan of je het kunt (onder)verhuren waardoor je er zelf financieel iets uit kan halen. Er zijn mensen die kunnen leven dankzij de opbrengst van de huur van hun huis. Sportabonnementen en andere dure ongein zeg je natuurlijk op.

3. Kies goedkope bestemmingen

Waar je in Nederland al snel 2.000 euro wilt verdienen om een beetje leuk te kunnen leven, kan je in landen als Thailand en Indonesië met 1.000 euro per maand al prima uit de voeten. Thuis blijven is letterlijk duurder! Mits je geen dubbele lasten hebt natuurlijk, zie punt 2: het minimaliseren van je kosten. Het idee van Digital Nomad zijn is – voor veel mensen – dat je heerlijk kunt leven in goedkope warme landen, terwijl je van een Nederlands hoog inkomen geniet. Klinkt goed toch? Check daarom NomadList om te kijken hoe hoog de kosten van levensonderhoud zijn in jouw favo land.

4. Een goed uurtarief

Dit geldt voor alle ondernemers en dus ook voor Digital Nomads: hanteer een goed uurtarief. Neem jezelf serieus en vraag wat je waard bent. Dat je lage kosten hebt, is geen reden om de klant maar de helft van een normaal tarief te vragen. Jij wilt juist profiteren van jouw keuze om vanuit het buitenland te werken!

Heb je geen idee waar jouw uurtarief ligt? Kijk dan eens naar rekenvoorbeelden die je hierbij helpen. Zo helpt het ondernemersplein je om gemakkelijk een idee te krijgen over jouw vraagprijs.

5. Leef niet alsof je op vakantie bent

Hier gaan veel mensen vaak de fout in: ze zien werken vanuit het buitenland als vakantie, en zitten vervolgens iedere avond aan de dure cocktails. Hartstikke leuk als je maar drie weken per jaar aan het strand zit. Wie van reizen zijn dagelijks leven maakt, zal zijn uitgavenpatroon op reis daaraan moeten aanpassen.

Zorg voor een uitgavenpatroon dat goed vol te houden is. Anders is je Digital Nomad lifestyle niet duurzaam. Maak bijvoorbeeld een inschatting van je inkomsten voor komende maand, en bereken aan de hand daarvan wat reëel is om elke dag uit te geven. In veel landen wordt het heel prijzig als je iedere dag buiten de deur eet, zelfs in de goedkopere landen. Je zult dus gewoon eens moeten koken en jezelf uitdagen om het gekke eten wat je soms tegenkomt, om te toveren tot een waar eetfestijn. Hartstikke leuk en lekker!

6. Ruil eens wat

Handig voor de bloggers en Instagrammers onder ons: ruil eens wat content voor een gratis overnachting of excursie. Zo kun je geld besparen op reis. Of wie weet kun je die toffe co-working space helpen met hun social media, in ruil voor een gratis werkplek?

Ook als je geen influencer bent kun je natuurlijk ruilen om kosten te besparen, bijvoorbeeld met andere ondernemers. Jij nieuwe foto’s voor op je website, zij een nieuw logo? Zo heb ik eens PR-advies gegeven in ruil voor een coachingsgesprek. en als blogger slaap ik natuurlijk wel eens ergens kosteloos in ruil voor exposure! Zo heb ik ooit PR-advies gegeven in ruil voor een coachingsgesprek. Als blogger slaap ik soms ergens kosteloos in ruil voor exposure.

7. Monetize je Digital Nomad ervaring

Met bovenstaande tips kun je als het goed is wel even vooruit als Digital Nomad. Ben je al even bezig? Dan heb je waarschijnlijk heel wat tips en ervaringen om te delen. Deze kennis kun je inzetten om anderen verder te helpen om ook locatie-onafhankelijk te gaan werken, en er zo een fijn extraatje aan te verdienen. Organiseer bijvoorbeeld een workshop over Digital Nomad worden of creëer een online cursus. Zo lanceer ik in december vanaf Bali mijn eerste Digital Nomad Instagram Course, na al zeven De Reislustige Freelancer-events te hebben georganiseerd in Nederland.

Vragen over geld verdienen en geld besparen als Digital Nomad? Laat het me weten! info@suusjehq.nl

 

Wil jij de stap zetten naar een remote leven… Lees dan ook de blog: Als Digital Nomad wonen en werken in het buitenland? Regel dit van te voren. 

 

 

Total
10
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*