De 5 meest voorkomende twijfels over ondernemerschap en hoe ze uit de lucht te halen

Twee jaar na mijn verhuizing naar Ierland sprong ik in het diepe. Ik nam ontslag, liet alle zekerheden achter me en begon mijn carrière als zelfstandig ondernemer. Een reis die me iedere week weer de mogelijkheid gaf om iets nieuws te ontdekken. Een reis waar ik nog steeds iedere dag van leer. De sprong in het diepe, die is het meer dan waard. Maar hoe hard je dit ook tegen jezelf zegt, en hoe erg je ook toe bent aan dat stukje vrijheid dat ondernemerschap je geeft; angst en twijfel komen altijd naar de voorgrond.

Hoewel een leven als Digital Nomad niet altijd hoeft te betekenen dat je als zelfstandige werkt, richt ik mij in dit artikel wel voornamelijk op deze groep mensen. Zij, die graag hun eigen business op willen zetten om op die manier locatie onafhankelijk te kunnen werken.

We vertrouwen graag op een groter geheel, maar soms neemt dat stemmetje in ons hoofd de controle toch over. Wat als je faalt, wat als je niet genoeg klanten krijgt, wat als je niet genoeg geld verdiend en je huur niet meer kan betalen?! En dan werk ik ook nog vanuit Ierland. Wat als, wat als… We willen feiten, zekerheden – en het liefste zwart op wit. En hoewel we deze misschien nooit krijgen, kan een goede voorbereiding veel onzekerheden uit de lucht halen.

Ik deel mijn geleerde lessen dan ook met alle liefde, en ik hoop dat dat stemmetje in jouw hoofd hierdoor de antwoorden vindt die het zoekt.

1. Hoe krijg ik genoeg klanten?

Ik zou je graag willen zeggen dat al je wensen waarheid worden, en dat is ook zeker zo – maar alleen wanneer je hier ook echt hard voor werkt. Ik geloof niet in geluk, en ik weet, en voel, dat iedere opdrachtgever die ik binnen heb kunnen ‘slepen’, het resultaat is van hard werk en tonnen commitment. De belangrijkste tip die ik dan ook kan geven is: 

Begin met het bouwen van je klantenbestand, voordat je de sprong naar zelfstandig ondernemen maakt.

 

Wanneer je al enkele klanten (of opdrachtgevers) hebt, is het makkelijker om dat stemmetje in je hoofd gerust te stellen. Daarnaast geeft het je de ideale mogelijkheid om je portfolio op te bouwen, en je netwerk uit te breiden. Hoe meer je werkt, hoe meer klanten je krijgt.

2. Wat als ik niet genoeg verdien?

Zolang jij blijft werken aan datgene waar je gelukkig van wordt (en dan gaat het niet over biertjes drinken in de kroeg, maar het werken aan je onderneming), komt dat inkomen vanzelf. Heb je even geen betaalde klanten op de to-do list staan? Ga dan vrijwillig aan de slag. Zolang jij jezelf in die enthousiaste, gepassioneerde en hardwerkende vibe bevindt, komen de betaalde opdrachten ook weer voorbij. Bouw een klein spaarpotje op voordat je jezelf fulltime aan je ondernemerschap wijdt. Genoeg om een maand mee rond te komen mochten er even geen verdiensten zijn.

Zolang jij jezelf in die enthousiaste, gepassioneerde en hardwerkende vibe bevindt, komen de betaalde opdrachten ook weer voorbij.

Het gevoel van zekerheid dat dit spaarpotje je geeft, zorgt voor een goed gevoel en geeft je zelfvertrouwen. Het verminderd stress, en geeft je energie om positieve dingen aan te trekken en tijd vrij te maken voor vrijwillige klussen of andere gratis activiteiten die je uiteindelijk weer meer verdiensten opleveren.

3. Ik durf het niet

Een beginnend portfolio dat continu uitgebreid wordt en een spaarpotje om op terug te vallen, moeten je genoeg zelfvertrouwen geven om de sprong in het diepe te maken. Blijf je onzeker vechten tegen dat stemmetje in je hoofd? Denk dan gewoon:

Als het niet lukt. Kan ik altijd nog terug naar een 9-17 baantje.

Je oude werkgever zal misschien niet staan te springen om je weer aan te nemen, maar er zijn genoeg baantjes te vinden die je zekerheid bieden. Of je nu een baantje in de horeca neemt, of iedere dag bij een callcenter gaat zitten: er is altijd wel iets om op terug te vallen (al dan niet een uitkering). Dit is absoluut niet de basisgedachte waarmee jij jouw onderneming moet runnen, maar wel iets wat je achter de hand kunt houden om dat stemmetje in je hoofd de mond te snoeren.

4. Wat als ook dit werk gaat vervelen?

Iedere job kent zijn ups en downs, ook het zelfstandig ondernemerschap. Soms is alles gewoon even hartstikke shit, werk je aan saaie opdrachten, komt er niet genoeg geld binnen en wil je eigenlijk wel weer gewoon terug naar die fulltime job. Misschien wel één van de belangrijkste adviezen die ik je kan geven is: doe iets waar je gelukkig van wordt. Doe datgene waarvan jij denkt dat het echt jouw ding is.

Want als datgene dat je doet je niet gelukkig maakt, zul je ook nooit de motivatie voelen die je nodig hebt om een onderneming te laten slagen. Begin geen business omdat je geen zin hebt om voor een baas te werken. Je begint je business omdat juist die business, het enige is wat jij kan doen. Hetgeen dat jij simpelweg moet doen om een verschil te maken, om gelukkig te zijn, om de wereld te verbeteren of om je talenten te benutten. Deze passie, deze ambitie, zal uiteindelijk doorslaggevend zijn in het vallen of staan van je ondernemerschap.

5. Maar er zijn er al zoveel als mij

Wanneer jij doet waar jij goed in bent, en waarvan jij heilig geloofd dat het jouw ding is, zul je slagen. Punt. Hoeveel anderen er ook in de wereld zijn die hetzelfde doen als jij. Niemand doet het zoals jou, en dat maakt het verschil.

De wereld is nooit vol. Hoe hoog de concurrentie ook mag zijn, er is ook een plekje voor jou.

Er zijn duizenden geweldige boeken geschreven, maar er is altijd plaats voor een nieuwe topper. Er zijn honderden prachtige websites gemaakt, maar er zijn altijd mensen op zoek naar iets nieuws. En er zijn miljoenen prachtige teksten geschreven, maar niemand schrijft ze zoals jij. Doe voldoende onderzoek en leer van de dingen die jouw concurrenten goed doen. Of je nu tien, of tienduizend concurrenten hebt: leer, ontwikkel en groei.

Twijfel is oké. Ben lief voor jezelf en breng jezelf bij iedere twijfelachtige gedachte en iedere paniekaanval, weer terug in die positieve, happy vibe. Wanneer jij jezelf 100% commit aan jouw ondernemerschap en er volledig in alle energie voor gaat, zul je slagen. Ik durf je dit te zeggen, omdat dit precies datgene is dat ik mezelf vertel. Wanneer ik bang ben, wanneer ik twijfel, wanneer ik angstig de meest verschrikkelijke toekomstperspectieven aan me voorbij laat gaan. Ga ervoor en heb vertrouwen. Dat stemmetje in mijn hoofd, dat is er nog steeds. Maar ik leer iedere dag weer hoe ik dat stemmetje om kan vormen tot iets positiefs. En ook dat, is ondernemerschap.

Leap, and the net will appear.

 

Wil je meer tips over hoe je moet overstappen, dit keer van loondienst naar Digital Nomad? Lees dan de blog van Arthur die je helpt om alle uitdagingen te overwinnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*