5 tips: hoe kom je als freelance tekstschrijver aan opdrachten?

5 tips: hoe kom je als freelance tekstschrijver aan opdrachten?

Je zag het al helemaal voor je toen je besloot je vaste baan op te zeggen: als freelance tekstschrijver zou je dag in dag uit mensen verblijden met jouw woordkunsten. Met je KvK-nummer op zak, ging je vol goede moed het avontuur aan. Maar toen bleven die toffe klussen uit…

Hoe zorg je ervoor dat je als freelancer aan genoeg (leuke) opdrachten komt?

Om meteen maar even heel eerlijk te zijn: ik ben inmiddels iets langer dan een jaar freelance tekstschrijver en heb nog geen moment zonder klussen gezeten. Dat klinkt misschien heel stoer, maar dat komt deels ook omdat ik drie dagen per week in loondienst voor een citymarketingorganisatie werk. Ik heb dus ‘slechts’ twee dagen per week te vullen met freelance schrijfwerk. Gelukkig zit het ook met dat werk wel gebakken. Ik vertel je graag hoe ik aan opdrachten kom.

1. ‘Spread the word’

Ik ben het type dat niet bepaald verlegen is. Op feestjes en partijen heb ik regelmatig het hoogste woord. Stiekem had ik al een paar jaar het idee om te gaan freelancen. Ik durfde het alleen nog niet. Want ja, hoe moest ik de huur dan betalen? En wat als ik ziek zou worden? Wel had ik al heel veel mensen over mijn wilde plannen verteld, terwijl ik nog in loondienst was. Daardoor had ik de mazzel dat mensen in mijn netwerk – nog voordat ik überhaupt een KvK-nummer had – hadden aangegeven dat ze wel interesse hadden om samen te werken. Dus:

Schreeuw van de daken dat je voor jezelf gaat beginnen.

2. Doe sommige dingen vrijwillig

Natuurlijk wil je als freelance tekstschrijver het liefst heel snel zoveel mogelijk geld verdienen, maar zorg dat je slim investeert als dat niet meteen lukt.

Zo besloot ik na mijn bachelor Communicatie (oftewel: drie jaar in de boeken), om een jaar stage te lopen bij twee bedrijven om wat extra praktijkervaring op te doen. Dat werden Mood for Magazines (de uitgeverij van LINDA.) en KRO-NCRV. Ik durf wel te zeggen dat dat in mijn carrière van de afgelopen vijf jaar, de beste stap is geweest. Een paar maanden meedraaien in een enorm succesvol bedrijf vol werknemers waar je iets van kan leren: volgens mij bestaat er weinig leerzamers dan dat. En uiteindelijk levert zo’n stage ook hele waardevolle contacten op. Zo ben ik via collega’s bij LINDA. als freelance (eind)redacteur bij Libelle beland, waar ik inmiddels een klein jaartje werk.

Naast stage lopen kun je natuurlijk ook voor een platform of blad dat je heel erg aanspreekt een keer een blog schrijven. Voor niets, of bijvoorbeeld in ruil voor een leuk product. Bedrijven zijn daar vaak heel erg blij mee. En jij bent weer een mooie publicatie rijker!

3. Zorg dat je werk kunt laten zien

Die publicaties zijn essentieel om aan klussen te komen. Vooral als je net begint met freelancen, is het handig als je bij potentiële klanten kunt pronken met een paar mooie artikelen. Zo hebben ze meteen een indruk van jouw schrijfstijl en mogelijkheden. Vergeet ook niet om op je eigen website te linken naar gepubliceerde artikelen en deel regelmatig een paar stukken waar je trots op bent op LinkedIn.

4. Vraag om aanbevelingen van klanten

Zodra je de eerste paar opdrachtgevers blij hebt gemaakt met mooie teksten, zorg dan dat zij je vervolgens weer aanbevelen. Dat kan natuurlijk door middel van mond-tot-mondreclame (“Mocht je nog andere mensen weten die een goede tekstschrijver nodig hebben?”) of door te vragen of ze een positieve beoordeling op je website willen achterlaten. Formuleer desnoods zelf een duidelijke review en vraag of je hun naam daarbij mag gebruiken. Zo kunnen potentiële nieuwe klanten meteen zien hoe goed jij anderen hebt geholpen.

Publicaties zijn essentieel wil je aan klussen komen.

5. Houd je contacten warm

Ook niet onbelangrijk: houd je contacten warm. Ga een keertje eten met een club oud-collega’s, wip een keer binnen bij je oud-werkgever of drink een keer koffie met de buurvrouw die een eigen bedrijf heeft. Warme contacten kunnen je zomaar weer een nieuwe klus opleveren, al is het in de verre toekomst.

6. Laat zien dat je bestaat

Vergeet tot slot niet dat het belangrijk is om jezelf zoveel mogelijk te laten zien. Dat kan gelukkig volop met gratis mogelijkheden: van Google My Business tot Instagram. Word lid van Facebookgroepen waar dagelijks oproepen voor freelance tekstschrijvers voorbijkomen (en vooral: reageer!) of zorg dat je op belangrijke events genoeg visitekaartjes bij je hebt. Je weet maar nooit wie je tegenkomt!

 

Laat je ons jouw beste tip weten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*