5 financiële tips voor locatie-onafhankelijke ondernemers
25 mei 2020 
4 min. leestijd

5 financiële tips voor locatie-onafhankelijke ondernemers

Suzanne van Duijn (1988) is zelfstandig ondernemer en digital nomad sinds 2016. Met haar PR- en contentbureau Snappr helpt Suzanne wereldse bedrijven aan meer exposure. Op haar blog Vrije Meid deelt ze daarnaast blogs over ondernemen en reizen. 


 

Toen ik voor mezelf begon, was ik vooral bezig met locatie-onafhankelijk worden. Ik had mijn baan opgezegd omdat ik meer vrijheid wilde: vrijheid om te werken waar en wanneer  ik wilde reizen. En dus zocht ik naar klussen waarvoor ik niet naar een klant toe hoefde. Met succes! Al in mijn eerste maand als zelfstandige, vloog ik naar Thailand en Nieuw-Zeeland en werkte daar zes weken als digital nomad. Wil jij ook deze vrijheid ervaren? Zodra je de eerste stappen naar remote werken hebt gezet, komt geld vaak om de hoek kijken. Op wat voor manieren ga jij je inkomen verdienen? Wie niet genoeg verdient, zal namelijk geen echte vrijheid ervaren.

Daarom heb ik vijf tips voor financiële vrijheid voor jou op een rijtje gezet!

Tip 1: vaste klanten

Wat mij vanaf het begin veel zekerheid heeft gegeven, zijn vaste klanten. Dit zijn klanten die elke maand weer iets van je afnemen. Sommige klanten betalen mij iedere maand een vast bedrag voor een x aantal diensten. Andere klanten huren mij elke maand in, maar het factuurbedrag varieert. Dan zijn er nog terugkerende klanten: klanten die niet elke maand iets afnemen, maar mij wel steeds opnieuw weten te vinden. Hierdoor heb ik veel financiële zekerheid. Ik weet voor een groot deel waar ik aan toe ben. De kans dat ik volgende maand opeens nul euro verdien is nihil want ik weet nu al dat klant Y en Z mij inhuren. 

Tip 2: vraag voldoende

Inkoppertje misschien, maar wie niet genoeg geld vraagt zal nooit genoeg verdienen. Tenzij je je kapot werkt en alsnog een hongerloontje ontvangt. Zit je dan, in Thailand. Met zestig uur per week werken en een mager inkomen kan je niet spreken van vrijheid. Dan ben je eerder een digital nomad omdat je simpelweg niet genoeg verdient om rond te kunnen komen in Nederland. Reken dus uit wat je minimaal moet verdienen om goed rond te komen. Vergeet daarbij uiteraard niet wat de waarde is die je toevoegt. Zet eerder te hoog in dan te laag. Je kan altijd nog zakken! 

Tip 3: houd je lasten laag

Goed rondkomen gaat niet alleen over genoeg verdienen, maar ook over niet te veel uitgeven. Houd je vaste lasten bijvoorbeeld laag. Verkoop je auto of verhuur deze. Zeg je huis op of verhuur je woning aan iemand anders. Zet sportabonnementen of magazines die je niet leest meteen stop. Houd ook je hand een beetje op de knip, ook op reis. Als je de digital nomad-lifestyle langer wilt volhouden, moet je het ook als een lifestyle behandelen. Je bent niet op vakantie. Dat betekent dus niet elke dag excursies boeken en cocktails drinken. Op een goedkope bestemming is dit uiteraard beter vol te houden dan op een dure bestemming. 

Tip 4: zorg voor passief inkomen

Dat je van je opdrachtgevers overal mag werken is natuurlijk hartstikke leuk. Maar je wilt niet altijd moeten werken op reis. Daarom adviseer ik iedereen om passieve verdienmodellen te genereren. Sowieso is het handig om meerdere verdienmodellen te hebben. Gaat het met de een slecht, dan heb je de ander nog. Wat betreft passieve verdienmodellen geldt eigenlijk: hoe meer hoe beter. Schrijf dus een e-book, maak een e-course of investeer in vastgoed en ga verhuren. Het fijne aan passief inkomen is dat je er relatief weinig omkijken meer naar hebt, en je er toch geld aan verdient. 

Tip 5: zorg voor een vangnet

Eigenlijk geldt dit voor alle ondernemers, maar zeker voor vogelvrije ondernemers. Zorg voor een vangnet. Je wilt altijd een ticket kunnen boeken als je opeens reisdrang hebt, of juist graag naar huis wilt. Je wilt rond kunnen komen als er onverwachts een klant wegvalt, of als je plots onvoorziene uitgaven hebt. Een financiële buffer is een vereiste. Houd ten minste twee á drie maanden een salaris apart, zodat je in ieder geval die periode kunt overbruggen. Daarnaast is een arbeidsongeschiktheidsverzekering aan te raden. Of een alternatief: ik ben aangesloten bij een soort broodfonds. Vergeet ook je pensioen niet. Zelf heb ik gekozen voor beleggen, omdat dit op lange termijn altijd slim is en ik hierdoor ook niet in de verleiding kom het geld terug te boeken. 

“Alles dat werkelijk groots en inspirerend is, is gecreëerd door een individu dat kon werken in vrijheid.” Albert Einstein

Ik voel me pas echt vrij als ik financieel ook vrij ben. Daarmee bedoel ik niet dat ik niet meer hoef te werken, maar dat ik erop kan vertrouwen dat ik elke maand rond kan komen (zonder me over de kop te werken). Dat terwijl ik bouw aan passief inkomen en vermogen voor de toekomst. Ik ben benieuwd hoe dit voor jou is! 

Meer tips?

Suzanne van Duijn (@vrijemeid) schreef het boek Work Hard, Travel Harder over werken en reizen als digital nomad. Met praktische tips, eerlijke verhalen, inspirerende interviews en heerlijke destination-guides laat Suzanne zien hoe het echt is om locatie-onafhankelijk te gaan werken, hoe je productief kunt zijn vanuit het buitenland en reizen en ondernemen kunt combineren. Because life is short and the world is wide! Je koopt het boek op hier

Anderen lazen ook:

Uitschrijven uit Nederland, het verhaal van Esther Jacobs

Hoe intuïtief leven je leert een betere remote werker te worden tips

Waarin gaat een workation mijn onderneming helpen

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down