16 goede ochtendroutine tips voor een productieve dag
01 september 2020 
13 min. leestijd

16 goede ochtendroutine tips voor een productieve dag

Een goede ochtendroutine maakt het verschil tussen leven en geleefd worden. Je kan ermee je productiviteit verhogen, maar dan moet je wel weten hoe je je ochtendroutine kan beheersen. Toch? Je wilt natuurlijk de dag fris en goed starten. Uit eigen ervaring durf ik wel te zeggen dat een ochtendroutine enorm helpt om een productieve dag te creëren, want de verleiding om je af te laten leiden door je smartphone ligt anders al snel op de loer. Herkenbaar?

Voordat je het weet ga je op de automatische piloot van start zodra je wakker bent. Zonder dat je er echt bij stilstaat open je Instagram, check je je mailbox en lees je nog eventjes wat nieuwtjes. Gelukkig kan je met een goede ochtendroutine hier verandering in aanbrengen om de touwtjes in handen te nemen en te houden! Wat blijkt? Een goede ochtendroutine zorgt er vervolgens voor dat je meer gedaan krijgt op een dag. 

Laat je in deze blog inspireren hoe je voor jezelf een goede ochtendroutine kan creëren voor een productieve dag. Zodat je je niet langer laat meeslepen door social media of je mailbox! Ervaar het verschil als je bewust je dag start met specifieke gewoontes, die goed zijn voor je mentale, spirituele en fysieke ontwikkeling. 

Alles over een goede ochtendroutine 

In de ochtend zit het verborgen goud. Om écht meer uit je ochtenduren te halen, ga je in dit artikel ontdekken: 

De grootste voordelen van een ochtendroutine 

Kort gezegd kan je met een ochtendroutine zorgen voor de beste start van je dag. Met ochtendrituelen word je stap voor stap fitter, energieker, gelukkiger en succesvoller. Waarom? Je begint je dag met datgene wat voor jou écht belangrijk is, nog voordat je aan het werk gaat. 

“Hoe meer ontspanning je ervaart tijdens het opstaan, des te minder gehaast je bent overdag.” 

Hopelijk ben je vastberaden om een fijne ochtendroutine voor jezelf te ontwikkelen. Twijfel je nog over het effect? Lees dan even onderstaande voordelen: 

   • Met een ochtendroutine start je dag in rust in plaats van dat je direct van alles moet van jezelf. Het staat vooral in het teken van zelfzorg en om meer in verbinding te leven met jezelf. 
   • Je neemt meer tijd voor jezelf om aan je eigen persoonlijke ontwikkeling en doelen te werken. 
   • Het verhoogt je focus, creativiteit en helderheid omdat je even stilstaat bij wat je intentie is voor je dag. 
   • Je productiviteit gaat omhoog en je kan je prioriteiten scherp in het oog houden. 
   • Je traint vastberaden je discipline om met meer energie en minder stress je dag te beginnen.

Geef het een kans en probeer het een aantal dagen uit. Je leven wordt er een stuk leuker van, omdat je langzamerhand gaat opmerken wat het mentaal en fysiek met je doet. De kans op een productieve dag is direct groter! 

Hoe je een goede ochtendroutine kan creëren met een avondritueel 

Om met een ochtendroutine meer gedaan te krijgen op een dag en meer voldoening te ervaren, is het essentieel dat je ‘s avonds vóór het slapen met een rustig gevoel naar bed gaat. 

“Een goede nachtrust hangt vooral af van de kwaliteit van je slaap, de hoeveelheid slaapuren is minder belangrijk voor een goede nachtrust.” 

Om rust in mijn hoofd te creëren en mij zorgvuldig voor te bereiden op mijn ochtendroutine sluit ik mijn dagen af met journaling inclusief zelfreflectie. In een notitieboekje schrijf ik voor mijzelf op: 

   • Wat mijn grootste overwinningen zijn van de dag waar ik met trots en voldoening op terugblik. 
   • Wat mij bezighoudt in gedachten en hoe ik me voel, dus ik noteer ook welke emoties bepaalde situaties met zich meebrengen.
   • Waar ik dankbaar voor ben geweest tijdens de dag, zodat ik met een positief gevoel de dag afsluit.

En ik bepaal wat mijn drie belangrijkste doelen zijn voor de volgende dag, zodat ik direct al de volgende ochtend weet waar ik mijn tijd, aandacht en energie aan wil besteden.

Mijn eigen ochtendroutine 

Een goede ochtendroutine voor jezelf is niets anders dan een opeenstapeling van kleine gewoontes die samen een grote impact hebben op hoe je je dag start. Ter inspiratie deel ik hieronder mijn rituelen om gelijk voldoening uit mijn dag te halen in plaats van dat ik als een slapende en futloze zombie uit bed kom: 

   1. Vlak voordat ik ‘s avonds naar bed ga, zet ik mijn wekker op mijn smartphone en vul ik mijn bidon met 500 ml water. Dit zet ik dan buiten handbereik neer in mijn appartement. Om precies te zijn, ik zet allebei zelfs bewust niet in mijn slaapkamer.
   2. Zodra de wekker ‘s ochtends gaat ben ik genoodzaakt om écht uit bed te stappen om mijn wekker uit te zetten om te voorkomen dat ik in bed blijf liggen. Vaak leg ik mijn smartphone in mijn werkkamer neer naast mijn slaapkamer. Hierdoor moet ik wel in beweging komen en dit wekt energie op.
   3. In mijn werkkamer leg ik mijn smartphone zo dicht mogelijk bij het lichtknopje neer, want zo kan ik direct in één handeling ook het licht aanzetten. Als het donker blijft in je woning val je gemakkelijker weer in slaap en dat is natuurlijk niet de bedoeling van een ochtendroutine.
   4. Daarna drink ik in één keer mijn hele bidon met 500 ml om je lichaam te hydrateren. Na zo’n 8 uur slaap per nacht ben je licht uitgedroogd, dus dan is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen om fris en fruitig de dag te starten.
   5. Vervolgens zet ik mijn ramen wijd open en ga ik even een paar minuten goede ademhalingsoefeningen doen om frisse zuurstof binnen te krijgen. Je kan natuurlijk ook gewoon naar buiten lopen. Hierbij adem ik rustig en langzaam uit. Twee seconden diep in via je neus en zo’n 6 seconden rustig uit via je mond. Doe dit een paar minuten en je gaat al een enorm verschil merken. Probeer het eens uit!
   6. Als zesde stap ga ik rustig naar het toilet en loop ik naar de badkamer om mijn gezicht te wassen met een koud washandje. Dit geeft je energieniveau een flinke boost.
   7. Ook kom ik meer in beweging door zo’n 5 minuten lang simpele sportoefeningen uit te voeren, zoals opdrukken, buikspieroefeningen of jumping jacks. Hierdoor word ik al steeds meer wakker. 
   8. Als laatste ga ik lekker douchen nadat ik me eventjes in het zweet heb gewerkt. Alles bij elkaar zorgt ervoor dat je met een douche écht goed kan wakker worden. Je kan ervoor kiezen om een koude douche te nemen, want dit geeft je energie. Het boost je immuunsysteem en je bouwt wilskracht en mentale veerkracht op. 

“Beginnen valt niet mee. Doorzetten wordt beloond.” 

Het hele idee van mijn ochtendroutine is dat ik de eerste vijf à tien minuten niet hoef na te denken wat ik ga doen. Zo geef je je lichaam de tijd om wakker te worden. Dit is cruciaal om een productieve dag te hebben. 

 

6 bonustips voor een fijne ochtendroutine

   • Maak je bed op, zodat je direct als je wakker bent je eerste kleine taak hebt afgerond. Hiermee stimuleer je jezelf om gedisciplineerd activiteiten te voltooien, want anders heb je alsmaar onafgeronde taken en dit voelt niet goed. 
   • Na mijn ochtendroutine en ontbijt ga ik direct aan de slag met het lezen van een zelfhulp- of managementboek om aan mijn persoonlijke ontwikkeling te werken. Dit doe ik 30 minuten omdat ik heb ervaren dat ik het fijn vind om ‘s ochtends tijd vrij te maken om in alle rust nieuwe inzichten uit boeken op mij in te laten werken.
   • Even goed om te weten: vaak sta ik zelf rond 6:00 à 6:30 uur op omdat ik het fijn vind om al wat eerder op de dag mijn werkdag te starten, dus ongeveer om 7:30 uur. Zelf vind ik het comfortabel dat ik dan zonder afleiding van telefoontjes of (online) meetings mijn dag kan starten. Zodra ik dus één of twee hoofdstukken heb gelezen, start ik mijn werkdag met de grootste en meest relevante taak van de dag.
   • Kijk niet direct op je telefoon zodra je wakker wordt, uit bed stapt of je ontbijt hebt gehad. Dan begin je je dag reactief in plaats van proactief en is de toon direct gezet. Als je dit elke dag doet, wordt het langzamerhand steeds meer een gewoonte die niet per se direct bijdraagt aan een fitter, energieker, gelukkiger en succesvoller leven. Het leidt je alleen maar af en het kan je een onrustig gevoel geven.
   • Start je dag in stilte met een meditatie. Gun jezelf de tijd om kalmte te ervaren en in het hier en nu te leven. Hier zijn verschillende meditatie-apps voor, waaronder Meditation Moments, Headspace en Calm.
   • Visualiseer wat je wilt bereiken die dag en hoe het voelt als je die doelen hebt bereikt. Zelf doe ik dit op het moment dat ik onder de douche sta. Ook staan mijn week-, maand- en kwartaaldoelen op mijn whiteboard waar ik regelmatig naar kijk om bewust te realiseren waar ik het allemaal voor doe. Daarnaast kan een vision-board je uitstekend helpen om je doelen te visualiseren alsof je je doelen al bereikt hebt. 


3 denkfouten bij een ochtendroutine

Soms hoor of lees je de vreemdste mythes als het gaat om ochtendroutines om een productieve dag te creëren, zoals: 

   • “Je moet vroeg opstaan om een ochtendroutine te hebben.”
    Dat ik relatief vroeg opsta rond 6:00 uur, houdt niet in dat dit een voorwaarde is voor een goede ochtendroutine. Je kan net zo goed pas om 7:30 uur wakker worden. Al is het wel aan te raden om in ieder geval 15 minuten eerder dan normaal op te staan. Zodat je écht even meer tijd voor jezelf kan nemen voordat je weer in de sleur terecht komt.
   • “Er is maar één goed ochtendritueel.”
    Test vooral voor jezelf uit wat je zelf fijn vindt om te doen. Dit voel je wel aan door in actie te komen. Mijn ochtendroutine werkt voor mij goed, maar echt niet voor iedereen. Ga dus op onderzoek uit wat voor jou goed vol te houden is en waarmee je fitter, energieker, gelukkiger en succesvoller kan worden.
   • “Het maakt niet uit als je een keertje je ochtendroutine overslaat.”
    Hier ben ik het niet mee eens. Hoewel het essentieel is om niet te streng voor jezelf te zijn, is het in ieder geval wél belangrijk om je ochtendroutine vol te blijven houden. Ook al voer je misschien minder gewoontes uit op een dag. Besef goed dat elke gedachte, keuze en handeling bepaalt wie je wordt. En dat bepaalt uiteindelijk de kwaliteit van je leven. Zodra je dus een keertje je ochtendroutine overslaat ben je eigenlijk nieuwe gewoontes aan het trainen. Let op dat je niet verzwakt, want als je dit vaker doet verval je weer in oude patronen en gewoontes waar je niet écht gelukkig van wordt. Toch?  

Top 3 boeken voor een goede ochtendroutine

Zelf ben ik dol op lezen om stap voor stap een betere versie van mezelf te worden. Dit zijn drie goede boeken om ‘s ochtends je gewoontes te optimaliseren: 

5 inspirerende ochtendroutine quotes 

Iets weten en iets doen is een groot verschil. Nu je alle ochtendroutine-tips hebt gelezen, is het tijd voor actie om een productieve dag te creëren. Om niet direct op te geven en het vol te houden wil ik je tot slot nog inspireren met goede quotes die voor mij werken in de ochtend als reminder. Van wie ze zijn weet ik niet meer. Als ik een inspirerende quote tegenkom schrijf ik hem op in mijn notitieboekje. 

   • “If there is no struggle, there is no progress.” 
   • “Be stronger than your excuses.” 
   • “A goal without a plan is just a wish.”  
   • “If you snooze, you loose.” 
   • “Remember why you started.” 

 

Wat is jouw grootste uitdaging met je ochtendroutine? 
Laat het hieronder weten of stel gerust je vraag om meer grip te krijgen op de start van dag!

 

Anderen lazen ook:

Wil jij je productiviteit vergroten? 12 tips om iedere dag toe te passen

Verhoog je productiviteit met deze apps!

Van werknemer naar ondernemer: hoe waag je de sprong? (inclusief 4 tips) 

Over de schrijver
Als online copywriter en online marketingstrateeg vind ik het heerlijk om zelf te kunnen bepalen waar, wanneer en met wie ik werk. Dat ultieme gevoel van vrijheid is onmisbaar wat mij betreft om goed te presteren en voldoening te halen uit je 'werk'. Daarom wil ik nu met Meetings In The Sun ook zoveel mogelijk impact maken om professionals en ondernemers te laten inzien hoe je meer geluk en vrijheid kan ervaren in je leven.
Reactie plaatsen

Wil je meer leren en weten over remote werken?

Mis dan niet onze tips en verhalen van remote ondernemers en professionals. Blijf op de hoogte van exclusieve events en podcasts. En kom zelf in contact met ervaringsdeskundigen binnen remote werken. Join vandaag nog de remote revolutie en leer meer over deze nieuwe manier van werken.  

arrow_drop_up arrow_drop_down